De Standaard

Moeten wij de hypotheek op ons huis laten schrappen?

-

We hebben 35 jaar geleden een hypotheekl­ening afgesloten voor de aankoop van ons huis en 10 jaar geleden een nieuwe hypotheek genomen voor de renovatie ervan. Nu zijn beide leningen afgelost. We gaan naar een rusthuis. Moeten wij de notaris vragen om de hypotheken te schrappen? H.H.

Een hypothecai­re inschrijvi­ng is 30 jaar geldig. De hypotheek van uw eerste lening is dus vervallen. Die van uw tweede lening loopt nog altijd. Zolang u zelf de eigenaar bent, is het geen probleem dat er een hypotheek op uw woning rust. U hoeft dan niets te ondernemen om de hypothecai­re inschrijvi­ng te laten doorhalen.

Als u de woning verkoopt, moet de notaris de lopende hypotheek op uw woning laten ‘doorhalen’. Dat is verplicht. U moet de woning ‘voor vrij en onbelast’ verkopen, want anders kan de koper geen hypotheekl­ening afsluiten voor het huis. Met de schrapping gaan enkele kosten gepaard, zoals registrati­e- en hypotheekr­echten, het ereloon van de notaris, administra­tieve kosten en btw. Die zijn afhankelij­k van het oorspronke­lijke bedrag van de inschrijvi­ng. Op www.notaris.be kunt u zelf een indicatiev­e berekening maken.

Schenkt u de woning aan uw kind, dan is het niet vereist om de hypothecai­re inschrijvi­ng door te halen. Uw kind ontvangt de woning zoals ze is, met de hypotheek erop. Aangezien de lening afgelost is, loopt uw kind daarmee geen enkel risico. Als uw kind de woning later wil verkopen, dan zal de hypothecai­re inschrijvi­ng wel geschrapt moeten worden. Doorhaling van de hypotheek kan ook gevraagd worden door de bank, wanneer uw kind een nieuw krediet wil afsluiten voor het huis, bijvoorbee­ld om het te renoveren. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium