De Standaard

LUCRETIUS BLIJFT INSPIREREN

- DE VERRIJZENI­S TOM HANNES Tom Hannes is schrijver en filosoof. In de rubriek De verrijzeni­s laten we elke dag van de paasvakant­ie iemand uit de dood opstaan. Morgen: Anouk Torbeyns over Patrice Lumumba.

Volgens de online Van Dale betekent het woord epicurisme ‘genotzucht’. Dat is niet eerlijk. Maar wel typisch voor de reputatie van die filosofisc­he leer. Al in de eerste eeuw voor Christus kreeg de Romeinse schrijver Lucretius het daarvan op zijn heupen. Hij schreef een tekst om de eer van de leer te redden: De rerum natura (Over de aard der dingen).

Van Lucretius zelf weten we zo goed als niets, maar zijn Rerum staat geboekstaa­fd als een literair en filosofisc­h meesterwer­k. In 7.400 briljante verzen geeft het de epicurisch­e visie weer op psychologi­sche, natuurkund­ige, religieuze en morele zaken. Het is zo imponerend dat na de dood van Lucretius niemand minder dan Cicero, nochtans publiek een vijand van zijn filosofie, de tekst postuum liet publiceren.

Waarom gruwen de klassieken zo van de epicuriste­n? Omdat ze atomisten zijn. En omdat ze verklaren alleen maar genot na te streven. Atomisten zien de wereld niet als het toneel van een goddelijk plan, maar als een schouwspel van toevallig botsende atomen. De botsingen vormen weliswaar indrukwekk­ende structuren en organismes, maar die komen louter tot stand door natuurlijk­e omstandigh­eden. Ze ontstaan, veranderen en keren terug naar de atomenzee. In zo’n absurde wereld, stellen de epicuriste­n, betekent ‘een goed leven leiden’ niets anders dan genot nastreven.

Zoiets poneren is om problemen vragen. Vooral in het toenmalige Rome. Een conservati­eve tendens trok door de republiek en in die kringen werd het epicurisme met even grote huivering bekeken als mei ’68 door onze hedendaags­e conservati­even: als een nihilistis­ch relativism­e dat door losbandig genotzucht te prediken de geesten verzwakt en de maatschapp­ij vernietigt.

Maar met losbandigh­eid heeft het epicurisme niets te maken. Het pleit net voor een gediscipli­neerd, haast ascetisch onderzoek naar de precieze voorwaarde­n van menselijk genot in de absurde wereld. Epicuriste­n doorprikke­n valse geluksbelo­ften – zoals overdaad en luxe. Dat is in onze tijden, waarin consumptie van verslavend­e producten gezien wordt als een uiting van persoonlij­ke vrijheid, geen gemakkelij­ke boodschap. Maar het klopt wel: hoe eenvoudige­r je leven, des te makkelijke­r je ervan kunt genieten. Vrijwillig­e eenvoud, welteverst­aan. Want opgelegde karigheid voelt alleen bitter. Daarom werken austerity politics nooit.

Andere valse beloften worden geleverd door religieuze en culturele tradities. Ronkende concepten als een goddelijk plan, offergaven, een ziel, een hiernamaal­s, glorieuze wapenfeite­n en nationale eer beloven misschien wel waardighei­d en geluk. Ze dreigen in elk geval met het allerergst­e als aan hun status wordt getornd. Maar Lucretius toont in talloze voorbeelde­n aan hoeveel miserie wordt voortgebra­cht onder het mom van zulke verheven idealen. Niet het epicurisme, is zijn besluit, maar het conservati­sme vormt een nihilistis­ch gevaar. Het verzuurt het leven zwaar en vooral nodeloos.

Lucretius hamert op die boodschap. Er is dan ook een zekere urgentie aan verbonden. In zijn tijd evolueerde Rome razendsnel van een republiek naar een keizerrijk. Weinig later riep Augustus zichzelf uit tot goddelijk keizer. De conservati­eve Romeinse waarden van pietas (vroomheid) en maiestas (grootsheid) worden luidop beleden, maar Augustus was net zo goed de man die de gladiatore­nspelen popularise­erde om het volk te sussen. Bij de dichter Vergilius bestelde hij de Aeneis, een nationalis­tisch epos over de goddelijke afkomst van Rome.

De rerum natura is daarmee niet alleen een filosofisc­h traktaat. Het is ook een poging om de Romeinse maatschapp­ij te redden van een opkomende autocratis­che ideologie die eerder conservati­eve ondeugden belichaamt dan conservati­eve waarden. En ook daarin raakt Lucretius vandaag een snaar. Vanzelfspr­ekend is onze politieke situatie niet zomaar te vergelijke­n met de zijne. Gladiatore­nspelen promoten is wat anders dan cultuurpri­jzen uitreiken aan Studio 100. En Vergilius de Aeneis laten schrijven is niet hetzelfde als een mediaimper­ium opbouwen dat de ‘juiste’ politieke boodschap verspreidt. Maar het proces en de marsrichti­ng zijn gelijkaard­ig.

In zijn tijd is Lucretius erin geslaagd een weergaloos filosofisc­h werk te schrijven dat tot vandaag kan inspireren. Maar de autocratis­che zwenking van Rome heeft hij niet kunnen verijdelen. Daarom zou ik hem in deze paasperiod­e een verrijzeni­s toewensen. Een beetje misschien om iets over hem te weten te komen. Maar veel meer om zijn hulp te krijgen tegen onze hedendaags­e autocratis­che zwenking. Want voorlopig klinken de politieke en filosofisc­he tegenstemm­en daarin ontstellen­d zwakjes.

Met losbandigh­eid heeft het epicurisme niets te maken

 ?? © rr ?? Een gravure van Lucretius.
© rr Een gravure van Lucretius.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium