De Standaard

Piekeren over anti-coronamaat­regelen

- Alle cruciale vragen over het coronaviru­s: www.standaard.be/coronavrag­en

1. Mijn partner woont niet onder hetzelfde dak. Mag ik hem/haar bezoeken?

Volgens de overheidsm­aatregelen moet u uw contacten beperken tot uw gezin en eventueel één extra persoon. Dat betekent dat u uw partner mag bezoeken. U mag daarvoor zelfs de wagen gebruiken. Doe dit natuurlijk niet als een van beiden ziek is of symptomen vertoont.

Opgelet: het gaat hier om contact met één vaste liefdespar­tner. Mensen die relaties hebben met meerdere partners die niet onder hetzelfde dak wonen, wordt aangeraden om geen fysiek contact te hebben met elkaar. Expertisec­entrum Sensoa raadt ook vrijgezell­en aan om even op de tanden te bijten. Ziekenhuiz­en melden dat singles die datingwebs­ites bezoeken, zich nog steeds melden met pas opgelopen soa’s. Daarom raadt Sensoa voor vrijgezell­en en mensen met meerdere partners die niet onder hetzelfde dak wonen, elke vorm van seks af.

2. Mag ik nog naar mijn kot? En mag ik contact hebben met mijn kotgenoten?

Wie eenmalig naar zijn kot moet, bijvoorbee­ld om essentieel studiemate­riaal op te halen, mag dat doen. Maar vermijd contact met kotgenoten.

Studenten moeten ook één plaats kiezen waar ze verblijven: ofwel is dat hun gezinswoni­ng, ofwel hun kot. Wekelijks pendelen tussen de gezinswoni­ng en het kot is niet toegestaan. Als een student zijn kot als woonplaats kiest, mag hij contact hebben met kotgenoten, al raadt de overheid sterk aan de veilige afstand van 1,5 meter te respectere­n. Vooral in grotere studentenr­esidenties is dat een noodzaak.

3. Ik ben alleenstaa­nd en moet de auto nemen om een vriend(in) te bereiken, bijvoorbee­ld om samen te gaan wandelen. Mag dat?

Volgens het crisiscent­rum is dat een nietessent­iële verplaatsi­ng en dus verboden. Zolang uw vriend(in) niet in nood is of hulpbehoev­end, is deze verplaatsi­ng niet noodzakeli­jk. U kunt wel gaan wandelen met één persoon – telkens dezelfde – die in uw buurt woont.

4. Mag ik met de auto nog boodschapp­en doen voor mijn hulpbehoev­ende (groot)ouder?

Ja, boodschapp­en doen voor hulpbehoev­ende mensen is een essentiële verplaatsi­ng. U mag die boodschapp­en met de auto doen en met de auto afleveren. U moet dit wel alleen doen en voldoende afstand bewaren tot de hulpbehoev­ende persoon.

5. Ik (ver)bouw. Mag ik nog naar mijn huis of bouwwerf rijden?

Ja, dat mag. Bouwactivi­teiten buitenshui­s kunnen blijven plaatsvind­en. U moet wel de regels van social distancing respectere­n. (svg, me)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium