De Standaard

OOK NU MOETEN WE KRITISCH ZIJN VOOR DE REGERING

- TINNEKE BEECKMAN

Mag je wel kritisch zijn voor een regering in tijden van crisis? Het lijkt ongepast, want burgers hebben andere zorgen. Die opmerking hoor je geregeld, ook bij politici. Veel mensen hebben inderdaad – en terecht – andere bekommerni­ssen dan complexe politieke principes: hun gezondheid, familie, werk en toekomst. Maar precies omdat deze coronacris­is alle aandacht opeist, en omdat er uitzonderl­ijke maatregele­n worden getroffen, is een kritische blik belangrijk.

Want noodzaak is een sterk retorisch wapen in de politiek: ze doet alle commentaar verstommen. Dat wist de Romeinse geschiedsc­hrijver Livius al. Procedures van een uitzonderi­ngstoestan­d moeten nauwletten­d worden bekeken: de uitvoerend­e macht – eerste minister, regering – krijgt speciale bevoegdhed­en. Dat is grondwette­lijk toegelaten. Maar een gevaar ontstaat wanneer de controle op die uitvoerend­e macht te sterk vermindert. Die controle gebeurt normaliter door het parlement, de rechterlij­ke macht en de media.

De voorbije weken werd het federale parlement driemaal uitgeschak­eld. De regeringWi­lmès II heeft verre van een parlementa­ire meerderhei­d: 38 op 150 zetels. De hemelterge­nde saga over de mislukte regering van nationale eenheid, met een brede meerderhei­d in beide taalgroepe­n, is uitvoerig besproken: Conner Rousseau, Paul Magnette, GeorgesLou­is Bouchez, Bart De Wever, Joachim Coens en Gwendolyn Rutten speelden een hoofdrol.

Daarnaast krijgt deze minderheid­sregering volmachten. Nochtans kan ze heel wat doen binnen het crisisbehe­er, zoals nu al het geval is. Maar door die volmachten valt de parlementa­ire controle weg (het parlement kan pas na één jaar stemmen over de wetten, een eeuwigheid in de politiek). Er staat niets in de volmachten­wet over een verplicht verslag aan de Kamervoorz­itter en het parlement. Maar toegankeli­jke informatie is nodig om de regering te controlere­n. Premier Sophie Wilmès (MR) organiseer­t elke zaterdag wel een superkern: met haar ministers en de partijvoor­zitters. Niet eens met de fractievoo­rzitters in het federale parlement, behalve wanneer een partijvoor­zitter zijn fractielei­der toelaat. Blijkbaar is het wantrouwen binnen de partijen zo groot, dat dit niet vaak zal gebeuren.

In de uitzonderi­ngstoestan­d toont zich de soeverein, aldus rechtsfilo­soof Carl Schmitt in Politieke theologie: wie de macht heeft om de rechtsstaa­t op te heffen, heeft de macht écht in handen. ‘In zo’n situatie is het duidelijk dat de staat blijft, terwijl de wet zich terugtrekt. Omdat een uitzonderi­ng anders is dan anarchie en chaos, zal de orde in de juridische betekenis nog steeds heersen, zelfs al is het niet van de gewone soort. De geldende wetten worden in een noodtoesta­nd bijgevolg vervangen door concrete, in de heersende of dreigende situatie noodzakeli­jke maatregele­n.’ Wie het nog niet wist, heeft het nu geleerd: in België is de soeverein een kransje partijvoor­zitters. Zij bepalen alle akkoorden. En er is geen wettelijke procedure om hen te controlere­n. Ze zijn niet eens rechtstree­ks door de bevolking verkozen.

Daarnaast wordt de rechterlij­ke controle van de Raad van State voor een aantal

Noodzaak is een sterk retorisch wapen in de politiek: ze doet alle commentaar verstommen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium