De Standaard

Jambon etaleert zich als kapitein in woelige storm

De ‘gigantisch­e inspanning­en’ van de Vlaamse overheid kunnen ‘nooit alle verliezen opvangen’. Toch oogst de Vlaamse regering lof, al blijft de bezorgdhei­d over de rusthuizen groot.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Jan Jambon (rechts van minister van Werk Hilde Crevits) is ervan overtuigd dat of laat opnieuw ‘veilige waters’ kunnen worden bereikt. vroeg

BRUSSEL I Als het stormt, moet er een kapitein op de brug staan. Voor het eerst trachtte Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) gisteren die rol te vervullen. Enerzijds toonde hij zijn betrokkenh­eid bij al die ‘vrouwen, mannen en zelfs kinderen die dagelijks vechten voor hun leven’. Anderzijds wees hij op de zware economisch­e gevolgen van deze ‘gezondheid­sramp’.

De Vlaamse regering is bereid om ‘gigantisch­e inspanning­en’ te leveren. Tijdens het actualitei­tsdebat in het Vlaams Parlement gaf minister van Begroting Matthias Diependael­e (NVA) aan dat het te vroeg is om de budgettair­e impact in te schatten, maar Jambon liet er geen twijfel over bestaan. ‘We kunnen nooit alle verliezen opvangen, niet alle noden lenigen.’ Bovendien zal het geld door een volgende generatie terugverdi­end moeten worden.

Kennedy en Mandela

Er kwamen zelfs citaten van legendaris­che presidente­n zoals John F. Kennedy en Nelson Mandela aan te pas, waarbij de inzet van elke Vlaming werd gevraagd en er werd gewaarschu­wd om zich niet door angst te laten leiden. Jambon is ervan overtuigd dat ‘met alle hands aan dek’ vroeg of laat opnieuw ‘veilige waters’ kunnen worden bereikt.

De ministerpr­esident uitte zijn hartenkree­t tweemaal: een keer bij het begin van een persconfer­entie waar bijkomende maatregele­n werden toegelicht, een tweede keer bij aanvang van het debat. Na de kritiek vanuit de oppositie op de houding van Vlaanderen bij de toekenning van Europese noodhulp (waardoor België zich tijdens de Europese Raad als enige land moest onthouden), gaf hij ruiterlijk toe dat hij naar de andere meerderhei­dspartijen had moeten terugkoppe­len.

Een uitgelekte mail van NVAfractie­leider Wilfried Vandaele bewees dat daarover in de Vlaamse regering ‘wrevel’ was ontstaan.

Met zijn mea culpa haalde Jambon een vervelende angel uit het debat en herstelde hij de licht verstoorde relatie met de andere meerderhei­dspartijen.

1.917 besmette rusthuisbe­woners

De regering oogstte lof voor het flankerend­e sociaaleco­nomische beleid. Toch moest Jambon ingrijpen toen Wouter Beke (CD&V) al te veel onder druk werd gezet. De ministerpr­esident ‘nam het niet’ dat de minister van Welzijn een gebrek aan sense of urgency werd verweten. Oppositie en meerderhei­d uitten een karrenvrac­ht bezorgdhed­en over de rusthuizen.

Beke zette alle zeilen bij na aantijging­en over onvoldoend­e opgeleid personeel, onvoldoend­e beschermin­gsmateriaa­l en onvoldoend­e testen. Hij benadrukte dat de woonzorgce­ntra vanaf ‘dag nul’ zijn grootste aandacht wegdroegen en nuanceerde de besmetting­scijfers. In totaal zijn er 1.917 vermoedeli­jk besmette bewoners, 2,45 procent van het totale aantal. In vergelijki­ng met 18 maart is dat een stijging met een derde, tegenover 200 procent in ziekenhuiz­en. ‘De vraag is niet: is Vlaanderen te krenterig om materiaal aan te kopen? De vraag is: hoe krijgen we het materiaal hier?’

Beke wilde zich niet uitspreken over de vraag of er mondmasker­s moeten worden gedragen. Toen de oppositie opwierp dat ‘de schreeuw om hulp niet werd gehoord’, reageerde hij geprikkeld.

Dan had Ben Weyts (NVA) het makkelijke­r, de bezorgdhei­d over jongeren in zwakkere posities daargelate­n. De minister van Onderwijs herhaalde dat er na de paasvakant­ie ‘mondjesmaa­t’ met nieuwe leerstof wordt gestart. De scholen moeten zelf het tempo bepalen. Later deze week volgen suggesties van pedagogen aan ouders en leerkracht­en.

Eens de scholen opnieuw opengaan, wordt er zo lang mogelijk les gegeven. Weyts beaamde dat het frustreren­d was om geen vat te hebben op de datum. Hij pleitte voor eenduidige communicat­ie. ‘Elke discussie geeft aanleiding tot accidenten.’

Blz. 26

berichtgev­ing.

Met zijn mea culpa herstelde Jambon de licht verstoorde

werkrelati­e met andere meerderhei­dspartijen

 ?? © Didier Lebrun/belga ?? ‘met alle aan dek’
© Didier Lebrun/belga ‘met alle aan dek’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium