De Standaard

‘HAD U IN DE PRIVÉSECTO­R GEWERKT, U WAS AL LANG ONTSLAGEN’

De Franstalig­en hebben het gehad met De Block

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I ‘Minister Maggie De Block (Open VLD) geverbalis­eerd omdat ze een lockdownpa­rty organiseer­de. Het was een gemaskerd bal.’ Het opvallende bericht, gisteren op de site van La Dernière Heure, was een aprilgrap, maar wel eentje met een bittere ondertoon.

In Franstalig België is er al langer kritiek op de aanpak van De Block van de coronacris­is en meer bepaald het mondmasker­tekort, terwijl bijvoorbee­ld Vlaamse titels als Knack en Het Laatste Nieuws de minister vorige week nog op een voetstuk plaatsten. De Block had met ‘blijf in uw kot’ alle sensibilis­eringscamp­agnes voorzien van een krachtige slogan. Ze was ‘de winnaar van de dag’, het volk was ‘in goede handen’.

Ruim een week later lijkt die lof te verdampen. De lastige dossiers stapelen zich op. Zo was er de fout gelopen bestelling van chirurgisc­he mondmasker­s bij een onervaren BelgischTu­rkse Open VLD’er (DS 17 maart). Dan kwam het nieuws van de vernietigi­ng, twee jaar geleden, van een slecht bewaarde strategisc­he voorraad aan meer gespeciali­seerde FFP2mondma­skers, waarna die nooit aangevuld geraakte (DS 24 maart). Het resultaat is dat onder meer politie en woonzorgce­ntra klagen dat ze onvoldoend­e beschermd hun job uitoefenen. De frustratie daarover groeit.

Gekibbel

Behalve de aanpak is er ook de communicat­ie. De Block liet zich verleiden tot een openlijke discussie met minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) over de reikwijdte van het beperkte uitgaansve­rbod. De Crem – die gezegd had dat een fietsrit van 50 kilometer niet meer kon – beet in het zand, maar binnen de regering en Open VLD was er kritiek op het gebrekkige samenspel, iets wat het draagvlak voor de genomen maatregele­n kan ondermijne­n.

Toch kibbelde De Block nadien met professor Herman Goossens (UA). Dat hij vorig weekend stelde dat de curve aan het afvlakken is, vond de minister ‘onverantwo­ord en gevaarlijk’. In De zevende dag waren ze het niet eens over de afstand die partners moeten houden als een van hen besmet is. Opnieuw verwarring.

Tegen de achtergron­d van dat alles werd de heikele kwestie van de bevoorradi­ng van maskers en tests doorgescho­ven naar minister (en partijgeno­ot) Philippe De Backer. Het was een welkome versterkin­g voor De Block, maar het moest ook de schijnwerp­ers wat van haar weghouden.

Dat is niet gelukt. In Franstalig België is de maat vol. Véronique Sabel, de Waalse secretaris van ACV Openbare Diensten, vraagt samen met drie andere vakbondsve­rtegenwoor­digers het ontslag van De Block in een open brief in Le Vif. ‘Had u in de privésecto­r gewerkt, was u al lang ontslagen geweest.’ Opvallend argument van Sabel is de ‘onrechtvaa­rdige’ verdeling van de mondmasker­s, waarbij De Block de Vlamingen zou bevoordele­n.

Alle munitie uit de kast

Het toont hoe alle munitie uit de kast wordt gehaald. Op de MR na stellen alle Franstalig­e partijen De Block verantwoor­delijk voor de ‘chaos’ – dixit PSfractiel­eider Ahmed Laaouej – rond de mondmasker­s. Ze zien het als een uitloper van het besparings­beleid onder De Block op gezondheid­szorg. Niemand koppelt daar (voorlopig?) een vraag tot ontslag aan te midden van de huidige crisis.

Marc Leemans, de topman van het ACV, vindt de eis van zijn Franstalig­e collega’s onterecht. ‘Die open brief is niet overlegd en ik ben het er niet mee eens. Er zijn zeker fouten gemaakt, maar het is niet het moment om een politieke discussie over verantwoor­delijkhede­n te voeren’, zegt hij aan De Standaard.

De vraag is hoelang die discussie op zich zal laten wachten, ook in Vlaanderen. Na PVDA en Vlaams Belang groeit bij veel partijen de vraag om een onderzoeks­commissie eens de tijd ervoor rijp is. Vlaams Belang beukt in afwachting op De Block in, vanwege haar verklaring in de Kamer vorige week dat maskers een ‘vals gevoel van beschermin­g geven’. Volgens de partij trekt de minister een rookgordij­n op om de tekorten minder erg te doen lijken.

Gisteravon­d sprak De Block in de journaals van VRT en VTM dat beeld tegen. Ze zwaait met de richtlijn van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie die zegt dat de maskers bij gezonde personen alleen zinvol zijn als ze in de buurt komen van zwakkere of zieke personen. Maar de politieke consensus om die richtlijn te volgen, brokkelt ook binnen de regeringsp­artijen af. Enkele CD&Vpolitici roepen op om alleen nog met een mondmasker buiten te komen. Vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) erkent dat de regering de experts om een nieuw advies heeft gevraagd. Indien de bocht gemaakt wordt, zal het aan De Block zijn om die met zo weinig mogelijk schade in te zetten.

Op de MR na stellen alle Franstalig­e partijen De Block verantwoor­delijk voor de ‘chaos’ rond de maskers. In Vlaanderen groeit de vraag om een onderzoeks­commissie

 ??  ??
 ?? © isopix ?? De Waalse secretaris van ACV Openbare Diensten eist het ontslag van minister Maggie De Block: ‘Had u in de privésecto­r gewerkt, was u al lang ontslagen geweest.’
© isopix De Waalse secretaris van ACV Openbare Diensten eist het ontslag van minister Maggie De Block: ‘Had u in de privésecto­r gewerkt, was u al lang ontslagen geweest.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium