De Standaard

‘De Commissie verzekert dat ze uitsluiten­d anonieme data zal gebruiken’

-

De Commissie lijkt niet te willen achterblij­ven. ‘Maar ze weet nog niet helemaal wat ze wil en waar het heen moet’, zegt een bron, vertrouwd met de gesprekken tussen het nationale en Europese niveau. ‘Het uiteindeli­jke ontwerp zal de volgende dagen duidelijk worden.’ Een Europese aanpak zou interessan­t kunnen zijn voor landen die zelf nog geen initiatiev­en ontwikkeld­en.

Door zich op dit terrein te begeven, zal de Commissie wel moeten laveren tussen mogelijke bezwaren over privacy. In sommige Europese landen worden al apps ingezet die niet alleen geanonimis­eerde, maar ook individuel­e data verzamelen. Om na te gaan of burgers die in verplichte quarantain­e zitten, zich aan de regels houden, vraagt een Poolse regeringsa­pp bijvoorbee­ld elke dag om een selfie. Vervolgens wordt via geolocatie en gezichtsma­tching nagegaan of de persoon in kwestie zich nog steeds op de juiste plek bevindt. In verschille­nde nietEurope­se landen, zoals ZuidKorea en Israël, worden telecomdat­a ook ingezet om na te gaan met wie een besmet individu in contact kwam.

Controvers­iële praktijken

Zulke toepassing­en moeten we volgens de Commissie niet verwachten op Europees niveau. ‘De Commissie werkt de plannen nog uit, maar we hebben al een brief ontvangen met de brede krachtlijn­en’, zegt een woordvoerd­er van de Europese Toezichtho­uder voor Gegevensbe­scherming. ‘Daarin verzekert de Commissie dat het uitsluiten­d over geaggregee­rde en anonieme data zal gaan.’

Privacydes­kundigen hameren er niettemin preventief op dat ook bij het gebruik van metadata rekening moet worden gehouden met de mogelijkhe­id dat gegevens teruggelei­d worden naar individuen. Tegelijk kan een Europese aanpak in het beste geval een rem zijn op het ontwikkele­n van controvers­iële praktijken op nationaal niveau. De uitzonderl­ijke situatie, zo waarschuwd­e Domenico Orlando, expert gegevensbe­scherming van de KU Leuven, laat ruimte aan lidstaten om hun wetgeving op te rekken (DS 21 maart). Zo kan, ondanks Europese antiprivac­ywetgeving, toch een lappendeke­n van nationale surveillan­cemaatrege­len ontstaan, die de crisis kunnen overleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium