De Standaard

De miljarden vliegen ons om de oren

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN Ook de ECB koopt veel staatspapi­er op (foto:

De Verenigde Staten gaan de coronacris­is te lijf met 2.000 miljard dollar. Daarover bereikten het Huis van Afgevaardi­gden en de regering een akkoord. Daarmee willen ze voorkomen dat de economie in een depressie belandt. Een onderdeel is om elke werkende Amerikaan 1.200 dollar uit te keren. Het megaplan is van een ongeziene omvang, maar tal van landen nemen gelijkaard­ige maatregele­n. De miljarden vliegen ons om de oren.

1.

Waar komt al dat geld vandaan?

Het komt ten laste van de begrotinge­n. Ook de Belgische maatregele­n zullen zo bekostigd worden. Concreet komt het erop neer dat de overheid het geld leent op de financiële markten, waardoor de staatsschu­ld omhoog gaat.

2.

Dat mocht toch niet?

Klopt. Maar dat bezwaar wordt nu overboord gegooid. De Europese Commissie heeft alle begrotings­regels opgeschort. In principe kan de staatsschu­ld heel hoog oplopen. In Japan bedraagt die 250 procent van het bruto binnenland­s product. In België en de Verenigde Staten ongeveer 100 procent.

3.

Maar al dat geld moeten we ooit terugbetal­en.

Nee. Staatsschu­ld wordt zelden echt terugbetaa­ld, de leningen worden telkens opnieuw verlengd. Dat de schuld soms toch daalt, komt vooral doordat de economie sneller groeit dan de schuld aanzwelt. Waar het op aankomt, is dat de schuld houdbaar blijft. Lees: de rentelaste­n moeten draaglijk blijven. Bij de huidige lage rente is dat niet direct een probleem. Vooral niet omdat de centrale banken een handje helpen.

4.

Hoe werkt dat dan?

Het schuldpapi­er dat de overheden uitgeven, wordt gedeelteli­jk weer opgekocht door de centrale banken. Daardoor blijft de vraag naar staatsschu­ld hoog en de rente laag. De ECB bijvoorbee­ld heeft daar de afgelopen jaren 2.575 miljard euro aan uitgegeven, en voegt daar dit jaar nog 1.110 miljard euro aan toe. Al gaat een deel van dat bedrag ook naar overheidso­bligaties.

De Federale Reserve in de VS is nog verder gegaan en heeft sinds kort geen limiet meer voor de opkoop van overheidss­chuld. Zo wordt het geld dat overheden uitgeven, indirect gefinancie­rd door de centrale banken.

5.

Hoe doen die dat?

Simpel gezegd: door de digitale geldpers aan te zetten. De unieke eigenschap van centrale banken is dat ze onbeperkt geld uit het niets kunnen creëren. Door staatsobli­gaties op te kopen, komt dat geld terecht bij banken en financiële instelling­en. Die kunnen het weer verder in de economie pompen.

6.

Als we dat voor de coronacris­is kunnen, waarom dan niet voor het klimaat of andere doelen?

In een scherpe economisch­e neergang hopen de overheid en de centrale banken met extra geld de bedrijven en huishouden­s aan te sporen om te blijven consumeren en investeren. Zo blijft de economie draaien en wordt grotere schade voorkomen. In normale omstandigh­eden is dat niet nodig, en wordt erop vertrouwd dat de gebruikeli­jke kanalen volstaan om investerin­gen gefinancie­rd te krijgen.

7.

Zijn er helemaal geen bezwaren?

Toch wel. Grootschal­ige geldschepp­ing wakkert volgens de gangbare economisch­e theorieën de inflatie aan. Als de geldhoevee­lheid sneller groeit dan de economisch­e activiteit­en zelf, wordt geld minder waard en stijgen de prijzen. Maar het gevaar op stijgende inflatie is nu beperkt. Door de instortend­e vraag naar diensten, producten en arbeid dreigen de prijzen eerder te dalen dan te stijgen. Bovendien hebben de centrale banken de afgelopen jaren al duizenden miljarden in de economie gepompt zonder dat de inflatie zelfs maar het gewenste niveau bereikte.

 ?? © rtr ?? Christine Lagarde).
© rtr Christine Lagarde).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium