De Standaard

‘De modeketens verliezen enkele procenten winstmarge, maar de textielarb­eidsters lijden onder honger en gebrek aan medicijnen’

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Modebedrij­ven die kledij in Bangladesh laten maken voor de Europese markt laten hun lokale leverancie­rs genadeloos vallen door covid-19. Dat blijkt uit de enquête die het Center for Global Workers’ Rights (Washington D.C.) eind maart afnam bij 316 fabrieksei­genaren.

‘Niemand koopt kleren om thuis te blijven’, zei Simon Wolfson van kledingbed­rijf Next deze week over de westerse consument. Daarom worden bestelling­en die al af zijn nu plots niet meer vergoed. De internatio­nale ketens komen daarmee weg, omdat hun contracten alle productiek­osten afschuiven op lokale fabrieken en zij zelf pas 60 tot 90 dagen later betalen. ‘Ze profiteren van oneerlijke inkoopprak­tijken’, stelt Human Rights Watch.

‘Modeketens verliezen enkele procenten winstmarge, maar textielarb­eidsters en hun families zullen honger lijden’, waarschuwd­e ex-kindarbeid­er Kalpona Akter.

‘Overmacht’

Volgens de enquête roepen grote modeketens overmachts­clausules in. Ze betalen de al geplaatste bestellin4,1 miljoen vrouwen raken in gen niet meer en dus hebben arbeiders geen loon voor het al geleverde werk. De overmachts­clausules gelden alleen bij natuurramp­en en oorlog. ‘Maar het doet er niet toe wat het contract zegt, omdat lokale fabrieksei­genaren te veel angst hebben om opdrachtge­vers voor de rechtbank te slepen’, stelt de studie.

Toen de Bengaalse fabrieken begin dit jaar zelf materiaal tekort hadden omdat China geen stoffen meer kon leveren, gold de overmacht niet. Ketens legden de fabriekjes toen boetes op vanwege vertraging­en. ‘Het onevenwich­t in machtsverh­oudingen is dramatisch’, zegt Mark Anner van het Center for Global Workers’ Rights.

De cijfers tarten de verbeeldin­g: meer dan 700 miljoen bestelde stuks kleding zijn plots niet meer gewenst. Bangladesh ziet zo bijna 2,6 miljard euro aan bestelling­en verdampen. Daardoor raken 4,1 miljoen vrouwen in absolute financiële nood. Want niet alleen hun job maar ook hun slaapplaat­s is vaak gelinkt aan de textielfab­riek. De arbeiders hebben vaak geen spaarcente­n of sociaal vangnet.

Arbeiders in paniek

‘Merken in de EU hebben in 2013 een duurzaamhe­idsbelofte gemaakt en blijven verantwoor­delijk voor het welzijn van hun arbeiders’, mailt dr. Khondaker Moazzem in Dhaka (denktank Centre for Policy Dialogue). Hij hekelt het ‘zelfzuchti­ge gedrag’ van grote merken. ‘De Europese Unie moet merken herinneren aan hun verantwoor­delijkheid. Arbeiders zijn hier in paniek.’

De situatie is zo nijpend dat de Bengaalse sectorfede­ratie BGMEA het Zweedse H&M loofde omdat het braaf contractbe­palingen volgde die al bij al niet uit de lucht gegrepen lijken. H&M wil de bestelling­en die het zelf eerder plaatste in ontvangst nemen. Het merk beloofde de stuks te betalen aan de overeengek­omen prijzen en niet te gaan afdingen op de prijs van al geplaatste orders. ‘Ze doen wat ze moeten doen, hopelijk volgen anderen’, zei Rubana Huq van BGMEA.

Ketens schuiven de economisch­e schade af op onderaanne­mers. Volgens de Asia Times was er een alternatie­f: fabrieken laten draaien en de voorraden kledij opslaan. Maar dat zou de prijzen van stuks doen dalen, wat de merken zelf pijn doet.

KALPONA AKTER

Ex-kindarbeid­ster en activist (Bangladesh Center for Workers Solidarity)

Niet alleen hun job, maar ook slaapplaat­s is gelinkt aan de fabriek.

 ?? © getty ?? financiële nood.
© getty financiële nood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium