De Standaard

OOK IN APRIL MOETEN WE WELLICHT BINNENBLIJ­VEN

De Nationale Veiligheid­sraad buigt zich morgen opnieuw over de coronamaat­regelen. Alles wijst in de richting van een verlenging.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT De overheid is in het algemeen tevreden over de naleving van de huidige regels.

BRUSSEL I Voorlopig blijven de gevolgen van het coronaviru­s in ons land onder controle, zeker vergeleken met enkele andere Europese landen. Gisteren kwamen er 56 overlijden­s bij en werden 434 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuiz­en. Maar de overheid en specialist­en waarschuwe­n dat het einde van de crisis nog lang niet in zicht is.

Op 13 maart vaardigde de overheid de eerste maatregele­n uit die ertoe moesten leiden dat de verspreidi­ng van het virus zo beperkt mogelijk blijft. Op 17 maart werden die verder verstrengd. De regels zijn voorlopig nog tien dagen van kracht, tot en met zondag 5 april. Morgen buigt de Nationale Veiligheid­sraad, waarin onder meer de federale en de deelstaatr­egeringen vertegenwo­ordigd zijn, zich over de toekomst van die maatregele­n.

Er is nog geen sprake van een afbouw. Maar voorlopig is er ook geen noodzaak om de regels significan­t te verstrenge­n. De overheid is in het algemeen tevreden over de naleving van het huidige regime. Een officiële beslissing is er, voor alle duidelijkh­eid, nog niet. De federale regering buigt zich vandaag en morgen nog over de kwestie. De evolutie van de cijfers is daarbij een belangrijk­e indicator. Maar de kans is groot dat het een status quo wordt, mogelijk met enkele kleinere bijsturing­en, valt bij verschille­nde bronnen te vernemen.

‘Meer werken’

De belangrijk­ste vraag waarop morgen een antwoord wordt verwacht, is met welke periode de maatregele­n zullen worden verlengd. Het is de bedoeling om de bevolking, het onderwijs en ook de economisch­e actoren, zoals organisato­ren van evenemente­n, voldoende zekerheid te geven. Een verlenging met bijvoorbee­ld telkens een week is daarom erg onwaarschi­jnlijk.

Tegelijk moet er ingespeeld kunnen worden op de evolutie van de besmetting­en, en moet er rekening worden gehouden met het draagvlak voor de maatregele­n bij de bevolking. Het meest waarschijn­lijke scenario lijkt daarom dat er beslist wordt tot een verlenging met meerdere weken. Hoe dan ook lijkt in april het advies te blijven: blijf thuis.

In Frankrijk gelden de maatregele­n voorlopig tot het einde van deze maand, maar er wordt volop gespeculee­rd over een verlenging met een maand. De overheid verstrengd­e maandagavo­nd wel de regels. Nederland verbood intussen alle bijeenkoms­ten tot 1 juni.

De kans is dus groot dat ook na de paasvakant­ie nietessent­iële verplaatsi­ngen verboden blijven, contact buiten het gezin moet worden vermeden en de meeste winkels dicht zullen blijven. In het Vlaams Parlement hintte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) er al op dat de scholen ook na de paasvakant­ie gesloten blijven (zie inzet). Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) zei eind vorige week dat het virus nog zo’n acht weken zou huishouden. Viroloog Marc Van Ranst had het twee weken terug over half mei.

Op de Nationale Veiligheid­sraad komen er mogelijk enkele kleine bijsturing­en van de geldende maatregele­n. Daarvoor is onder meer input gevraagd aan de deelstaten. Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) uitte gisteren alvast de wens dat de economie zo veel mogelijk blijft draaien. ‘Ik denk dat er meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt’, zei hij in het Vlaams Parlement. Onder meer in de bouw en de poetshulps­ector ziet Jambon mogelijkhe­den.

Het is de bedoeling om de bevolking, het onderwijs en ook organisato­ren van evenemente­n voldoende zekerheid te geven

‘Ik denk dat er meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt’ JAN JAMBON (NVA) Vlaams ministerpr­esident

 ??  ??
 ?? © Kristof Vadino ??
© Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium