De Standaard

HITTE VAN DE KEUKEN OF FRUSTREREN­DE ZIJLIJN

- BART STURTEWAGE­N

Een van de vele dingen die de coronacris­is ons aan het leren is, is dat het met experts ook wat is. U herinnert zich wellicht dat tot voor enkele weken de gedachte wel eens opdook dat een expertenre­gering, of een regering met behalve politici ook technocrat­en, wel eens een dingetje kon zijn. Toen maakten we ons nog druk over het lange uitblijven van een federale regering.

Intussen hebben we zo’n regering en die laat zich op het enige terrein waarvoor ze in het zadel is gehesen, bijstaan door virologen. Die hebben bij zo’n gezondheid­scrisis het immense voordeel dat ze vanuit hun academisch­e kennis en ervaring en zonder politieke bijgedacht­en de juiste maatregele­n kunnen bedenken. Bovendien kunnen ze met hun onbetwiste gezag de bevolking tot een diepgaande gedragswij­ziging bewegen. Twee dingen die reguliere politici missen of zijn kwijtgespe­eld.

Maar die staat van genade is van beperkte duur. De discussie over de zin van veralgemee­nd gebruik van mondmasker­s geeft aan dat er ook zoiets als expertenmo­eheid bestaat. Als deskundige­n, zoals voorheen politici, te vaak op televisie komen, worden ze weliswaar eerst buitengewo­on populair, maar vervolgens haalt de zwaartekra­cht ook hen in.

Een academicus die de facto beleidsvoe­rder wordt, kan de onaantastb­aarheid van de onafhankel­ijke technocraa­t niet lang behouden. Ook voor hem of haar wenkt de zuigkracht van het politieke moeras. Beleidsmak­ers moeten, zeker in bijzondere tijden, soms spaarzaam omgaan met de waarheid. Dat plaatst de rol van de expert/politicus onder hoogspanni­ng.

Dat je op een moment van acute schaarste de bevolking ten stelligste ontraadt om mondmasker­s te gaan dragen, zodat de beperkte voorraad kan gaan naar wie ze echt nodig heeft, vindt een politicus wellicht een evidente keuze. Maar een viroloog of epidemiolo­og zet door dat gebrek aan nuance zijn of haar wetenschap­pelijke geloofwaar­digheid op het spel. En dat is precies waarop zijn of haar maatschapp­elijke meerwaarde berust.

Het is een illusie dat je tegelijk een grootschee­ps experiment in sociale sturing kan leiden en op ieder ogenblik volledige transparan­tie kan nastreven. Er is altijd een afruil. Ooit moet daarover rekenschap worden gegeven, maar niet noodzakeli­jk nu. Net dat maakt er bij uitstek een politiek proces van.

Virologen of andere experts komen onvermijde­lijk voor de keuze: volg ik de politieke logica of de academisch­e? In het ene geval wacht de hitte van de keuken. In het andere de frustratie van de zijlijn.

Voor expert die beleidsvoe­rder wordt, wenkt het politieke moeras

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium