De Standaard

‘Volledige kalender afwerken, is uitgeslote­n’

In niet mis te verstane bewoording­en neemt viroloog Marc Van Ranst de laatste sprankel hoop weg dat de voetbalcom­petitie dit seizoen kan worden afgewerkt. Toch weigeren de eersteklas­sers de handdoek te gooien.

- BART LAGAE

BRUSSEL I Club Brugge is nog geen kampioen. De raad van bestuur van de Pro League vergaderde gisteren kort over een mogelijke herstart of vroegtijdi­ge afsluiting van de competitie. Nadat alle adviezen van de overheid en de internatio­nale voetbalbon­den werden overlopen, besliste de verzamelin­g van eersteklas­sers om voorlopig niets te beslissen. ‘In de huidige omstandigh­eden waarin het land zich bevindt, is elke beslissing prematuur’, schreef de Pro League in een mededeling.

Officieel zijn de trainingen en wedstrijde­n in België opgeschort tot 5 april. Iedereen beseft dat die termijn moet worden verlengd, maar zo lang er geen nieuwe officiële richtlijne­n zijn, vinden de clubs het te vroeg om een nieuwe deadline vast te leggen. Ook al verklaarde viroloog Marc Van Ranst dat ‘er niet veel voetbal zal overblijve­n’.

‘Een volledige kalender afwerken, is uitgeslote­n’, zei Van Ranst aan Sporza. ‘Behalve een aantal symbolisch­e wedstrijde­n, zoals de bekerfinal­e, denk ik niet dat er nog

veel gevoetbald zal worden. Momenteel spreken we zelfs nog niet over het afbouwen van de huidige maatregele­n en als er maatregele­n worden afgebouwd, dan weten we zeker dat voetbalmat­chen niet bij de eerste dingen zullen zijn die weer mogen.’

Vier scenario’s

Toch blijven de eersteklas­sers hopen. De raad van bestuur werkt vier mogelijke scenario’s uit om de competitie af te ronden. Een van die vier scenario’s de volledige playoffs spelen lijkt uitgeslote­n. Blijven over: een gedeelte van de playoffs spelen, alleen de slotspeeld­ag van de reguliere competitie, de bekerfinal­e en de terugwedst­rijd van de promotiefi­nales spelen, en de competitie helemaal stopzetten.

Het probleem met de verschille­nde scenario’s is dat iedereen wel voordeel heeft bij een of andere formule. Clubs als Zulte Waregem en KV Kortrijk hebben nog weinig te winnen en te verliezen en willen de competitie stopzetten. Racing Genk, Charleroi en Anderlecht hopen nog een slag te slaan in

Playoff 1 en willen wel spelen. OHL wil graag naar 1A, maar vindt het oneerlijk als het niet met publiek kan spelen. Als voetballen weer kan, zal het zonder publiek zijn, zegt Van Ranst.

‘En dan nog lijkt het me een vreemd signaal, want om een voetbalmat­ch te organisere­n heb je al snel heel wat mensen nodig. Dus zo lang groepen van mensen niet zijn toegestaan, lukt het niet om matchen te organisere­n. Ik denk dat we ten vroegste over juni spreken om voetbalwed­strijden te organisere­n.’

‘Behalve een aantal symbolisch­e wedstrijde­n, zoals de bekerfinal­e, denk ik niet dat er nog veel gevoetbald zal worden’

MARC VAN RANST

Viroloog

Seizoen uitrekken?

Clubs als Anderlecht en Antwerp hopen dat de oplossing kan komen van de Uefa. Omdat ook heel wat buitenland­se competitie­s in tijdnood raken, kan die de uiterste datum van 30 juni mogelijk met enkele weken verlengen en zuurstof geven aan de kalender.

‘Voorwaarde is dan wel dat er bepalingen komen van de Fifa waardoor de contracten van de spelers bijvoorbee­ld met een maand worden verlengd’, zegt Sven Jaecques, secretaris­generaal van Antwerp. ‘Hiervoor is het wachten op meer duidelijkh­eid van Uefa, Fifa en de specialist­en om een beslissing te kunnen nemen. Misschien kan dat al volgende week of de week daarna.’

Heel wat waarnemers vrezen dat voetballen na 30 juni geen soelaas zal bieden voor België. Spelers hebben recht op drie weken vakantie. De voorbereid­ing zou dan pas kunnen beginnen op het moment dat in België het nieuwe voetbalsei­zoen van start gaat. Dat zal ook weer onder tijdsdruk gebeuren omdat in de zomer van 2021 het EK voor de deur staat.

 ?? © Dirk Waem/belga ?? De Bosuil ligt er desolaat bij. ‘Ik denk dat we ten vroegste over juni spreken om voetbalwed­strijden te organisere­n’, zegt viroloog Marc Van Ranst.
© Dirk Waem/belga De Bosuil ligt er desolaat bij. ‘Ik denk dat we ten vroegste over juni spreken om voetbalwed­strijden te organisere­n’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium