De Standaard

Staatsveil­igheid jaagt op fake news

De Veiligheid van de Staat vermoedt dat vreemde mogendhede­n de nieuwsstro­om over de coronacris­is proberen te manipulere­n.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

BRUSSEL I Ook tijdens de coronacris­is doen er online allerlei vormen van desinforma­tie de ronde. Er zijn de klassieke kwakzalver­s en oplichters die valse wondermidd­elen tegen het virus aan de man proberen te brengen. Maar de Staatsveil­igheid vermoedt dat er nog meer aan de hand is.

Sinds het uitbreken van de crisis is de dienst online op zoek naar pogingen tot inmenging van vreemde mogendhede­n, maar ook naar valse geruchten gelanceerd door extremiste­n. Beide hebben de bedoeling te polarisere­n. Het vermoeden bestaat dat buitenland­se mogendhede­n – in de eerste plaats Rusland maar ook China – via de sociale media de publieke opinie proberen te manipulere­n. Zo denken de inlichting­endiensten dat Russische trollen de hand hebben in een campagne om de publieke opinie ervan te overtuigen dat Rusland wel iets doet om Spanje en Italië te helpen, terwijl de Europese Unie – aldus de trollen – afzijdig blijft.

Extremisme

Maar niet alleen buitenland­se inmenging is vandaag een gevaar, ook extremisme. Op de sociale media circuleren nu al valse berichten over een fatwa die besmette moslims ertoe zou aanzetten te hoesten in het gezicht van ongelovige­n. Die fatwa bleek fake news. Net zoals berichten over nachtwinke­ls die schaarse goederen plots tegen woekerprij­zen zouden verkopen, vals bleken.

‘Het gaat telkens om desinforma­tie die de polariseri­ng in de hand werkt’, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoers­ter van de Veiligheid van de Staat. ‘Dat zijn zaken die onze democratie bedreigen. Als we dat ontdekken, brengen we de regering daarvan op de hoogte.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium