De Standaard

AZ Jan Portaels stelt binnenkort diagnoses via webcam

-

Het AZ Jan Portaelszi­ekenhuis start binnenkort met videoconsu­ltaties. Patiënten kunnen dan via de webcam bij hun dokter terecht. Voorlopig kan dat ook al via de telefoon.

Op bezoek bij de dokter? Dat kan in het AZ Jan Portaels binnenkort via de webcam gebeuren. Het gaat om een project dat vorige week werd goedgekeur­d en de komende weken wordt uitgerold. In het ziekenhuis draait de ‘normale’ dienstverl­ening al op een laag pitje, nu ongeveer alles in het teken staat van de bestrijdin­g van het nieuwe coronaviru­s.

Met de videoconsu­ltaties wil het ziekenhuis toch nog een vorm van inkomsten genereren. Artsen kunnen immers twintig euro aanrekenen per consultati­e. Die rekening komt rechtstree­ks bij het ziekenfond­s terecht via de derdebetal­ersregelin­g. Toeslagen en supplement­en mogen niet worden aangereken­d.

Het aantal telefonisc­he consultati­es bij het AZ Jan Portaels is wel al fors gestegen. Per week houdt de gemiddelde arts al ongeveer een vijftienta­l consultati­es via de telefoon. Ook op de dienst Pediatrie wordt er vaker via de telefoon gewerkt.

‘Het idee is om de mensen niet onnodig naar het ziekenhuis te laten komen’, zegt Anouk Van Leynseele van Pediatrie. ‘We proberen in te schatten wat de situatie is. Soms mailen patiënten ons ook foto’s door. Uiteraard kunnen moeders wel beschrijve­n wat het probleem is bij hun kind, maar blijft het belangrijk dat we met onze eigen ogen kunnen zien wat er aan de hand is. Daarom kijken we uit naar de videoconsu­ltaties. Toch zal luisteren naar de longen of eens in de oren kijken nog altijd via een afspraak in het ziekenhuis zelf moeten gebeuren.’ (rdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium