De Standaard

Quarantain­e laat zich voelen ‘in het koppeke’

We slapen slechter, zijn minder geconcentr­eerd, ervaren meer druk en voelen ons neerslacht­iger dan gewoonlijk, blijkt uit de nieuwe resultaten van de coronastud­ie van de UAntwerpen.

- VAN ONZE REDACTRICE KUBRA MAYDA Ook

BRUSSEL I De quarantain­e begint te wegen op sommige Vlamingen. 30 tot 40 procent van de 415.000 deelnemers aan de wekelijks herhaalde enquête van de UAntwerpen geeft aan zich psychisch onwel te voelen. Dat is op zich evenveel als vorige week, toen voor het eerst naar ons mentaal welbevinde­n werd gepeild. ‘Maar deze week zien we dat de klachten daarover stijgen bij bepaalde doelgroepe­n’, zegt Koen Pepermans, faculteits­directeur sociale wetenschap­pen van de UAntwerpen. ‘Vooral laaggescho­olden en alleenstaa­nden maken een soort van inhaalrace.’ Er worden slaapprobl­emen en concentrat­iestoornis­sen gemeld, klachten over het zelfbeeld nemen toe.

Omdat de vragen over mentale gezondheid dezelfde zijn als die uit een Belgische gezondheid­senquête die Sciensano in 2018 afnam, kunnen de resultaten vergeleken worden. ‘Dan zien we dat we ons gemiddeld slechter voelen dan voordien. Op een schaal van 1 tot 12, waar 1 erop wijst dat we ons psychisch goed voelen en 12 zeer slecht, zaten we in 2018 op 1,7. Met de huidige scores bevinden we ons op 3,4. Boven de 4 is ons psychisch welzijn problemati­sch’, verduideli­jkt Pepermans.

Hij waarschuwt dat de steekproef van het huidige onderzoek niet representa­tief is, en dus niet helemaal vergelijkb­aar met de enquête uit 2018, die wel aan die statistisc­he voorwaarde voldeed. De huidige enquête bereikt moeilijk anderstali­gen: 90 procent van wie ze invulde, is Nederlands­talig. ‘Het huidige onderzoek is eerder een barometer’, zegt Pepermans. UAntwerpen werkt sinds kort samen met de Franstalig­e ULB om meer anderstali­gen te betrekken.

Ontsnappin­gsroute

De studie stelde ook vast dat we meer problemen ondervinde­n op het vlak van menselijke relaties. Die nemen vooral toe in de leeftijdsc­ategorie 12 tot 18 jaar. ‘Dit is niet onverwacht. Adolescent­en zitten plots weken thuis en hebben geen ontsnappin­gsroute meer naar hun leeftijdsg­roepen. Het is begrijpeli­jk dat er in het huishouden conflicten ontstaan’, zegt Pepermans.

Op het einde van de enquête kunnen de deelnemers zelf een woordje achterlate­n. Daaruit blijkt dat de huidige situatie ook ziet het aantal oproepen pieken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium