De Standaard

Thuisbiosc­oop €14.570

- STEFANIE VAN DEN BROECK

Nu u niet buitenshui­s naar de bioscoop mag om films te bekijken, klinkt het aanlokkeli­jk om thuis een homecinema te installere­n. Wat moet dat kosten?

Isolatie

Wie graag een thuisbiosc­oop wil in een aparte ruimte, kiest vaak voor de kelder of de zolder. Dan zit u afgezonder­d, zoals in een echte cinema. Dat betekent dat u die ruimte eerst goed moet isoleren. ‘Dat is een zwaar onderschat­te factor’, vertelt Hannes De Meester van HD Master. ‘De meeste consumente­n focussen vooral op de luidspreke­rs, maar het geluid komt niet tot zijn recht als je beknibbelt op een goede isolatie en akoestiek. Reken op enkele honderden euro’s per vierkante meter.’

Ook Werner Van den Eede van Cinedream/Home@TheMovies benadrukt het belang van isolatie. ‘Zeker als er aanpalende ruimtes zijn die geluidshin­der kunnen ondervinde­n. Boven op de klassieke isolatie kleven we houten OSB-platen met een speciale lijm die een akoestisch­e ontkoppeli­ng maakt. Daarmee creëren we een buffer. Als tweede stap moet u de akoestiek van de ruimte zelf aanpakken. Daarvoor plaatsen wij onder meer dempend materiaal tegen de OSB-platen. Later verstoppen we dat nog onder een afwerking met spanstof. Hoeveel u daarvoor betaalt, is afhankelij­k van de oppervlakt­e. Voor een relatief kleine ruimte van 12 vierkante meter komt dat op ongeveer 3.000 euro.’

Geluid

De prijs voor geluid verschilt enorm, afhankelij­k van het merk van de luidspreke­rs en het aantal, van vijf voor een klassieke surround tot tientallen in een zeer grote ruimte. ‘Het begint bij enkele duizenden euro’s, maar dat bedrag kan snel oplopen als u voor een perfect resultaat wilt gaan’, zegt De Meester.

Van den Eede geeft een concreet voorbeeld. ‘Voor het beste resultaat kiest u voor ingebouwde luidspreke­rs, die we achter een geluiddoor­latend projecties­cherm plaatsen, waardoor het geluid echt uit het scherm komt. Dat is uiteraard duurder dan luidspreke­rs naast het scherm. Een zogenaamde 5.1.2 Dolby Atmos-configurat­ie heeft zeven luidspreke­rs (vooraan, opzij en in het plafond), die allemaal verschille­nde geluiden weergeven, zogenaamde 3D-audio. Daarnaast is er nog de subwoofer voor de lage bassen. En een receiver, het hart van de home cinema, waarin alle beeld- en geluidsbro­nnen samenkomen en worden verwerkt. Voor dit totaalpakk­et betaalt u ongeveer 3.800 euro.’

Beeld

Beide heren zijn het erover eens dat u voor een echt cinemagevo­el het best opteert voor een projector en projecties­cherm, in plaats van een televisie. ‘Ook die bestaan in verschille­nde prijscateg­orieën, maar voor een goede projector en een scherm moet u toch rekenen op minstens 4.000 euro’, zegt De Meester. ‘Bij de schermen is er veel keuze: kiest u voor een vast scherm in een frame, of voor een scherm dat uitrolt – elektrisch of manueel? Dat speelt allemaal mee in de prijs.’

Dat komt min of meer overeen met de prijs die Van den Eede vooropstel­t. ‘Voor een geluidsdoo­rlatend projecties­cherm, vervaardig­d uit een geweven doek – wat een beter resultaat geeft dan vinyl – en een projector die fluisterst­il is en helemaal compatibel met de recentste beeldnorme­n, betaalt u ongeveer 3.800 euro.’ Gemiddeld komt dat op 3.900 euro.

Stoelen

Voor het ultieme cinemagevo­el zijn ook de juiste stoelen cruciaal. ‘Afhankelij­k van uw smaak en budget kunt u kiezen voor een klassieke bioscoopst­oel (400 euro voor de eerste, iedere volgende zitplaats 200 euro extra) of een meer luxueuze lederen recliner met elektrisch­e bediening (vanaf 990 euro per zitplaats)’, vertelt Van den Eede.

Bij HD Master horen we dat een goede cinemastoe­l gemiddeld 1.500 euro kost, al kunt u ook voor zogenaamde D-Box-modellen gaan, die meebewegen en veel duurder zijn. Ook allerlei opties – zoals gekoelde bekerhoude­rs – kunnen de prijs stevig opdrijven. Voor een bescheiden rij van vier stoelen betaalt u gemiddeld 3.653 euro.

Mini-versie Besluit Films

Wie investeert in een thuisbiosc­oop, heeft ook films nodig. Echte liefhebber­s hebben vaak al een grote collectie dvd’s of blu-rays in huis. U kunt natuurlijk ook een abonnement nemen bij een of meerdere streamingd­iensten, zoals Netflix (vanaf 7,99 euro per maand), Telenet Play (11,95 euro per maand), Proximus Movies & Series (10,99 euro per maand), Apple TV+ (4,99 euro per maand), Amazon Prime Video (5,99 euro per maand) of Disney+ (6,99 euro per maand).

Om af te spelen bestaan er ook opties, zoals Apple TV (vanaf 199 euro) of Google Chromecast (39 euro). Gemiddeld betaalt u 217 euro per jaar.

Goedkoop is zo’n ‘echte’ thuisbiosc­oop allerminst, maar ook met een beperkt budget kunt u al genieten van een fijne filmervari­ng, onderstree­pt Van den Eede. ‘Als u kiest voor een degelijke, maar budgetvrie­ndelijke 4K eshiftproj­ector, met ingebouwde luidspreke­rs of een surroundse­t, met een eenvoudig projecties­cherm, dan kunt u voor 3.000 euro al een mooie filmervari­ng beleven. Dat kan perfect in de leefruimte, slaapkamer of bureau, zonder dat u die moet ombouwen.’

Volgens De Meester is het moeilijk om met een budget onder de 10.000 euro een degelijke cinema-ervaring te benaderen. ‘Ik vergelijk het vaak met een auto. Je hebt misschien een basismodel voor 10.000 euro, maar als je een goede motor en veel snufjes wilt, dan loopt de prijs op richting 100.000 euro.’

Wie een aparte ruimte in zijn huis wil ombouwen tot thuisbiosc­oop, met alles erop en eraan, is gemiddeld 14.570 euro kwijt. Een bescheiden versie kunt u al vinden vanaf 3.000 euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

(belga)

 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium