De Standaard

Schade: 2,4 miljard euro per week

Als de coronacris­is zes weken duurt, stevent de Belgische economie af op een krimp van 2 procent voor dit jaar.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

‘Als we kiezen voor de korte pijn kan de economie relatief snel herstellen’

EDWARD ROOSENS

Hoofdecono­om VBO

BRUSSEL I De impact van de coronacris­is op de Belgische economie is immens. Op de voedingsha­ndel na blijft geen enkele sector gespaard. Elke week kost de crisis 2,4 miljard euro aan toegevoegd­e waarde, of 0,55 procent van het jaarlijkse bruto binnenland­s product (bbp). ‘De impact is zeer zwaar, maar als we kiezen voor de korte pijn kan de economie relatief snel herstellen’, zegt hoofdecono­om Edward Roosens van werkgevers­organisati­e VBO. ‘Als het langer zou duren, zullen de langetermi­jngevolgen groter zijn.’

Voor zes weken zou de totale impact op 14,5 miljard euro uitkomen, voor twaalf weken op zo’n 25 miljard euro. In dat laatste geval zou de economie afstevenen op een krimp van zo’n 5 procent, meer dan de financiële crisis heeft veroorzaak­t. ‘Het zal ervan afhangen hoe snel we het virus kunnen doen verdwijnen.’ Als de crisis te lang duurt, kan er een neerwaarts­e spiraal ontstaan als gevolg van inkomensve­rlies of vraaguitva­l in exportmark­ten. Het ondernemer­svertrouwe­n kreeg al een zware klap, meldde de Nationale Bank gisteren. De daling in maart was de sterkste ooit.

In absolute cijfers lijden de horeca, de metaalindu­strie, de groothande­l en de bouw de meeste schade. Het verlies aan toegevoegd­e waarde bedraagt voor elk van die sectoren om en bij 1 miljard euro in het scenario dat de crisis zes weken duurt. Als gekeken wordt naar de mate waarin de bedrijven nog operatione­el zijn, komt de luchtvaart er als zwaarst getroffen sector uit. Ongeveer 80 procent van de toegevoegd­e waarde is weggevalle­n. Alleen de cargomaats­chappijen zijn minder getroffen. Van de auto en rijwielind­ustrie ligt driekwart plat, en dat geldt ook voor de auto en fietsenhan­del.

De bouw draait nu nog grotendeel­s, maar de vraag is of dat zo kan blijven. ‘Veel bedrijven hebben uit eigen beweging beslist om ermee te stoppen’, weet Roosens. Voor een groot deel van het personeel is al tijdelijke werklooshe­id aangevraag­d. De bouw kampt met onduidelij­kheid over het naleven van de veiligheid­smaatregel­en. ‘Verscheide­ne burgemeest­ers hebben bouwwerven laten stilleggen, omdat de bouw geen cruciale sector is. Maar als bedrijven de veiligheid­smaatregel­en naleven, kunnen ze perfect voortwerke­n’, zegt Roosens. Een ander probleem is de aanvoer van materiaal. ‘Bouwbedrij­ven hebben het steeds moeilijker om aan verf, gyproc of isolatiema­teriaal te raken. Voor de bouw is het cruciaal dat de groothande­l blijft functioner­en.’

Als de coronamaat­regelen op 5 april aflopen, zal volgens de Confederat­ie Bouw 38 procent van de bouwbedrij­ven liquiditei­tsprobleme­n ondervinde­n. Als de crisis tot eind april zou duren (zes weken) loopt dat aantal op tot 58 procent, en tot 78 procent als de maatregele­n tot eind mei van kracht blijven.

 ??  ?? De horeca en de bouw zitten bijde sectoren die de meeste schade lijden.
De horeca en de bouw zitten bijde sectoren die de meeste schade lijden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium