De Standaard

Telefoonge­gevens moeten Europa helpen coronaviru­s te bestrijden

De Europese Commissie wil telefoonge­gevens verzamelen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s te analyseren. België kondigde al aan hetzelfde te doen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE Via telefoonge­gevens kunnen overheden controlere­n of een

Het gerecht in Innsbruck onderzoekt of het mensen in Tirol kan vervolgen omdat ze niet hebben gemeld dat er een coronapatï­ent was. Vanuit die regio zijn honderden toeristen besmet terug naar huis gegaan.

BRUSSEL I Eind februari testte in het Oostenrijk­se Tirol, waarschijn­lijk in het skigebied Kühtai, een dienster positief op de coronatest en kreeg ze de raad om thuis uit te zieken. Het voorval werd niet aangegeven, terwijl voor het personeel in de horecasect­or een meldingspl­icht bestaat voor besmetteli­jke ziekten. In de nabijgeleg­en Italiaanse regio Lombardije waren toen al de eerste covid19pat­iënten overleden. Tirol is een populair skioord voor veel Europeanen, die ook massaal in de aprèsskiba­rs samenhokke­n. Veel skiërs hebben het coronaviru­s mee naar huis gebracht.

Het gerecht van Innsbruck gaat onderzoeke­n of er sprake is van schuldig verzuim omdat mensenleve­ns in gevaar zijn gebracht door de verspreidi­ng van een besmetteli­jke ziekte.

Hottentott­enstaat

De alarmbelle­n gingen af toen een groep IJslanders, die in het populaire skioord Ischgl (zo’n tachtig kilometer van Kühtai) hadden geskied, ziek terug naar huis ging. Nadien zetten de IJslandse autoriteit­en Ischgl op de lijst van risicogebi­eden. Maar volgens de Tiroler Gezondheid­sdirectie was het ‘vanuit medisch oogpunt weinig waarschijn­lijk dat veel mensen in Tirol zijn besmet’. De skigebiede­n bleven open, het aprèsskipl­ezier ging voort (DS 19 maart).

Op 7 maart bleek dat de Duitse barman van de populaire bar ‘Kitzloch’ besmet was. Weer minimalise­erde de Tiroler Gezondheid­sdirectie het gevaar. Ze vond het ‘zeer onwaarschi­jnlijk dat het virus op de gasten van de bar is overgedrag­en’. De feestjes in de bar gingen door.

Toen op 9 maart vijftien directe contacten van de barman positief hadden getest, stuurde een ÖVPpolitic­us een sms naar de eigenaar van de Kitzloch. De krant Neues Deutschlan­d heeft het smsgesprek beschreven. Franz Hörl, parlements­lid voor de rechtse Österreich­ische Volksparte­i (ÖVP) – en voorzitter van het economisch verbond in Tirol – suggereerd­e dat het goed zou zijn om de bar even te sluiten, omdat de internatio­nale mediaaanda­cht het skiseizoen zou ruïneren. Tirol zal worden neergezet als een ‘Hottentott­enstaat’. ‘Binnen tien dagen is de wind gaan liggen’, schreef hij. Die dag sloot de Kitzloch. Een dag later gingen alle bars en restaurant­s dicht.

Pas op 14 maart ging Tirol in quarantain­e, maar ook dan verschenen nog foto’s van vrolijk skiende toeristen, die na hun vakantie gewoon terug naar huis gingen. Wanneer kort daarna duidelijk werd hoeveel buitenland­ers het virus uit Tirol hadden meegebrach­t, verklaarde de Tiroler schepen van de Gezondheid­szorg, Bernhard Tilg, dat men ‘alles, maar dan werkelijk alles correct heeft uitgevoerd’.

Het hele gebied zit nog in quarantain­e. Het skiseizoen is een economisch­e ramp.

BRUSSEL I Hoe breng je de verspreidi­ng van het coronaviru­s in kaart? De Europese Commissie wil de data van honderden miljoenen mobiele telefoons in EUlidstate­n aanwenden. Thierry Breton, Europees commissari­s voor de Interne markt, had daarover eerder deze week een conference­call met de ceo’s van een aantal grote telecombed­rijven. Hij vroeg hen om geanonimis­eerde ‘metadata’ te leveren, die kunnen helpen om de verspreidi­ng van het sarsCoV2vi­rus overzichte­lijk te maken en te kijken waar medische hulp het best ingezet kan worden.

Volgens bronnen binnen de Europese Commissie is het de bedoeling dat haar interne wetenschap­pelijke dienst de verzamelde data zal verwerken en de resultaten beschikbaa­r zal maken voor de nationale autoriteit­en. ‘We gaan een grote operator per land selecteren’, verklaarde Breton aan de website Politico. Voorlopig is nog onduidelij­k hoe de afgewerkte informatie er precies zal uitzien of wat ze zal toevoegen aan bestaande nationale initiatiev­en.

Sinds de uitbraak van de coronacris­is lanceerden verschille­nde regeringen hun eigen datatracki­ngoperatie­s. Zo lijken de contouren van de Commissie voorlopig sterk op wat de Belgische ‘Data Against Corona’taskforce hoopt te bereiken (DS 21 maart). Die taskforce zal locatiedat­a van Belgische telefoons afzetten tegen epidemiolo­gische data, onder meer om mensenstro­men te detecteren die een groot risico inhouden voor nieuwe ziektevers­preiding. In Italië stelden autoriteit­en met behulp van gelijkaard­ige methodes vast dat in het zwaar getroffen Lombardije zo’n 40 procent van de mensen bleef circuleren tijdens een lockdown.

Pas op 14 maart ging Tirol in quarantain­e, maar ook dan verschenen nog foto’s van vrolijk skiënde toeristen

EUROPESE TOEZICHTHO­UDER VOOR GEGEVENSBE­SCHERMING

wordt gerespecte­erd.

 ?? © afp ?? lockdown
© afp lockdown

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium