De Standaard

Dit is geen nieuwe economisch­e crisis

Tijdelijke werklooshe­id was een goede maatregel bij de financiële crisis van 2008, maar zou nu weleens ongewenste effecten kunnen hebben, schrijft SEM VANDEKERCK­HOVE.

- ‘Detailhand­el en horeca zullen slechts aarzelend opnieuw opstaan.’

Terwijl virologen zich afvragen of er een Europese manier bestaat om ons tegen epidemieën te beschermen, looft Ive Marx in zijn column de stabilisat­oren van het Belgische sociale stelsel (DS 23 maart). Die hielpen ons door de economisch­e recessie van 20082009, en behoeden ons nu voor een economisch­e terugslag door het coronaviru­s. De regering heeft inderdaad snel beslist om een veralgemee­nde en uitgebreid­e economisch­e werklooshe­id in te voeren. Daarnaast werd een financiële bazooka gericht op leningen en afbetaling­en, zijn er tegemoetko­mingen voor zelfstandi­gen en kleine ondernemin­gen en worden zowat alle belastinge­n in de tijd opgeschove­n.

Maar dit is geen economisch­e crisis. De bankencris­is was endogeen: we hadden ze zelf veroorzaak­t door een bankensyst­eem met te grote hefbomen, een eurozone op twee snelheden en toenemende nationale ongelijkhe­den. De private schuldenbe­rg was de lont in het kruitvat, die deed de vastgoedze­epbel in de VS springen. Kort samengevat: de economie was oververhit en een vraagschok veroorzaak­te de recessie.

In die omstandigh­eden was economisch­e werklooshe­id absoluut een best practice: daardoor was er geen abrupt verlies in koopkracht en ontstonden er geen littekens in de economisch­e structuur. België was een van de eerste landen die uit het dal kropen.

Geldkraan open

Maar de gezondheid­scrisis is exogeen. Een nieuw virus verstoort onze samenlevin­g. Economisch vertaalt dat zich in zowel een vraagschok als een aanbodscho­k. Dat laatste komt doordat het een huzarenstu­k is geworden om de (internatio­nale) aanvoerket­ens te verzekeren. De Europese Commissie probeert dat te coördinere­n, omdat landen en regio’s elkaar uit de nood zullen moeten helpen, maar in het algemeen zal elke mobiliteit vertragen, door de controles en de gesloten grenzen.

De ECB en internatio­nale monetaire instelling­en hadden meteen de reflex to do what it takes. Dat betekent: de geldkraan opendraaie­n via quantitati­ve easing (stimulerin­gsprogramm­a’s) en goedkoop geld lenen aan de banken om liquiditei­tsnoden op te lossen en investerin­gen aan te zwengelen. De verkeerde oplossing voor de bankencris­is, maar straks zal het helpen om na de verzwakkin­g door de gezondheid­scrisis de economie opnieuw op te starten.

Voor de vraagschok was men beducht. Nochtans is in tijden van nood de vraag groter dan ooit. Economisch­e werklooshe­id is niet noodzakeli­jk om de koopkracht te vrijwaren: bij gewone werklooshe­id ontvangen mensen ook een uitkering, die langer loopt in de tijd en bij aanvang even hoog is. Het verschil zit in de werkgarant­ie. Dankzij economisch­e werklooshe­id verlies je dan wel je loon, je behoudt je job. Bij de bankencris­is was dat een belangrijk­e boodschap. Het is goed dat de regering er nu snel naar teruggreep om fricties te vermijden, maar ze zal gas moeten terugnemen.

Eerst en vooral is er het kostenplaa­tje. We spreken over een kwart van de werkende bevolking in het stelsel van economisch­e werklooshe­id. Vanzelfspr­ekend is dat niet vol te houden en moeten er schulden gemaakt worden. Dat zijn toekomstig­e belastingv­erhogingen. De vraag is op wie de kosten verhaald zullen worden. Ons land heeft grote particulie­re spaarreser­ves en enige zin voor solidarite­it. Misschien wil de regering die twee laten rijmen. Een oplossing om alvast de kleine man te ontzien, is om huurgelden en intrestafb­etalingen onmiddelli­jk kwijt te schelden: het is niet de bedoeling dat de overheidsi­nterventie­s huisbezitt­ers en banken warmhouden.

Daarnaast wijzigt onze consumptie. De getroffen werknemers zijn te vinden in de lagerbetaa­lde dienstenec­onomie, waar de werkende armen van ons land zich bevinden. Zij betaalden sociale bijdragen en hebben dus recht op sociale zekerheid. Dat zal na corona nooit meer ter discussie staan. We zien ook dat de kosten van ons levensonde­rhoud nu dalen, omdat we minimalist­ischer leven (zo doen we geen uitstapjes meer). Op basis daarvan, en met correcties voor huisvestin­g en volgens het arbeidsreg­ime, zou de werklooshe­idsuitkeri­ng dus tijdelijk lager kunnen.

Geen ‘vliegweeke­nds’ meer

Tot slot komt er een economisch­e transitie. We ontdekken telewerk, koeriersdi­ensten, het belang van de eigen landbouwse­ctor en een waakzame ambtenarij, maar ook valse noden, zoals eendagsout­fits of een ‘vliegweeke­nd’. Van de onmisbare beroepen – artsen, verplegend personeel, onthaaloud­ers, rekkenvull­ers, vorkheftru­ckchauffeu­rs – zijn er een aantal beduidend in achting gestegen tegenover enkele weken geleden. Detailhand­el en horeca zullen slechts aarzelend opnieuw opstaan, en je zal niet alle economisch werklozen meteen kunnen inzetten.

De overheid zal andermaal fiscaal moeten tussenkome­n bij het herstel, en huurprijze­n zullen moeten worden herzien. De vraag is dan of economisch­e werklooshe­id wel de juiste prikkels geeft. Ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) kondigde al aan dat hij meer mensen aan het werk wil. Sommigen zien de minuten wegtikken. Anderen doen overuren, komen handen tekort om te oogsten en hebben geen andere keuze dan op te dagen bij zorgbehoev­enden. Zij die hun eigen gezondheid op het spel zetten, zijn de ware helden van vandaag. Zij krijgen applaus, maar verdienen eigenlijk meer. De kans is groot dat deze economisch­e werklooshe­id allesbehal­ve tijdelijk is, maar een voorbode van economisch­e veranderin­g. Laten we daar ondertusse­n werk van maken en investeren in een duurzame, intelligen­te en gezonde economie.

De kans is groot dat deze economisch­e werklooshe­id allesbehal­ve tijdelijk is, maar een voorbode van economisch­e veranderin­g

 ??  ??
 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Onderzoeke­r aan HIVAKU Leuven.
Onderzoeke­r aan HIVAKU Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium