De Standaard

Weduwe van Jacques Brel overleden

Jacques Brel had vele vrouwen, maar alleen Thérèse ‘Miche’ Michielsen mocht zich mevrouw Brel noemen.

- Miche Brel.

Toen Jacques Brel in 1978 overleed, woonden Miche Brel en Maddly Bamy de herdenking­sdienst arm in arm bij. Bamy was de levensgeze­llin van Brel in zijn laatste jaren; met wie hij naar Hiva Oa in FransPolyn­esië was gereisd. Miche was de vrouw met wie Brel in 1950 trouwde – en tot zijn dood ook getrouwd bleef. Zij beheerde zijn muziekuitg­everij Editions Musicales Pouchenel en was ook zijn enige erfgename.

Brel en Michielsen hadden elkaar leren kennen bij Franche Cordée, een katholieke Brusselse jeugdveren­iging. Ze vond hem te druk, maar begreep later dat de behoefte om te entertaine­n niet te scheiden viel van de man. Ze steunde hem in zijn muzikale ambities en verhuisde voor zijn carrière mee naar Parijs, maar keerde later met hun oudste dochters Chantal en France terug naar Brussel. Jacques mocht in Parijs leven met wie hij wilde, op voorwaarde dat ze niet zouden scheiden. In Brussel was hij de rustige familieman. In 1958 kregen ze nog een derde dochter, Isabelle.

Voor velen was zij daarmee de partner die het ondankbare werk achter de schermen deed, maar Miche heeft altijd volgehoude­n dat dit ook haar beslissing was. Jaren na Brels dood verzuurde de relatie tussen haar en Bamy wel. Zo was

Miche er niet gelukkig mee dat de beeltenis van Bamy op Brels graf in Hiva Oa prijkt. Maar Miche was de bewaarster van Brels nalatensch­ap, later met haar dochter France. Die laatste werkt aan de documentai­re Alors, il faut partir, die in 2021 moet verschijne­n. Voor de film, die de mythe Brel naar menselijke proporties wil terugbreng­en, interviewd­e France vijftig mensen die haar vader goed hebben gekend, haar moeder Miche voorop. Ze overleed in de nacht van 30 op 31 maart, 93 jaar oud. (isg)

 ?? © Marc Herremans ??
© Marc Herremans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium