De Standaard

Bouwsector krabbelt moeizaam recht

Acht op de tien bouwbedrij­ven werken op halve kracht of zelfs niet meer. ‘Zolang de strenge regels van social distancing gelden, blijft heropstart­en moeilijk’, zegt de Vlaamse Confederat­ie Bouw.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Ook de bouwsector ligt in de touwen door de coronacris­is. Liefst 44 procent van de bouwbedrij­ven in Vlaanderen is vandaag nog volledig dicht, blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederat­ie Bouw (VCB). Twee op de vijf (38 procent) hebben het werk slechts gedeelteli­jk hernomen en amper een op de vijf bouwbedrij­ven (18 procent) werkt volledig.

Het grootste probleem blijven volgens de VCB de strenge regels voor social distancing. ‘Werken op 1,5 meter afstand is op veel werven niet altijd mogelijk en werken in bewoonde gebouwen mag al helemaal niet. Veel bedrijven maken nochtans aanstalten om minstens gedeelteli­jk opnieuw op te starten, maar ik verwacht niet dat de bouwactivi­teit op korte termijn spectacula­ir zal toenemen’, zegt voorzitter Marc Dillen.

Te weinig mondmasker­s

Veel bouwaannem­ers hebben zich nochtans al min of meer aangepast aan de nieuwe regels. Bijvoorbee­ld door hun bouwvakker­s op te splitsen in meer en kleinere teams, en die vervolgens te verspreide­n over meerdere bouwwerven. Werknemers worden ook gevraagd om zich individuee­l met de wagen te verplaatse­n naar de werf, zodat ze niet langer samengepro­pt zitten in het klassieke busje van de werfleider. ‘Maar dat soort aanpassing­en kent zijn grenzen. Je kunt niet in alle omstandigh­eden 1,5 meter van elkaar werken. Denk maar aan situaties waarin meerdere bouwwerker­s iets moeten optillen of samen een groot raam moeten plaatsen’, zegt Dillen.

Bovendien worden de coronarege­ls door de politie streng gecontrole­erd en is er voor sommige bouwberoep­en ook een tekort aan mondmasker­s. ‘Schilders, parketinst­allateurs en asbestverw­ijderaars hebben profession­ele mondmasker­s nodig: FFP2- of FFP3masker­s. Veel daarvan zijn de voorbije weken door de sector zelf aan ziekenhuiz­en geschonken’, zegt VCB-voorzitter Dillen.

Buitenland­s personeel

En dat is niet alles. Vorige week was er plots een bevoorradi­ngsproblee­m voor beton. Omdat de vraag plots instortte, sloten heel wat betoncentr­ales de deuren. Omdat veel kleine bouwaannem­ers bleven werken, kregen de weinige centrales die wel nog open waren, plots veel orders binnen. Daardoor konden ze met hun leveringen nauwelijks volgen. Die situatie is inmiddels aan het veranderen. Deze week ging een aantal betoncentr­ales opnieuw open. ‘De situatie is nu een stuk beter dan een week geleden’, zegt Dillen.

Geruchten over bevoorradi­ngsproblem­en voor andere bouwmateri­alen – zoals pvc-platen en aluminiump­rofielen – wuift Dillen weg. ‘Er kunnen wat problemen zijn met producten die uit het buitenland aangelever­d moeten worden, maar gezien de geringe vraag zie ik daar voorlopig geen graten in.’

Een ander veelgehoor­d probleem is het tekort aan buitenland­s personeel. Sommige bouwbedrij­ven zagen de voorbije weken hun Oost-Europese en Zuid-Europese werknemers vanwege de coronacris­is massaal terugkeren naar hun thuisland, uit bezorgdhei­d voor hun familie. Terugkeren naar België is voor de meesten moeilijk. Voor bouwbedrij­ven die met veel buitenland­se bouwvakker­s werken, zal dat de heropstart later zeker bemoeilijk­en.

‘Problemen met de levering van beton? Dat is deze week al veel beter’

MARC DILLEN

Voorzitter Confederat­ie Bouw

 ?? © Sven Dillen ?? Veel bouwaannem­ers splitsen hun bouwvakker­s op in teams, die ze verspreide­n over meerdere bouwwerven. meer en kleinere
© Sven Dillen Veel bouwaannem­ers splitsen hun bouwvakker­s op in teams, die ze verspreide­n over meerdere bouwwerven. meer en kleinere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium