De Standaard

Laboratori­a verdrinken in de coronatest­s

Na amper drie maanden coronapand­emie is er een jungle aan virustests op de markt. Wetenschap­pers hebben er een dagtaak aan om te beoordelen hoe betrouwbaa­r die zijn. ‘Het gaat ontzettend hard.’

- VAN ONZE REDACTRICE HILDE VAN DEN EYNDE

BRUSSEL I ‘De tests schieten als paddenstoe­len uit de grond’, verzucht Katrien Lagrou, klinisch biologe aan de KU Leuven. ‘Laatst stuurde een collega een lijst met wat er zoal op de markt komt. Ik moest scróllen om tot beneden te komen.’

Ook een lijst die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie bijhoudt, over de boomende coronatest­s beslaat meerdere kantjes: ruim tweehonder­d commerciee­l verkrijgba­re virustests (om diagnoses te stellen), meer dan honderd antistofte­sts (om te bepalen wie de ziekte al heeft gehad).

In het referentie­laboratori­um van het UZ Leuven waar Lagrou werkt, lopen elke dag zo’n vijfhonder­d aanvragen voor een virustest binnen. Ze moeten uitmaken of iemand geïnfectee­rd is met het nieuwe coronaviru­s, of niet. ‘We gebruiken een combinatie van commerciël­e en zelfontwik­kelde testproced­ures om alle testaanvra­gen zo snel mogelijk te verwerken’, zegt Lagrou. Alle tests hebben gemeen dat ze virusRNA isoleren uit neus en keeluitstr­ijkjes die vanuit de ziekenhuiz­en en elders worden aangelever­d, en vervolgens kijken of dit erfelijk materiaal overeenste­mt met dat van het nieuwe coronaviru­s. En niet, bijvoorbee­ld, met dat van een gewoon griep of verkoudhei­dsvirus.

‘Volautomat­isch duurt zo’n analyse tweeënhalf uur,’ zegt Lagrou, ‘inclusief verzending van de resultaten naar de aanvragend­e arts.’ Maar door het aanslepend­e tekort aan reagentia is er maar ruimte voor zowat vijfhonder­d geautomati­seerde tests per week. De rest, zo’n drieduizen­d tests, moeten laboratori­ummedewerk­ers deels manueel doen, en dat vraagt meer tijd.

Virus als lokaas

Antistofte­sts, de jongste loot aan de snel groeiende boom met coronatest­s, voert het lab in Leuven nog niet uit, net zo min als de vakbroeder­s in andere universita­ire labs. Antistofte­sts zijn bedoeld om te bepalen of iemand met het nieuwe coronaviru­s besmet is geweest, niet of hij of zij ermee besmet is – ons immuunsyst­eem maakt antistoffe­n aan als geheugenst­euntje, om bij een eventuele volgende infectie meteen in het geweer te kunnen komen en herinfecti­e te verhindere­n.

Vaak gaat het om grootschal­ige labtests die antistoffe­n in het bloed aantonen met een kleurreact­ie. In de test worden stukjes virus gebruikt als lokaas voor de antistoffe­n.

Er zijn ook wegwerpver­sies voor eenmalig gebruik op de markt, zegt Lagrou. Ze werken ‘een beetje zoals een zwangersch­apstest’. Om die tests uit te voeren, is er geen laboratori­um of laborant nodig. Het volstaat een bloeddrupp­eltje op een strip te leggen, en binnen het halfuur verschijnt automatisc­h de uitslag als een streepje op de strip.

‘Het aanbod van tests is niet bij te houden’ KATRIEN LAGROU

UZ Leuven

Die antistofte­sts leveren nuttige informatie. Ze kunnen uitwijzen wie de ziekte al heeft doorgemaak­t, ook al werd hij niet op het virus getest. Wie de voorbije weken met koorts en hoest heeft thuisgezet­en, en zich afvraagt of hij ‘het’ wel of niet heeft gehad, zou met een antistofte­st uitsluitse­l kunnen krijgen.

Of niet. ‘Vaak hebben we geen enkel idee of zo’n test betrouwbaa­r is’, verklaart Lagrou de terughoude­ndheid van de Belgische labs. ‘Het aanbod is ook niet bij te houden. Als ik een uur niet naar mijn mail heb gekeken, zitten er alweer een paar nieuwe aanbieding­en tussen.’

Momenteel test het Leuvense lab een selectie van op de markt gebrachte antistofte­sts, zegt Lagrou. ‘Geven ze correct aan wie besmet is geweest en wie niet? Vergaloppe­ren ze zich niet, door een infectie met een ander coronaviru­s te verwarren met een infectie met het nieuwe coronaviru­s?’ Ook internatio­naal wordt volop aan zo’n keurmerk voor antistofte­sts gewerkt.

Een geautomati­seerde analyse gaat sneller, maar de meeste tests in Leuven gebeuren deels

 ?? © Kristof Vadino ?? met de hand.
© Kristof Vadino met de hand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium