De Standaard

E5-Mode, de eerste domino in een lange rij

De bekende kledingket­en E5Mode zoekt beschermin­g tegen schuldeise­rs. Economen verwachten onder bedrijven een ongezien bloedbad.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

‘Voor veel bedrijven wordt dit de crisis te veel’

PETER VANDEN HOUTE Hoofdecono­om ING Bank

BRUSSEL I De bevolking kreeg gisteren een eerste belangrijk­e illustrati­e waarom de overheid krampachti­g maatregele­n neemt om een economisch­e catastrofe op te vangen. E5Mode, sinds jaar en dag een bekende verkoper van kleding voor het gezin, vraagt een gerechteli­jke reorganisa­tie aan. Of dat zal volstaan om een faillissem­ent te vermijden, moet nog blijken. Vijfhonder­d banen staan op de helling.

Dat E5Mode nu al omvalt, op de eerste dag van de start van het bankengara­ntieplan van 50 miljard, komt doordat het bedrijf al erg verzwakt was. Maar E5Mode is nog maar een eerste slachtoffe­r. Economen verwachten een ongekend bloedbad.

‘Deze crisis is ongezien omdat bedrijven in een korte periode een nooit eerder vertoonde klap krijgen’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank. Voor winkelkete­ns is dat een catastrofe. ‘Ze waren al verzwakt, omdat België achterop liep inzake ecommerce en hun marges flinterdun waren. Er zullen nog grote bekende namen in de problemen komen.’

In Nederland waarschuwt Hema voor zijn overleven. Er is zelfs geen geld om het assortimen­t op peil te houden. De warenhuisk­eten kreunt al onder de schulden en is daardoor extra kwetsbaar. Het lot van de retailgroe­p FNG, die onder meer Brantano bevat, is al even onzeker. Beurshuis Kepler Cheuvreux omschrijft FNG als het kwetsbaars­te bedrijf van de Brusselse beurs. Hoge schulden en wegvallend­e omzet vormen een nooit geziene uitdaging.

Graydon, dat de financiële gezondheid van bedrijven analyseert, zei al dat één vennootsch­ap op de twee in België niet de middelen heeft om een crisis waarbij ze twee maanden geen omzet draaien, te doorstaan. Consumentg­erichte sectoren krijgen ongeziene klappen, meestal omdat ze tot sluiting werden verplicht. Maar ook de technologi­efederatie Agoria, waartoe onder meer de maakindust­rie behoort, zegt dat de omzet van de bedrijven gehalveerd is.

Coucke bloedt

Ook Marc Coucke bloedt, met zijn zware leisureinv­esteringen in Durbuy. Veel bedrijven komen in geldnood en zoeken investeerd­ers. E5Mode zegt ook op zoek te zijn. ‘Het probleem is dat zovelen tezelfdert­ijd geld zoeken. Er treden bottleneck­s op’, zegt Jan Van Hove, hoofdecono­om van KBC Groep. Bedrijven betalen zelf hun leverancie­rs niet meer en schrappen kosten waar mogelijk.

De overheden doen wat ze kunnen. De Vlaamse regering verdubbeld­e gisteren de waarborgca­paciteit om ondernemer­s in nood bij te springen. Maar ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) gaf aan dat de middelen ontbreken om iedereen te redden en tegen alle financiële tegenvalle­rs te beschermen. Ook het plan van de banken en minister De Croo, toch goed voor 50 miljard, wil alleen de levensvatb­are bedrijven redden. ‘Voor veel bedrijven wordt dit de crisis te veel’, zegt Peter Vanden Houte. Wie verzwakt de crisis inging, is een vogel voor de kat.

 ?? © belga ?? Vijfhonder­d banen staan bij E5Mode op de helling.
© belga Vijfhonder­d banen staan bij E5Mode op de helling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium