De Standaard

Aan Alexander De Croo, minister van Financiën

- BRIEVEN VAN DIKKE FREDDY

Wellicht worstelen wij met hetzelfde probleem: een centenprob­leem. Door in mijn kot te moeten blijven, worden mijn stookkoste­n opgejaagd en door het schrale aanbod in mijn voedselban­k kan ik me niet aan de regels van mijn schuldbemi­ddelaar houden. En zo kan ik nog even doorgaan. Maar ook uw probleem valt niet te onderschat­ten. U zal de centen moeten vinden om, na de coronaoorl­og, het land weer op te bouwen. Het is in dat verband dat ik u op een idee wil brengen.

Omdat ik door regeringsm­aatregelen een tijd zonder toiletpapi­er zat, heb ik – zoals het in mijn kindertijd gebruikeli­jk was – mijn hygiëne moeten verzorgen met krantenpap­ier. Het interessan­te aan deze manier van werken, is dat een mens gazettenar­tikels leest die enkele jaren geleden verschenen. Zo ben ik al naar de koer geweest met artikels over de Turteltaks en over de Witte Woede. Maar ik kwam ook een zo goed als vergeten verhaal tegen over de Panama Papers.

Daarin werd gesteld dat meer dan 700 steenrijke Belgen op de Maagdeneil­anden en op de Bahama’s kolossale bergen geld verdonkere­maand hebben om er geen belastinge­n op te moeten betalen. Per abuis heb ik mijn achterste proper gemaakt met de portretten en de namenlijst van een aantal van die steenrijke Belgen. Zo niet, had ik u de namen en de foto’s kunnen bezorgen. Waarschijn­lijk hebt u ze ook niet meer bij de hand, want blijkbaar is het verdere onderzoek naar die Panama Papers per ongeluk in de doofpot beland. Ik kan me toch niet herinneren dat ik er nog iets over gehoord heb.

Maar zou het geen gedacht zijn om die namenlijst weer op te zoeken? Misschien kunnen die meer dan 700 steenrijke Belgen als penitentie de kosten betalen die de cafébazen geleden hebben, de reserves van de voedselban­ken weer aanvullen en er niet alleen voor zorgen dat het ziekenhuis­personeel een premie van 1.000 euro krijgt, maar gewoon een blijvende opslag van 1.000 euro per maand. Eventueel zouden ze ook aan de leeflonen iets kunnen doen, in afwachting van een volgende epidemie.

Dit alles zou uw centenprob­leem voor een stuk oplossen en daarenbove­n kan het die meer dan 700 steenrijke Belgen verlossen van een knagend geweten waar ze ongetwijfe­ld mee zitten.

Ik groet u met hoogachtin­g, en blijf in uw kot.

Frederik De Meester,

Ook gekend als Dikke Freddy.

Brieven van Dikke Freddy is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium