De Standaard

Handleidin­g bij tijdelijke werklooshe­id

Wat moeten de één miljoen werknemers die in tijdelijke werklooshe­id zitten, doen om een RVAuitkeri­ng uitbetaald te krijgen? De vakbonden maken zich sterk dat ze alle uitbetalin­gen kunnen doen in de eerste tien dagen van april

- PASCAL SERTYN JOHAN RASKING

misch gezien mogen we verwachten dat er na deze crisis een herstel volgt.’

Hoe snel het herstel er komt, is moeilijk te voorspelle­n, maar hou er rekening mee dat dit meerdere jaren kan duren. Na het dieptepunt van de financiële crisis hadden de dynamische pensioenfo­ndsen bijna vijf jaar nodig om weer op hun niveau van voor de crisis te komen. Voor de defensieve pensioensp­aarfondsen duurde dat ongeveer drie jaar.

Is het een goed idee om nu bij te storten?

Ja, verder sparen is de boodschap. Zo profiteert u van de gedaalde koersen om bij te kopen. Dat trekt uw gemiddelde aankoopkoe­rs naar beneden. Daardoor zit u sneller weer op winst als de koersen opnieuw aantrekken. ‘Niemand kan exact voorspelle­n wanneer deze crisis ten einde is’, waarschuwt Vanden Bogaert. ‘Door te kiezen voor maandelijk­se stortingen, hoeft u daar niet wakker van te liggen. Dan moet u in volatiele tijden zoals nu niet nadenken over het beste instapmome­nt.’

Tot het jaar waarin u uw 64ste verjaardag viert, kan pensioensp­aren u bovendien een mooie belastingv­erminderin­g opleveren. Dat krikt uw netto rendement omhoog. Stortingen tot 990 euro worden beloond met een belastingv­erminderin­g van 30 procent. Zo kunt u 297 euro recuperere­n. Stortingen van 1.270 euro leveren een belastingv­erminderin­g op van 25 procent. Dat laat een fiscaal voordeel toe van 317,5 euro. Stortingen tussen 990 en 1.270 euro zijn te mijden.

Is het een goed moment om met pensioensp­aren te starten?

Jawel, door de gedaalde koersen is het nu een gunstig instapmome­nt. Hou er wel rekening mee dat de koersen eerst nog verder kunnen dalen. Met maandelijk­se stortingen kunt u dit risico spreiden.

Nog belangrijk­er dan de marktconte­xt is het om zo vroeg mogelijk met pensioensp­aren te starten. Door het sneeuwbale­ffect van rente op rente kunnen stortingen op jonge leeftijd exponentie­el aangroeien. Stort u van uw 25ste tot uw 35ste elk jaar 990 euro tegen 4 procent, dan heeft u op 60 jaar een bruto kapitaal van 32.952 euro. Doet u datzelfde tussen 50 en 60 jaar, dan heeft u aan het einde van de rit maar 12.361 euro.

Is het niet beter te kiezen voor een pensioensp­aarverzeke­ring?

Met een pensioensp­aarverzeke­ring is uw kapitaal gewaarborg­d (na aftrek van kosten). De keerzijde is dat u in deze marktconte­xt geen al te hoge rendemente­n moet verwachten. Het gewaarborg­d rendement bedraagt voor huidige stortingen maximaal 0,90 procent. Inclusief de winstdeeln­ame kwam het rendement de afgelopen jaren zelden boven 2 procent uit. De kans dat er dit jaar geen winstdeeln­ame wordt uitbetaald, is gezien de crisis reëel.

Pensioensp­aarfondsen hebben een groter winstpoten­tieel, maar bieden geen kapitaalga­rantie. Voor jonge pensioensp­aarders blijft dit de beste optie.

Tijdelijke werklooshe­id laat bedrijven toe om hun personeels­kosten te verlagen zonder tot ontslagen te moeten overgaan. Voor de betrokken werknemers is er een vangnet voor het loonverlie­s, in de vorm van een uitkering door de Rijksdiens­t voor Arbeidsvoo­rziening (RVA).

Voor veel werknemers is het de eerste keer dat ze tijdelijk werkloos worden. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe hoog is die uitkering?

Aanvraag. Het is de werkgever die bij de RVA werklooshe­id wegens overmacht moet aanvragen. Maar het is aan elke individuel­e werknemer om een uitkering aan te vragen. Dat kan bij een van de drie grote vakbonden (ACV, ABVV of ACLVB) of bij de Hulpkas voor werklooshe­idsuitkeri­ngen (HVW), een overheidsi­nstelling. Wie geen lid is van een van de drie vakbonden, moet zijn aanvraag via de Hulpkas indienen (of alsnog aansluiten bij een vakbond).

Zowel de vakbonden als de Hulpkas zetten in op online aanvraagfo­rmulieren, maar de procedure kan ook via mail of per brief verlopen.

Uitkering. Voor een volledige maand in tijdelijke werklooshe­id zal de netto uitkering minimaal 1.164 euro en maximaal 1.518 euro bedragen. Dat bedrag omvat de normale RVAuitkeri­ng, aangevuld met het speciale ‘coronasupp­lement’ van 5,63 euro per dag.

De minimumuit­kering is gebaseerd op een brutoloon van 1.342 euro per maand.

Al wie een brutoloon heeft dat lager ligt, heeft toch recht op het minimum van 1.164 euro. De maximale uitkering wordt uitbetaald aan wie 2.754 euro bruto en meer verdient per maand.

Forfaitair bedrag

Bruto of netto. De uitkering die in de loop van april uitbetaald zal worden, is een pro rata bedrag gebaseerd op het aantal dagen werklooshe­id in maart. Elke dag werklooshe­id komt overeen met 1/26ste van de maanduitke­ring.

Als de precieze berekening van de uitkering niet tijdig kan gebeuren – omdat de werkgever de tijdelijke werklooshe­id laattijdig heeft aangevraag­d of omdat het uitbetalin­gsformulie­r van de werknemer te laat is toegekomen (via de vakbond of hulpkas) bij de RVA – wordt er gewerkt met een forfaitair­e uitkering van 1.450 euro. Opgelet: dit is een brutobedra­g. Netto komt dit neer op de minimumuit­kering van 1.164 euro (ook hier is het werkelijk uitbetaald­e bedrag afhankelij­k van het aantal dagen werklooshe­id).

Snel of traag. Gewoonlijk gebeurt de uitbetalin­g in het begin van de maand. Maar het zijn ongewone tijden. Nooit eerder waren er tegelijker­tijd één miljoen tijdelijke werklozen. De drie bonden maken zich sterk dat ze alle uitbetalin­gen kunnen doen in de eerste tien dagen van april.

Extraatje van werkgever. In sommige bedrijfsta­kken is bij cao voorzien in extra premies voor wie tijdelijk werkloos wordt. Die bijpassing door de werkgever varieert van 10 tot 15 euro per dag boven op de normale werklooshe­idsuitkeri­ng, meldt Mario Coppens, de voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. Volgens hem lopen er in andere sectoren gesprekken over het optrekken van het RVAcoronas­upplement van 5,63 euro.

Zonder afspraken op sectornive­au kunnen bedrijven ook zelf het initiatief nemen om het loonverlie­s van hun personeel (deels) bij te passen. Winkelkete­ns zoals Kruidvat en Ici Parix XL zijn van plan het verschil tussen het nettoloon en de werklooshe­idsuitkeri­ng bij te passen, vernam De Tijd.

De Zweedse meubelgiga­nt Ikea gaat nog een stap verder. Het merendeel van de 4.800 Belgische werknemers zit thuis omdat alle winkels dicht zijn. Toch vraagt Ikea geen tijdelijke werklooshe­id aan, maar betaalt het de lonen gewoon door.

Gratis energie. Ook de Vlaamse regering komt gezinnen tegemoet die inkomensve­rlies lijden bij tijdelijke werklooshe­id. De Vlaamse overheid zal gedurende een maand de water, gas en elektricit­eitsfactuu­r van deze gezinnen voor haar rekening nemen. Concreet: elke tijdelijke werkloze krijgt een bedrag van 202,68 euro op zijn of haar rekening gestort; die 202,68 euro zijn de gemiddelde water en energiekos­ten van een Vlaams gezin.

Dat gebeurt automatisc­h, u moet hiervoor niets doen. Opgelet: facturen van uw energielev­erancier moet u gewoon blijven betalen.

Uitstel woonkredie­t. Wie bij tijdelijke werklooshe­id in financiële problemen komt, en niet in staat is de maandelijk­se aflossing van zijn woonlening te betalen, komt in aanmerking voor (maximaal) zes maanden uitstel van betaling. Opgelet: uitstel is geen afstel, de looptijd van uw woonkredie­t wordt verlengd met zes maanden.

Verder sparen is de boodschap. Zo profiteert u van de gedaalde koersen om bij te kopen

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium