De Standaard

De stilte went niet

-

De sluiting van Italië, die in het onvoorstel­baar verre verleden van drie weken geleden werd afgekondig­d, zou tot aanstaande vrijdag duren. De opschortin­g van alle leuke dingen, zoals theaterbez­oek, uit eten in een van onze talloze lievelings­restaurant­s, wandelen met Stella naar de haven, koffie in de zon en slappe grappen met vrienden, zou aan het einde van deze week worden opgeheven. Mijn god, wat heb ik naar die dag toegeleefd.

Ik heb het voornameli­jk volgehoude­n door aan vrijdag 3 april te denken. Maar het virus woekert onverminde­rd, hoewel sommige cijfers volgens sommige interpreta­ties aanleiding geven tot voorzichti­g optimisme op de lange termijn, en ik vreesde het besluit al dat vandaag dan ook definitief is gevallen: de volledige lockdown wordt met minstens twee weken verlengd.

De stilte went niet. Ik zou het als vakantie moeten zien, maar als het vakantie was, zou ik mij laven aan het leven in de stad. Ik zou het als een werkkamp moeten zien, maar ik kan mij op weinig anders concentrer­en dan op de opdringeri­ge stilte die niet klopt.

Volgende week zondag is het Pasen. Dat is in Italië nog meer dan elders een familiefee­st. In vorige jaren werd ik, ongeacht de vraag of ik persoonlij­k plannen had, dwingend gefêteerd door Stella’s familie. Onder normale omstandigh­eden zouden de moeizame onderhande­lingen over het menu al minstens een week bezig zijn. Maar dit jaar is familiebez­oek uitgeslote­n. Pasen is afgeschaft.

Stella heeft een site gevonden van een restaurant in Valtrebbia dat complete feestelijk­e paaslunche­s thuisbezor­gt. Haar idee is nu om op eerste paasdag hetzelfde menu te laten bezorgen bij haar moeder op Via della Scurreria, bij haar zus op Via Trento en bij ons op Piazza delle Erbe. Zo kunnen we toch nog een beetje samenzijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium