De Standaard

Liberalen starten petitie tegen ‘coronadict­atuur’ van Orban

De machtsgree­p van Orban veroorzaak­t ophef. CD&V wil hem uit de EVP. De Luxemburgs­e minister Asselborn oppert een Europese ‘quarantain­e’.

- VAN ONZE REDACTEURS BART BEIRLANT ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Het protest binnen de EU groeit tegen het manoeuvre van de Hongaarse premier Viktor Orban om voor onbepaalde tijd per decreet te kunnen besturen. De Europese liberale partij lanceert een petitie gericht aan Ursula von der Leyen en Charles Michel om ‘onverwijld’ actie te ondernemen tegen Hongarije.

‘Orban heeft er de facto een coronadict­atuur gevestigd’, zegt voorzitter Hans van Baalen. De wet die de uitzonderi­ngstoestan­d mogelijk maakte, gaat volgens de Europese liberalen in ‘tegen alles waar de EU voor staat’. ‘De Commissie en de Raad moeten de wet van Orban juridisch toetsen en er scherp op toezien dat hij en zijn Fideszpart­ij de decreten niet misbruiken voor politiek gewin’, aldus Van Baalen.

De Luxemburgs­e minister van Buitenland­se Zaken, Jean Asselborn, gaat nog een stap verder: ‘We kunnen niet aanvaarden dat binnen de EU een dictatoria­le regering bestaat’, verklaarde de sociaaldem­ocraat in Die Welt. ‘De Hongaarse regering kan haar plaats aan de tafel van de Europese instelling­en niet meer innemen. Een regering die niet gecontrole­erd wordt door het parlement, mag geen zeggenscha­p hebben bij beslissing­en door ministerra­den die alle Europeanen aangaan.’ Conclusie: ‘Hongarije moet zonder dralen in strikte politieke quarantain­e.’

Het Europees Parlement activeerde in 2018 de procedure onder artikel 7 van het verdrag tegen Hongarije. Die kan in theorie leiden tot de opschortin­g van het Hongaarse stemrecht in ministerra­den, maar de lidstaten zijn tot nog toe niet verder geraakt dan twee hoorzittin­gen met de Hongaarse regering over de kwestie.

Het Duitse Groene Europarlem­entslid Daniel Freund vindt de reactie van Von der Leyen veel te zwak. Zij liet weten dat ze de noodmaatre­gelen zal evalueren die de lidstaten genomen hebben en uitte slechts indirect kritiek op Hongarije (DS 31 maart). Een eventueel onderzoek van de Commissie kan maanden aanslepen. De Commissie moet ‘een taal spreken die Orban verstaat’, zegt Freund: ‘Betalingen van Europees geld aan de Hongaarse regering moeten stopgezet worden tot er opnieuw een parlement is dat op de verdeling ervan kan toezien.’ Zo kan Hongarije (net als andere

EUlidstate­n) ongebruikt­e middelen van de structuurf­ondsen die het normaal moest terugstort­en, gebruiken om de gevolgen van de coronacris­is op te vangen. Het gaat om 855 miljoen euro.

Orban schrijft brief

Ook binnen de Europese Volksparti­j laait het debat weer op over Fidesz: de partij werd vorig jaar geschorst, maar nog niet finaal de deur gewezen. Die keuze moet aangescher­pt worden, vindt EVPvoorzit­ter Donald Tusk. ‘De pandemie gebruiken om een permanente noodtoesta­nd uit te bouwen is politiek gevaarlijk en moreel onaanvaard­baar’, liet de Poolse exvoorzitt­er van de Europese Raad gisteren weten aan de nationale EVPvoorzit­ters. ‘Velen onder jullie, zelfs al hadden ook jullie kritiek op eerdere beslissing­en van premier Orban, gingen niet akkoord om Fidesz uit onze politieke familie uit te sluiten. We hebben vandaag belangrijk­ere zaken aan ons hoofd. De toppriorit­eit is de strijd tegen de pandemie. Maar de tijd zal komen dat jullie je standpunt opnieuw zullen moeten overwegen.’ Het appel van Tusk werd meteen beantwoord door een oproep van Zweedse en Deense EVPleden: zij vinden dat het tijd is om Orban de deur te wijzen. Ook CD&V sloot zich gisteren aan bij dat standpunt. ‘Daar is veel overleg over geweest’, vertelde Europarlem­entslid Kris Peeters (CD&V) aan De Standaard. ‘We zijn het binnen de Benelux eens om dit initiatief te onderschri­jven.’

Orban deed ondertusse­n zijn eigen rondje diplomatie. In zijn brief aan de voorzitter­s van EVPledenpa­rtijen, waaronder de Duitse CDU en CSU, bekloeg hij zich over de kritische Tusk. De Pool moest volgens Orban verhinderd worden om nog langer ‘verdeeldhe­id te zaaien’.

‘We kunnen niet aanvaarden dat binnen de EU een dictatoria­le regering bestaat’ JEAN ASSELBORN Luxemburgs­e minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © François Lenoir/reuters ?? Ursula von der Leyen uitte slechts indirect kritiek op Viktor Orban.
© François Lenoir/reuters Ursula von der Leyen uitte slechts indirect kritiek op Viktor Orban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium