De Standaard

Corona-bonds zijn er al in Scandinavi­ë en Afrika

- RUBEN MOOJMAN

Terwijl de leden van de Europese Raad nog volop kibbelen over corona-bonds, zijn ze er in het noorden van Europa allang uit. De Nordic Investment Bank (NIB) gaf deze week een speciale Covid 19 Response Bond uit, bedoeld om bijvoorbee­ld noodzieken­huizen te financiere­n of tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ngen mogelijk te maken. Daarmee kunnen ze ook bedrijven steunen die in moeilijkhe­den dreigen te komen. De bank ontwierp een speciaal juridisch kader voor deze pandemie-obligatie.

De aandeelhou­ders van de NIB zijn drie Baltische staten en vijf Scandinavi­sche landen. ‘Onze eigenaars hebben de bank gevraagd steun te verlenen aan de overheden en bedrijven tijdens deze uitbraak van het coronaviru­s’, schrijft de bank in een mededeling. De landen raakten het in recordtemp­o eens over de uitgifte. De bank leende 1 miljard, maar de vraag was ruim drie keer zo groot. Onder meer de Nederlands­e pensioenfo­ndsen van verplegend personeel en huisartsen investeerd­en in de lening. ‘Omdat de achterban van onze klant in zorg en welzijn werkt, vinden we het bijzonder om deze beleggings­mogelijkhe­id te kunnen benutten’, verklaarde investment manager Wilfried Bolt in een persberich­t.

Eerlijk is eerlijk: de uitgifte is niet helemaal vergelijkb­aar met de omstreden corona-bonds waar de Europese lidstaten over discussiër­en. De NIB is een bank en geen overheid. De Europese tegenhange­r ervan is de Europese Investerin­gsbank (EIB). Die heeft nog geen covid 19-obligaties uitgegeven, maar zit evenmin stil. De bank staat klaar om 40 miljard in stelling te brengen, vooral via garanties en andere steunmaatr­egelen aan commerciël­e banken.

De NIB is niet de enige bank die al speciale covid 19obligati­es heeft uitgegeven. Ook de Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank heeft dat al gedaan. Die haalde 3 miljard dollar op met de Fight Covid 19 Social Bond. Met drieduizen­d dodelijke slachtoffe­rs is Afrika relatief gezien niet zo heel zwaar getroffen, maar naar alle verwachtin­g moet het ergste nog komen.

Individuel­e landen hebben ook al coronaobli­gaties uitgegeven, ook al mogen die zo niet heten. De driejarige lening waarmee Oostenrijk vorige week 5 miljard uit de markt haalde, was specifiek bestemd om de coronauitg­aven van de overheid te dekken.

Ook België moet trouwens extra lenen wegens de coronacris­is, heeft het Agentschap voor de Schuld al aangekondi­gd. Ons land verwees dinsdag expliciet naar de coronakost­en bij de uitgave van een nieuwe zevenjarig­e obligatie, waarmee het 8 miljard ophaalde. De coupon lag op exact 0,00 procent.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Individuel­e landen gaven al coronaobli­gaties uit, al mogen die zo niet heten

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium