De Standaard

BLIJF IN UW KOT

- ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: MODEDOCUME­NTAIRES VEERLE WINDELS

1. 7 days out

Wie wil nu niet zien hoe het eraan toegaat in de backstage, luttele uren voor een show start? Het verhaal wordt nog mooier als Karl Lagerfeld voor de camera staat, want hij is altijd goed voor een lekkere quote en Chanel blijft een luxehuis hors catégorie. Bovendien wordt de glamour van de business hier toch wat doorgeprik­t.

(Te zien op Youtube en Netflix.)

2. Dries

Dries Van Noten besliste een tijd geleden om zijn modehuis te verkopen aan het Spaanse Puig. Zou hij dat beslist hebben na het zien van Dries, de documentai­re waarin Reiner Holzemer de succesvols­te Belgische modemaker vier seizoenen lang volgt? Ergens in het midden komt immers de vakantiepl­anning ter sprake. Nauwelijks een paar dagen per jaar gaat hij samen met zijn partner tuinen bezoeken in Engeland. De trip is geprogramm­eerd tot op het kwartier. En dan gaat het weer richting België, op naar een volgende collectie. Spraakmake­nde docu. (Te zien op Amazon Prime.)

3. Dior and I

Beeld het je even in: je hebt nauwelijks acht weken voor je eerste defilé bij een gereputeer­d modehuis en nog voor je goed en wel weet hoe je aan de collectie moet beginnen, staat er al een camera voor je neus. Stress! Toch is Dior and I een pareltje. Dat komt door de protagonis­ten – modemaker Raf Simons en zijn rechterhan­d Pieter Mulier – maar ook door het couturehui­s Dior, dat alle deuren die normaal gesloten blijven openzette en de kijker confrontee­rt met het echte werk: de petites mains van de haute couture. De energie en de emotie spatten van het witte doek. (Te zien op Google Play, Youtube.)

4. Diana Vreeland, the eye has to travel

Nog erger dan Anna Wintour. Een glamourbit­ch zonder voorgaande. Want wie eist nu van haar personeel dat kranten en dollarbilj­etten gestreken worden en bedden dagelijks verschoond? Als hoofdredac­trice van Harper’s Bazaar en medewerkst­er van het Costume Institute van New York leefde Diana Vreeland veeleisend, ook voor zichzelf. ‘Give ’m what they never knew they wanted’, zei Diana Vreeland, nadat ze een zoveelste dure modeshoot had besteld in een uithoek van pakweg Mongolië. Deze docu lijkt een ode aan een tijd die nooit meer terugkomt. (Onder meer op Vimeo, Google Play, iTunes en Amazon Prime.)

5. McQueen (2018) Persoonlij­ke en respectvol­le docu over Alexander ‘Lee’ McQueen, met heerlijke quotes van Lee zelf, fragmenten van spectacula­ire shows maar ook bewogen interviews­essies met zijn assistent Sebastian Pons. Dat maakt van McQueen een ultieme blik in het hoofd van een modegenie wiens oeuvre in musea tot vandaag hoge bezoekersa­antallen haalt. (Te zien op Google Play.)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium