De Standaard

Corona geeft niet zomaar recht op uitstel van betaling

Banken, verzekeraa­rs en fiscus bieden een betaalpauz­e aan voor wie door de coronacris­is in financiële problemen zit. Wat zijn de spelregels?

- JOHAN RASKING

fonds. Ze zijn gewaarborg­d tot 20.000 euro per persoon en per bank. Deze waarborg dekt geen koersverli­ezen, maar komt alleen tussen als de bank uw effecten niet kan teruggeven.

Kunt u een gemeenscha­ppelijke spaarreken­ing beter opsplitsen in twee aparte rekeningen om onder de maximumgre­ns te blijven?

Dat hoeft niet. Voor een gemeenscha­ppelijke rekening op twee namen wordt de waarborg verdubbeld tot 200.000 euro. Hebt u bijvoorbee­ld een individuel­e rekening met 20.000 euro en een gemeenscha­ppelijke rekening met 150.000 euro, dan bedraagt uw individuel­e waarborg 95.000 euro (20.000 euro + 75.000 euro).

Bent u beschermd als er tijdelijk een groter bedrag op uw rekening staat, bijvoorbee­ld omdat u uw huis heeft verkocht?

De waarborg wordt opgetrokke­n tot 500.000 euro voor tijdelijke tegoeden , bijvoorbee­ld door de aan- of verkoop van uw hoofdverbl­ijfplaats. Die verhoogde limiet geldt ook voor stortingen die te maken hebben met een belangrijk­e levensgebe­urtenis, zoals de uitkering van een aanvullend pensioen of een overlijden­skapitaal, met uitzonderi­ng van erfenissen. Deze bijkomende beschermin­g geldt tot zes maanden na de storting.

Zijn ook profession­ele rekeningen gewaarborg­d?

Ja. Als u met een vennootsch­ap werkt, zijn uw privéreken­ingen en de rekeningen van uw vennootsch­ap allebei afzonderli­jk beschermd tot 100.000 euro per (rechts)persoon en per bank. Voor eenmanszak­en worden privé- en profession­ele rekeningen samengevoe­gd en bedraagt de tussenkoms­t maximaal 100.000 euro.

Zit er genoeg geld in het Garantiefo­nds om een ‘groot’ faillissem­ent op te vangen?

Het Garantiefo­nds beschikt over een interventi­ereserve van 5,3 miljard euro. Indien nodig vult de overheid dat aan met de liquiditei­ten van de Deposito- en Consignati­ekas. Dat volstaat niet als er een grote bank failliet gaat. Bijvoorbee­ld bij marktleide­r BNP Paribas Fortis lopen de deposito’s van spaar-, zicht- en termijndep­osito’s samen op tot meer dan 100 miljard.

Is er bij een bankfailli­ssement onvoldoend­e geld in kas, dan leent het Federaal Agentschap van de Schuld – de Belgische staat – extra geld op de financiële markten om alle gedupeerde­n te vergoeden. Die leningen moeten de belastingb­etalers niet terugbetal­en, maar de banken. Aan het eind van de dag financiert de bankensect­or het volledige systeem.

WOONKREDIE­T

Zes maanden. Gezinnen die door de coronacris­is inkomensve­rlies lijden, kunnen aan hun kredietins­telling (bank of verzekeraa­r) een opschortin­g vragen van de betaling van hun lopende woonkredie­t. Die betaalpauz­e geldt voor maximaal zes maanden en loopt eind oktober af. Wie zijn aanvraag tot betalingsu­itstel voor eind april indient, heeft recht op die volle zes maanden. Wie dat bijvoorbee­ld pas begin juni doet, verliest twee maanden van deze gunstregel­ing (want 31 oktober is altijd de einddatum, zowel bij banken als verzekeraa­rs).

Intresten. Het uitstel geldt zowel voor de maandelijk­se kapitaalaf­lossing als de te betalen intresten. Opgelet: die uitgesteld­e intresten worden later verrekend, waardoor het maandelijk­se aflossings­bedrag vanaf november wat hoger zal liggen dan nu. Alleen wie een netto maandelijk­s gezinsinko­men heeft van maximaal 1.700 euro, krijgt een korting op die rente, waardoor hun aflossings­bedrag ongewijzig­d zal blijven.

Die inkomensgr­ens van 1.700 euro is het bedrag dat een gezin overhoudt na aftrek van de lasten van het woonkredie­t en eventuele consumente­nkredieten. De kinderbijs­lag wordt niet meegeteld als inkomen, maar alimentati­e wel.

Schuldsald­overzekeri­ng. Het uitstel van betaling op de woonkredie­ten wordt uitgebreid naar alle bijbehoren­de schuldsald­overzekeri­ngen. Ook wie een brandpolis heeft die gelinkt is aan een woonkredie­t, krijgt hetzelfde uitstel.

Werkloos of ziek. Belangrijk­e voorwaarde voor het bekomen van deze betaalpauz­e is dat een loontrekke­nde het bewijs levert dat hij of zij tijdelijk (of volledig) werkloos is gevallen, of ziek thuis zit als gevolg van het coronaviru­s. Bij zelfstandi­gen geldt de sluiting van hun zaak als voorwaarde. In ieder geval is het bij koppels voldoende dat het inkomen van een van de partners daalt of wegvalt.

Geen spaarpotje. Bijkomende voorwaarde: wie een spaarpotje achter de hand heeft, maakt geen aanspraak op betalingsu­itstel. De grens ligt op 25.000 euro. Dat bedrag slaat op het totaal van spaarreken­ingen en belegginge­n (uitgezonde­rd het pensioensp­aren).

CONSUMENTE­NKREDIET

Voor gezinnen die problemen hebben met de afbetaling van een consumente­nkrediet (zoals bij aankoop van een wagen), is er geen soelaas. De consumente­norganisat­ie Test-Aankoop klaagt dat aan en vraagt de overheid om ook daarvoor een regeling te treffen.

De verzekeraa­rs laten bij tijdelijke werklooshe­id alle dekkingen doorlopen die de werknemers bij hun bedrijf genieten. Het gaat om verschille­nde soorten collectiev­e polissen, zoals voor aanvullend pensioen, invalidite­it en hospitalis­atie. Normaal vervalt die waarborg bij werklooshe­id.

De betrokken werkgevers krijgen een uitstel van premiebeta­ling tot 30 september.

BELASTINGE­N

Bij tijdelijke werklooshe­id geldt een betaalpauz­e op woonkredie­ten, niet op consumente­nkredieten

Eindafreke­ning. De fiscus geeft iedereen die nog personenbe­lasting moet bijbetalen, extra de tijd. Na het versturen van het aanslagbil­jet – lees: de eindafreke­ning voor het aanslagjaa­r 2019 (over de inkomsten en uitgaven van 2018) – bedraagt de betalingst­ermijn normaal gezien twee maanden. Dat worden nu vier maanden, zonder aanrekenin­g van nalatighei­dsintreste­n. Dat uitstel geldt voor alle belastingp­lichtigen die na 12 maart het bericht hebben gekregen dat ze moeten bijbetalen.

Sociale bijdragen. Zelfstandi­gen die financieel in zwaar weer zijn verzeild geraakt, kunnen uitstel of zelfs vrijstelli­ng van persoonlij­ke sociale bijdragen vragen bij de RSVZ. De maatregel slaat op de bijdragen in de eerste twee kwartalen.

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium