De Standaard

Wat doet welke test?

-

Wat? Bestaat in twee types test. Type 1 meet of in een uitstrijkj­e van neus of keel virus-RNA zit – hij peilt naar typerende virusgenen. Type 2 meet de aanwezighe­id van viruseiwit­ten. Beide tests bepalen of iemand geïnfectee­rd is. Alleen af te nemen bij acute ziekte.

Voor en nadelen? De RNAtest is erg accuraat, maar vraagt tijd. De eiwittest is erg snel, maar weinig gevoelig: hij verklaart mensen gezond die in werkelijkh­eid besmet zijn.

Al in gebruik? De RNA-test: sinds dag één van de epidemie. België schaalt op tot 10.000 tests per dag. Daartoe is een consortium opgericht van klinische labs, GSK, J&J, VIB en UCB.

De eiwittest: naar verwachtin­g vanaf volgend weekend, voor triage in de ziekenhuiz­en. Bij een positieve uitslag is de patiënt zeker besmet. Een negatieve test kan valsnegati­ef zijn en moet door een RNA-test worden bevestigd.

Antistofte­st

Wat? Meet of er antistoffe­n tegen het virus in het bloed zitten – die worden door het immuunsyst­eem aangemaakt als reactie op een infectie. Antistofte­sts meten niet of iemand het nieuwe coronaviru­s onder de leden heeft, wel of die ermee geïnfectee­rd is gewéést. Ze

identifice­ren mensen die al immuun zijn voor covid-19. Voordelen? Levert snel resultaat. Hij is ook verkrijgba­ar als handige doe-het

zelftest en is makkelijk uit te voeren. Is goedkoper dan een RNA-test.

Nadelen? Niet alle tests zijn betrouwbaa­r.

Al in gebruik? In België nog niet. Referentie­labs zoeken uit welke tests betrouwbaa­r zijn en leggen een lijst aan van bonafide producten. De verkoop van zelftests is in Europa verboden. (hvde, mec)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium