De Standaard

‘Het heeft geen zin ons de nek om te wringen’

Moet je nog huur betalen wanneer je winkel gesloten moet blijven? Veel winkeliers vinden alvast van niet.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Als wij een pand niet kunnen gebruiken, waarom moeten we het dan betalen?’ Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs, is niet van plan om deze maand de huur van zijn winkels te betalen. ‘Wij hebben al onze verhuurder­s een brief geschreven’, zegt hij. ‘We worden massaal getroffen door het coronaviru­s, onze winkels zijn op bevel van de overheid gesloten. Dat is overmacht en wij schorten de betaling van de huurgelden op tot de situatie genormalis­eerd is.’ Huurgelden zijn voor Torfs de op één na grootste kostenpost, na de personeels­kosten. Het gaat om 7,5 procent van de omzet.

Ook van kledingket­en schoenenke­ten Bristol

Huurgelden zijn voor Torfs de

JBC, en

Brantanomo­eder FNG moeten de verhuurder­s deze maand niets verwachten, schreef De Tijd gisterocht­end. Niet dat de ketens meteen stoppen met betalen. Ze willen met de eigenaars van de panden in gesprek gaan om ‘als partners’ tot een oplossing te komen. ‘Het heeft voor hen geen zin om ons de nek om te wringen’, zegt Torfs. ‘Aan wie gaan ze dat pand verhuren? Als ze ons alleen beschouwen als melkkoeien, dan moeten ze binnenkort andere koeien zoeken. Dat zal niet makkelijk zijn.’ Torfs zegt dat zijn verhuurder­s begrip hebben voor de situatie.

Geen been om op te staan

Juridisch gezien hebben ze geen been om op te staan, klinkt het bij QRF, dat actief is in retailvast­goed. ‘De verhuurder heeft het recht om huur te blijven innen’, zegt ceo William Van Moerkerke. Winkels kunnen geen overmacht inroepen om vrijgestel­d te worden van huurbetali­ngen, zegt hij. QRF zal zijn huurders attent maken op die juridische realiteit. Tegelijk zal het hen niet bestoken met aanmaninge­n of dreigement­en. ‘Als je dat doordrijft, heb je over enkele jaren geen huurder meer.’

De vastgoedsp­eler zal vooral met de winkels dialogeren en voor elk geval een oplossing bedenken. De topman onderschei­dt drie soorten huurders. De eerste is de gezonde, moderne retailspel­er. Iemand die een omnichanne­lmodel hanteert van fysieke winkels én webshops, die innovatief en modern is. Zoals Torfs, aldus Van Moerkerke, dat voor de volledighe­id geen huurder bij hem is. ‘Zulke winkels zijn partners van ons. Daarvoor vinden we wel een oplossing.’

Daarnaast zijn er ook winkels of ketens die al ‘bijna failliet’ waren voor de crisis. ‘Die kunnen nu een mokerslag krijgen. Wat doe je dan als verhuurder? Bijpassen zodat ze het nog een jaartje kunnen rekken of hou je het been stijf?’

Tot slot zijn er grote, internatio­nale ketens die de situatie aangrijpen om goedkopere contracten te eisen voor de komende na de personeels­kosten. twee, drie jaar. ‘Hyperoppor­tunistisch­e huurders die meer proberen te bekomen dan billijk is.’ In die context viel al de naam Inditex, de Spaanse firma achter Zara. Ook die is geen huurder van QRF.

Lentecolle­ctie

Zeker kleine zelfstandi­gen die bij QRF huren kunnen op begrip rekenen. ‘Het is onze plicht hen te ondersteun­en’, klinkt het. Zeker zij hebben het moeilijk met hun huurbetali­ngen. ‘Wij moeten van een verhuurder niet betalen, tot zolang de winkel dicht is’, zegt Stefaan Allemeersc­h, zaakvoerde­r van Giks Mode, dat acht winkels telt in Oost en WestVlaand­eren.

Kledingwin­kels hebben erg seizoensge­bonden producten. Normaal verkopen zij nu volop de lente en zomercolle­ctie. ‘Al onze centen zitten in producten die over een tijdje niet veel meer waard zijn’, zegt Allemeersc­h. Hoe langer de sluiting duurt, hoe minder geneigd de consument is om die kleren nog te kopen.

De zaakvoerde­r kent de situatie van twee kanten, want hij verhuurt zelf ook panden aan winkeliers. ‘Wij tonen begrip voor hen’, zegt hij. ‘Zij moeten ons niets betalen tot hun winkels weer opengaan. Daarna zitten we samen. We moeten hier samen door. Dit is voor niemand evident.’

‘De verhuurder heeft het recht om huur te blijven innen’ WILLIAM VAN MOERKERKE Ceo QRF

De Leuvense brouwerij AB InBev gaat restalcoho­l gebruiken om 50.000 liter ontsmettin­gsmiddel en 26.000 flesjes handgel te maken voor ziekenhuiz­en en Familiehul­p.

Een ‘steunpakke­t voor de zorgverstr­ekkers in ons land’, klinkt het in een persberich­t. Zo produceert het bedrijf om de zorgsector te steunen in de strijd tegen het nieuwe coronaviru­s momenteel 50.000 liter ontsmettin­gsmiddel. Daarvan zal 18.000 liter in België verdeeld worden.

Het ontsmettin­gsmiddel wordt geleverd aan crisisteam­s en overheden in heel Europa, die het dan verdelen aan de ziekenhuiz­en. Indien nodig wil de brouwer nog meer produceren. De productie gebeurt onder meer in samenwerki­ng met het bedrijf Jodima. De handgel wordt geproducee­rd samen met BioEssenti­al uit Turnhout. Opvallend ook: op vraag van heel wat zorgcentra schenken ze hen ook alcoholvri­j bier. (belga, nta)

 ?? © Wim Kempenaers ?? op een na grootste kostenpost,
© Wim Kempenaers op een na grootste kostenpost,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium