De Standaard

Pensioensp­aarders worden niet gespaard

De coronacris­is en bijbehoren­de beurscrash hebben de pensioensp­aarfondsen diep in het rood geduwd. De verliezen liepen de afgelopen maand op tot gemiddeld 22 procent. Hoe kunt u de schade beperken?

- FRIDA DECEUNYNCK

Op 19 februari stonden de pensioensp­aarfondsen nog op hun hoogste niveau ooit. Een maand later ziet de wereld er helemaal anders uit en zijn de dynamische fondsen met 17 tot liefst 27 procent naar beneden getuimeld. Ook de defensieve fondsen, die voor meer dan de helft obligaties in portefeuil­le hebben, delen in de klappen. Die hebben gemiddeld zo’n 13 procent van hun inventaris­waarde prijsgegev­en.

Na het mooie parcours van vorig jaar komt de coronacris­is voor pensioensp­aarders als een koude douche. De vraag is nu: wat kunt u doen om de schade te beperken?

Is het slim om nu te verkopen?

Nee, verkopen (eigenlijk: het opgespaard­e kapitaal nu opnemen) is op dit moment geen goed idee. U mist dan iedere kans op herstel. ‘Het doel van pensioensp­aren is om op lange termijn een mooi kapitaal op te bouwen’, zegt Bart Vanden Bogaert van BNP Paribas Fortis Asset Management. ‘Dat is nog altijd het uitgangspu­nt. De historisch­e rendemente­n bewijzen dat dit kan, ondanks alle koersdalin­gen en crisissen.’

Enkele cijfers: na de terroristi­sche aanslagen in 2001 doken de dynamische pensioensp­aarfondsen zo’n 25 procent in het rood. In 2008 duwde de financiële crisis de koersen opnieuw 40 procent naar beneden. Toch bleef het de moeite om de rit uit te zitten. Volgens de laatste update van de federatie Beama bedroeg het gemiddelde rendement van de Belgische pensioensp­aarfondsen tussen 1995 en 2020 6,6 procent per jaar.

Ook vanuit fiscaal standpunt kan een slecht getimede opname u veel geld kosten. Neemt u het kapitaal op voor de wettelijke voorziene eindleefti­jd, dan betaalt u een fiscaal boetetarie­f van 33 procent, in plaats van de normale eindbelast­ing van 8 procent.

Wat is de beste strategie als ik bijna op pensioen ga?

Hebt u uw contract geopend voor uw 55ste verjaardag, dan wordt de eindbelast­ing ingehouden in het jaar dat u 60 wordt. Bent u later begonnen, dan wordt de belasting geïnd op de tiende verjaardag van het contract. Na de inhouding van de eindbelast­ing kunt u het kapitaal zonder bijkomende belastinge­n opvragen.

‘Voor pensioensp­aarders die hun kapitaal niet onmiddelli­jk nodig hebben, is het aangewezen om met uitstappen te wachten’, zegt Vanden Bogaert. ‘Econo

 ?? © ??
©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium