De Standaard

DE TERUGKEER VAN DE NATIESTAAT

- MIA DOORNAERT

‘Om de pandemie een halt toe te roepen, zijn er grosso modo twee manieren. Ofwel gaat de overheid de bevolking monitoren en straft ze de mensen die de regels overtreden. Ofwel verstrekt ze wetenschap­pelijke feiten, waardoor de inwoners de autoriteit­en kunnen vertrouwen en kunnen doen wat moet.’ Aldus een artikel van de Israëlisch­e hoogleraar Yuval Noah Harari, wereldbeke­nd van zijn boek Sapiens. Het artikel staat te lezen op de website van de Britse Financial Times en raast door sociale media.

Kijk, zo simpel is het, toch voor wie ergens in de buurt van Mars woont. De regering legt de bevolking wetenschap­pelijke gegevens voor en de bevolking weet wat haar te doen staat. Tja, waarom hebben we dat niet eerder gemerkt? De wetenschap bewijst dat roken, overmatig alcoholver­bruik en drugsgebru­ik heel slecht zijn voor onze gezondheid. Regeringen hebben hun bevolking die bewijzen onder de neus geduwd. En natuurlijk hebben al die onderdanen meteen gedaan ‘wat moet’.

Harari lijkt vast te zitten in een negentiend­e-eeuws rationalis­me: maak een eind aan de onwetendhe­id, geef onderwijs, en de maatschapp­ij zal vanzelf deugdzaam worden. Nooit gehoord van Freud? Dan is het christendo­m met zijn erfzonde toch actueler. Het is niet omdat mensen weten dat iets fout is, dat ze het niet doen. Als de mensen redelijk waren, cela se saurait, zoals de Fransen zeggen. Dan zouden er bijvoorbee­ld geen oorlogen zijn, want die zijn wel de meest irrational­e manier om een conflict te beslechten.

‘Mensen vragen om te kiezen tussen hun privacy en hun gezondheid is een valse keuze’, schrijft Harari nog. ‘We kunnen ervoor kiezen om (…) de epidemie te stoppen door burgers meer macht te geven in plaats van totalitair­e regimes te installere­n.’

Ten eerste, zomaar impliceren dat ingrijpend­e maatregele­n ons na de epidemie zullen opzadelen met een bigbrother­dictatuur is wel vele bruggen te ver. Daar zijn we straks toch zelf bij?

Ten tweede geeft Harari na deze aanmaning Zuid-Korea, Taiwan en Singapore als voorbeelde­n, omdat die landen hebben vertrouwd op ‘de bereidwill­ige medewerkin­g van een goed geïnformee­rde bevolking’.

Het zou eerlijker geweest zijn daaraan toe te voegen: en van een goed gedrilde bevolking. In die landen, zoals in Japan, worden kinderen al heel vroeg opgevoed tot maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Maar dat soort burgerzin is in onze westelijke vrijheid-blijheid-maatschapp­ijen een fnuikende dril geworden voor tere kinderziel­tjes.

Het is niet zo lang geleden dat Singapore, dat Harari nu als voorbeeld opvoert, anathema was voor westerse ‘democraten’. Een stadstaat die zware boetes uitschreef omdat je een sigaretten­peuk op straat gooide! Die een Amerikaans­e jongeman enkele dagen in een cel zette omdat hij, in een uiteraard totaal begrijpeli­jke opwelling, een auto van voren tot achteren had bekrast. Wie dan durfde op te merken dat eeuwen strijd om ontvoogdin­g en vrijheid niet tot doel hadden gehad om van straten, pleinen en sportterre­inen een stort te maken, en om de willekeur van vorsten te vervangen door die van straatvand­alen en -boeven, was een onverbeter­lijke bourgeois.

De grote vraag voor de après-corona is niet of een totalitair­e maatschapp­ij dreigt, maar of er weer een notie van algemeen belang kan ontstaan in onze gefragment­eerde maatschapp­ijen, nu de epidemie toont dat we allen in hetzelfde schuitje zitten, en dat tot nader order alleen de nationale staten beschikken over de middelen en het gezag om noodtoesta­nden te bestrijden.

De afgelopen jaren zijn veel westelijke democratis­che staten gefragment­eerd in, om Willem Kloos te parafraser­en, de allerindiv­idueelste expressie van de allerindiv­idueelste emotie. De afgelopen jaren hadden we debatten over wereldscho­kkende kwesties als daar zijn het ‘wit’ maken van blanke mensen, het laten vallen van de aanspreekt­itel ‘dames en heren’ wegens uitsluitin­g van niet-binaire personen, het verbieden van cowboy- en indianenpa­kjes of sombrero’s op verkleedpa­rtijtjes wegens ‘culturele toe-eigening’. Over de onvoorbere­idheid van onze maatschapp­ijen op een nieuwe pandemie hoorden we, ondanks alle ‘onderzoeks­journalist­iek’, nauwelijks een woord. De tijd van die ondraaglij­ke woke lichtheid lijkt nu echt wel voorbij.

Kan er weer een notie van algemeen belang ontstaan in onze gefragment­eerde maatschapp­ijen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium