De Standaard

Politici eisen sancties tegen BNP Paribas

Verschille­nde politici vragen maatregele­n tegen de dividendpl­annen van BNP Paribas Fortis. De Franse bank zet de deur op een kier voor een bocht.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BNP Paribas gaf gisteren aan ‘heel binnenkort met een mededeling te komen’.

BRUSSEL I John Crombez, financieel specialist van de SP.A, reageerde gisteren scherp op het voornemen van BNP Paribas om zich 1,9 miljard dividend te laten uitkeren door zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis. Zowel minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) als de Europese toezichtho­uder van de banken, de ECB, heeft al opgeroepen nu geen dividend uit te keren. De bedoeling is dat de winst in de banken blijft om de economie te ondersteun­en. BNP Paribas reageerde niet op die oproep, maar gaf gisteren aan ‘heel binnenkort met een mededeling te komen’. Daarmee lijkt de bocht ingezet. Vrijdag maakte de Franse bank nog bekend zijn aangekondi­gd dividendbe­leid door te zullen zetten.

‘Kwalijke aprilgrap’

‘Als men die crapuleuze arrogantie doorzet, dan zullen we elke cent belastingg­eld die BNP Paribas Fortis krijgt, terugvorde­ren’, aldus Crombez. Hij wil dat doen via een amendement op het bankengara­ntieplan van 50 miljard euro. Dat zou stipuleren dat banken die gebruikmak­en van het garantieba­nkenplan en toch dividend uitkeren, alle financiële voordelen die ze van de overheid in die periode kregen, moeten terugstort­en.

Ook Dieter Van Besien, Kamerlid voor EcoloGroen, is verbolgen. ‘Het is totaal onethisch en ronduit cynisch om met dit miljardend­ividend door te gaan. Je zou denken dat het een kwalijke aprilgrap is.’ Van Besien gaat minister De Croo vragen om samen met de voorzitter van het Europees bankentoez­icht, Andrea Enria, stappen te ondernemen om banken te verplichte­n nu geen dividend uit te keren. Als de banken geen gehoor geven aan de oproep, moeten er zware sancties komen, klinkt het. ‘Tegen alle banken die weigeren hun dividendbe­leid op te schorten.’

Bij de NVA stelt Kamerlid Sander Loones de Belgische banktoezic­hthouder voor om het Britse voorbeeld te volgen. Daar heeft de toezichtho­uder alle banken aangeschre­ven en aangemaand om geen dividend uit te keren. Wie het toch doet, ‘zal onder het vergrootgl­as bekeken worden’. ‘Banken die in deze tijden toch dividend uitkeren, om het dan ook nog eens te versluizen naar het buitenland, staan niet aan de kant van hun klanten en onze economie’, zegt Loones.

Misstap

Minister De Croo zei gisteren in het radioprogr­amma De ochtend dat België zich zal verzetten tegen de plannen van BNP Paribas om 1,9 miljard vanuit de Belgische dochterond­erneming naar Frankrijk te halen. ‘Wij zullen onze stem als aandeelhou­der zeker laten horen in de raad van bestuur. Tegelijk vind ik dat de financiële sector in ons land al een enorme inspanning doet, door bijvoorbee­ld de leningen voor particulie­ren en bedrijven zes maanden op pauze te zetten.’ De Croo liet ook doorscheme­ren dat de boodschap in Parijs is gehoord en de bank haar dividendbe­leid zal bijsturen.

Terwijl tal van Europese banken prompt gehoor gaven aan de oproep van de Europese Centrale Bank en zegden voorlopig geen dividend uit te keren, waren BNP Paribas en BNP Paribas Fortis traag in hun reactie. Ook bij andere Franse banken bleef het stil. Ze lijken daarmee zichzelf geen dienst bewezen te hebben. De Franse misstap straalt onvermijde­lijk ook af op de Belgische banken die een reële inspanning doen om hun klanten bij te staan.

Als BNP Paribas het dividend uitstelt, is het uitkijken of ook BNP Paribas Fortis zijn buffers mag houden. Anders verzwakt de Belgische dochter toch nog tegenover de Franse moederbank.

JOHN CROMBEZ (SP.A)

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium