De Standaard

Uw geld staat veilig op de bank

Kan de coronacris­is overslaan naar de banken? Voorlopig is dat niet het geval. Dankzij het Garantiefo­nds kunnen spaarders op hun beide oren slapen.

- FRIDA DECEUNYNCK

In alle lidstaten van de Europese Unie bestaat er een vangnet, een garantiest­elsel, om te voorkomen dat burgers hun geld verliezen als hun bank failliet zou gaan. In België is dat het Garantiefo­nds. Hoe zit dat waarborgme­chanisme in elkaar?

Welke tegoeden vallen onder de waarborg van het Garantiefo­nds?

De waarborg geldt voor alle spaar-, zicht- en termijnrek­eningen bij Belgische banken, zowel in euro als in een vreemde munt. Ook kasbons op naam zijn gedekt. De garantie loopt tot 100.000 euro per persoon en per bank.

Als u verschille­nde deposito’s hebt bij dezelfde bank, worden ze samengetel­d. Staat er bijvoorbee­ld 70.000 euro op uw spaarreken­ing en 50.000 euro op uw zichtreken­ing bij dezelfde bank, dan zijn die tegoeden tot 100.000 euro beschermd door het Garantiefo­nds. Dat geld moet bij een faillissem­ent binnen de vijftien werkdagen weer op uw rekening staan. Voor de overige 20.000 euro kunt u aankloppen bij de rechtbank, zonder garantie weliswaar.

Opgelet, sommige banken vallen onder de garantiere­geling van een ander land. Keytrade Bank valt onder de Franse beschermin­gsregeling, Deutsche Bank onder de Duitse, NIBC en Rabobank.be onder de Nederlands­e en Izola Bank onder de Maltese. Daar geldt telkens een vergelijkb­are regeling. Overal in Europa is uw spaargeld gewaarborg­d tot 100.000 euro per bank en per persoon. In Duitsland bestaat een bijkomende, nagenoeg onbeperkte onderlinge garantie tussen de banken.

Uw geld moet bij een faillissem­ent binnen de vijftien werkdagen weer op uw rekening staan

Vallen tak 21-tegoeden onder de waarborg?

Voor tak 21-tegoeden is er een afzonderli­jke waarborg, ook tot 100.000 euro per persoon en per verzekeraa­r. Deze garantie staat los van de garantie voor banktegoed­en. Hebt u 100.000 euro op een tak 21-rekening en 100.000 euro op een spaarreken­ing bij dezelfde financiële instelling, dan zijn beide volledig beschermd.

Let wel op, tak 21- verzekerin­gen bij een niet-Belgische instelling vallen niet onder de Belgische waarborg. Ieder land heeft hiervoor zijn eigen regels. Ook aanvullend­e pensioenen, bijvoorbee­ld groepsverz­ekeringen, zijn uitgeslote­n. Pensioensp­aarverzeke­ringen (tak21) vallen wel onder de waarborg.

Zijn uw belegginge­n beschermd als uw bank over de kop gaat?

Belegginge­n op een effectenre­kening, zoals aandelen, obligaties of beleggings­fondsen, zijn beschermd volgens een andere regeling, die van het Beschermin­gs

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium