De Standaard

Vandaag is iedereen socialist

Vijf jaar na zijn dood is de boodschap van Steve Stevaert nog altijd actueel. Dat leert ook de coronacris­is, schrijft

- Voor Steve Stevaert moest politiek eenvoudig en duidelijk zijn.

‘Ze zeggen me weleens dat ze het met me eens zijn, maar dat ze geen socialist zijn. Ik antwoord dan: ge zijt wél socialist, alleen weet ge het nog niet.’ Vintage Steve Stevaert. Ik moet toegeven dat ik dat citaat bijna dagelijks gebruik. In het échte leven voor deze coronacris­is. Online en in mijn kot tijdens deze crisis. Maar vandaag, vijf jaar na zijn dood, is de boodschap van Steve actueler dan ooit. Vandaag is iedereen socialist.

‘What the fuck, no way’, denkt u? En toch is het zo. Want als we deze crisis doorworste­len, zal dat mee te danken zijn aan een overheid die haar burgers beschermt. (Dat sommige politici zelfs in deze tijden met spelletjes bezig blijven in plaats van de problemen aan te pakken, blijft me mateloos ergeren, maar soit.) Als we het virus verslaan, zal dat grotendeel­s te danken zijn aan een collectief georganise­erd zorgsystee­m waar iedereen onvoorwaar­delijk toegang toe heeft (waarop de laatste jaren al te veel bespaard is, maar soit). Als we de inkomensve­rliezen – voor alleenstaa­nden, gezinnen en bedrijven – overleven, is dat omdat vandaag iedereen voor solidarite­it gaat.

Solidarite­it, georganise­erd door een sterke overheid, met een toegankeli­jk en betaalbaar zorgsystee­m als fundament: laat net dat drie onverwoest­bare socialisti­sche strijdpunt­en zijn. Iedereen ziet vandaag meer dan ooit waarom. Van een überkapita­list als Marc Coucke, die er tot voor kort trots op was dat hij geen belastinge­n betaalde op een miljardend­eal, tot een übernation­alist als minister-president Jan Jambon (N-VA).

Je kunt dus met recht en reden zeggen dat vandaag iedereen socialist is, vaak zonder het zelf goed te beseffen. Van de mensen in de frontlinie die ons land draaiende houden, tot de mensen die initiatiev­en op poten zetten om anderen te helpen of voor hen te zorgen. Van zelfstandi­gen die zichzelf heruitvind­en en creatieve oplossinge­n bedenken om het hoofd boven water te houden tot bedrijfsle­iders die hun werking omgooien om gaten in de keten op te vullen.

Jaar van de solidarite­it

In januari, in mijn nieuwjaars­speech, heb ik dit jaar al uitgeroepe­n tot het ‘Jaar van de solidarite­it’. Ik heb gewezen op onze opdracht om van solidarite­it weer de normaalste zaak van de wereld te maken. Het valt me op dat dat besef nu ook bij anderen doordringt. Helaas was daar deze verschroei­ende crisis voor nodig. Zelfs de partijen die de voorbije jaren hun handelsmer­k maakten van de afbraak van publieke dienstverl­ening (openbaar vervoer, zorg, veiligheid) en de sociale zekerheid onder vuur namen (pensioenen, werklooshe­idsuitkeri­ngen), gaan nu prat op het belang van solidarite­it. Ook zij weten in hun diepste binnenste dat voor collectiev­e problemen alleen collectiev­e oplossinge­n bestaan, zoals een redacteur van deze krant schreef (DS 28 maart). Beter laat dan nooit, zou ik zeggen. Want het is inderdaad hartverwar­mend om te zien en te voelen hoe solidair de Vlaming is, los van zijn job.

Allemaal samen vooruit, dat is ook de kern van het socialisme. Dat is wat alle individuel­e inspanning­en en opoffering­en die we vandaag zien, naar the next level brengt: een sterke overheid die de samenlevin­g zo organiseer­t dat iedereen zijn deel doet en zijn eerlijke deel krijgt. En dat is de les die we moeten onthouden als we na corona in een nieuw tijdperk wakker worden. Nu het stormt, zien we opnieuw duidelijk wat het belang is van een goede gemeenscha­ppelijke

Als er nu geld kan worden gedrukt om bedrijven te redden, is dat straks dan geen optie om onze planeet te redden?

Wie? Voorzitter SP.A.

Wat? Deze crisis toont hoe belangrijk solidarite­it is, georganise­erd door een sterke overheid, met een toegankeli­jk en betaalbaar zorgsystee­m als fundament. verzekerin­g, een veilige paraplu waar we samen onder kunnen schuilen. Vandaag klappen we in de handen voor de mensen die ons land draaiende houden. En terecht. Maar uit respect voor al die mensen zullen wij nooit tolereren dat zij na de crisis opnieuw een klap in het gezicht krijgen.

Politiek uitgelegd met rum

Een eerlijke verdeling van de welvaart – waarbij nu eindelijk ook de miljardair­s hun fair deel bijdragen en niet alleen de verpleegst­er of de politieage­nt, zal de basis moeten zijn van een sterke sociale zekerheid. Want solidarite­it, dat is bijdragen naar vermogen en krijgen naar noden. En als er nu geld kan worden gedrukt om bedrijven te redden, dan moeten we erover nadenken of dat straks ook geen optie is om onze planeet te redden. Want die massieve klimaatinv­esteringen moeten er nu maar eens komen. Op een sociaal rechtvaard­ige manier, die de factuur en de inspanning­en niet doorschuif­t naar de gewone werkmens. En laten we vervolgens de gezondheid­szorg als nooit te vergeten symbool nemen van het belang van sterke, toegankeli­jke en betaalbare publieke diensten. Omdat iedereen ziek kan worden, ook de überkapita­list of de übernation­alist.

Toen Steve me jaren geleden aan zee een rum-cola vroeg, legde hij me aan de hand van verschille­nde merken rum uit waar politiek over gaat. Zijn conclusie was glashelder: ‘Het moet eenvoudig en duidelijk zijn, anders haken de mensen af.’ Wel Steve, vandaag is de situatie ingewikkel­d, maar onze oplossing is alvast eenvoudig en duidelijk. Als we hier morgen sterker willen uitkomen, dan moeten we na de crisis meer dan ooit allemaal socialist zijn. Alleen dan kunnen we weer vooruit. Santé kameraad, mateke, op de gezondheid van ons allen.

 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium