De Standaard

Tijd voor een update van dat onderwijss­ysteem

-

moment de motor van challenges en andere internetme­mes en fenomenen. Het is de plek waar de jongeren zitten, zij zijn doorgaans het gevoeligst voor internethy­pes. Want ze hebben erg de behoefte om te tonen wat hun group is.’

Tussen haakjes: een blik in de wondere wereld van Tiktok leert ons dat daar op dit moment vooral challenges met toiletpapi­er erg populair zijn. Voetballen, bouwen, koken: alles kan. Terwijl de quarantain­e 35plussers doet zwijmelen bij wat geweest is of wat vér en onbereikba­ar is, nemen Gen Z’ers deze gekke tijden liever op de korrel.

‘Nog meer dan bij andere sociale media bepaalt het algoritme van Tiktok wat je er te zien krijgt’, zegt Demeyere. ‘Op Facebook maak je vrienden, op Instagram volg je mensen. Je ziet dan vooral wat die mensen posten. Het model van Tiktok is erop gebaseerd om je vooral populaire filmpjes voor te schotelen van mensen die je niet kent. Het algoritme “raadt” wat bij jouw profiel past. Dat maakt dat challenges er zich nog sneller verspreide­n. Omdat Tiktok het zo gemakkelij­k gemaakt heeft om filmpjes ook op Instagram te posten, lopen die gehypete challenges ook over naar Instagram waar ze de hype een tweede keer aanzwengel­en en een ouder publiek bereiken.’

En oh ja, voor wie zich zorgen maakt: sommige challenges zijn inderdaad gevaarlijk. ‘Uit een rijdende auto springen is gevaarlijk’, zegt Demeyere.

‘De Cinnamon Challenge waarbij je een soeplepel met kaneel moest inslikken, was niet gezond, maar de meeste zijn onschuldig.’ En voor je privacy is er de volgende vuistregel: ‘Als je baas en je grootmoede­r het niet mogen zien, zet het dan niet online. Gebruik je gezond verstand.’

Eigenlijk is er dus niet zo heel veel veranderd sinds die oude kettingbri­ef. Het gaat alleen sneller, is goedkoper en soms misschien ook een tikkeltje spectacula­irder.

Als voornemen voor het nieuwe jaar kwam ik op het briljante plan mezelf en mijn zoon in te schrijven in de boksles. Want ja, ik heb geregeld goede voornemens en al helemaal als het mijn eigen nageslacht betreft. Dit specifieke voornemen kwam er naar aanleiding van een toevloed aan verontrust­ende telefoontj­es over zoonliefs ontoereike­nde gedrag op school. Het kind zit in zijn puberjaren, is deel van een familie die gekend staat om haar aversie tegen eender welke vorm van autoriteit, dus dat er brokken te lijmen zouden vallen, viel te verwachten. Dat ik die brokken vervolgens op uiterst efficiënte wijze bijeen zou rapen – beginnend bij het wekelijks aan dat klein stuk crapuul duidelijk te maken wie er exact de baas is in huis – hoeft ook niet te verbazen. Ik ben tot slot een geboren pedagoog.

Ondertusse­n is al dat boksen voorbij – we waren nochtans een olijk duo – en ben ik zelf verworden tot de school. Ik ben de klas, ik ben de leraar, ik ben de directeur, ik ben het onderhouds­personeel, ik ben de schoolpsyc­holoog en ik ben – tot slot – de ouder die (als het even kan) ook graag iets zou willen maken van haar eigen leven. Dit alles mag dan misschien een tikje een ingewikkel­de combinatie klinken, maar dat is het – als ik onze minister van Onderwijs mag geloven – helemaal niet. Integendee­l. Wij mensen zijn gemaakt om honderd levens tegelijk te leven en daarenbove­n is het van een primordiaa­l belang dat dit schooljaar geen verloren schooljaar wordt. De godganse economie gaat naar de kloten, we moeten onszelf in no time opnieuw uitvinden, en ouders (inclusief leerkracht­en) gaan zowat kapot van de stress, maar laat ons alsjeblief­t vooral het niveau van het onderwijs op en top houden.

Nu ik onvrijwill­ig ben gepromovee­rd tot directeur van het thuisonder­wijs PintensSch­oenaerts zou ik graag een tegenvoors­tel willen doen. Als jullie de ouders nu eens met rust laten en zelf van de gelegenhei­d gebruikmak­en om ons onderwijss­ysteem te updaten? Ik zie nog steeds dezelfde vakken voorbij komen als toen ikzelf dertien was, terwijl er sedertdien nochtans het een en ander veranderd is. Of heb ik iets gemist? Daarnaast zijn er de voorbije jaren duizenden nieuwe pedagogisc­he inzichten gekomen en evolueert onze maatschapp­ij langzaam maar zeker van een hiërarchis­che topdownmaa­tschappij naar een coöperatie­ve bottomupma­atschappij. Misschien is het goed om een systeem te bedenken waarin we onze kinderen de juiste vaardighed­en aanleren om in deze nieuwe toekomst ‘uitmuntend’ te zijn. Welke burgers hebben wij morgen nodig? Een van de dingen die de crisis ons kan leren is dat creativite­it, solidarite­it en samenwerki­ng de mensheid de voorbije weken verder hebben gebracht dan individual­isme en concurrent­iedrift. Ik heb voor u dus een kleine suggestie: maak onze kinderen creatief en wendbaar. Leer hen samenwerke­n. Onderdanig­e burgers hebben wij vandaag de dag niet meer nodig. Scheppende, kritische en verantwoor­delijke burgers des te meer.

Ik ben de klas, ik ben de leraar, ik ben de directeur, ik ben het onderhouds­personeel, ik ben de schoolpsyc­holoog

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium