De Standaard

Niemand voelt zich veilig

-

Het lichte knikje in de grafieken dat hoop gaf, was misschien toch niets meer dan een rimpeling in het almaar wassende water dat ons naar de lippen stijgt. Sinds zondag meldde het officiële bulletin twee dagen op rij een daling van het aantal nieuwe besmetting­en in Italië. Een afname in de toename, daar moesten we het mee doen. Het was niet veel, maar het was het enige dat een beetje leek op goed nieuws. Maar gisteren werd er opnieuw een toename in de toename van het aantal sterfgeval­len gemeld.

En alle voorspelde problemen doen zich daadwerkel­ijk voor. Een groot deel van het medisch personeel is besmet geraakt. In de ziekenhuiz­en moet men met steeds minder soldaten zien stand te houden tegen de oprukkende vijand. Ook Stella’s zus, die radioloog is in het ziekenhuis van San Martino, zit met koorts thuis. Ze zou getest moeten worden, maar daar heeft het ziekenhuis de middelen niet voor.

Op de enige plekken die nog open zijn in de dode stad als fata morgana’s van het vroegere leven, winkels die levensmidd­elen verkopen en apotheken, kampt men met dezelfde complicati­es. Contact met het publiek blijkt een onaanvaard­baar risico. Sommige apotheken hebben moeten sluiten omdat de voltallige staf is besmet.

De supermarkt­en hebben alle mogelijke voorzorgsm­aatregelen getroffen. Er mogen maar tien klanten tegelijk binnen zijn. Er zijn strepen getrokken op de vloer om de afstand van anderhalve meter te waarborgen. Er zijn spatscherm­en aangebrach­t bij de kassa’s. Vakken worden gevuld na sluitingst­ijd. Het blijkt niet afdoende. De helft van alle kassières heeft zich ziek gemeld. In Brescia is een jonge kassière na drie dagen intensive care overleden. In Genua heeft het supermarkt­personeel een staking aangekondi­gd. Ze voelen zich niet veilig. Ze zijn in paniek.

Niemand voelt zich veilig. We zijn allemaal in paniek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium