De Standaard

NIEUWE DIMENSIES IN PRIVACYDEB­AT

-

Het ethische debat over privacy was tot nu toe tamelijk eenduidig. Er is grote eensgezind­heid over de wenselijkh­eid om onze privégegev­ens niet te grabbel te gooien. Het principe is dat bedrijven en overheden geen toegang moeten hebben tot die gegevens, tenzij de gebruikers er zelf expliciet toestemmin­g voor geven. Er bestaat geen discussie over dat richtsnoer, omdat de afschermin­g van privégegev­ens niemand schaadt, behalve ondernemer­s zoals Mark Zuckerberg.

De coronacris­is voegt nieuwe dimensies toe aan het debat. Digitale gegevens, bijvoorbee­ld verzameld via speciale apps, kunnen een rol spelen in het bestrijden en onder controle houden van de pandemie. Deze privégegev­ens hebben niet zozeer een commerciël­e waarde, maar kunnen mogelijk wel de volksgezon­dheid ten goede komen. Ze kunnen er misschien ook toe leiden dat onze persoonlij­ke vrijheid minder sterk moet worden ingeperkt dan nu het geval is.

Sommige landen wenden de digitale technologi­e zeer intensief aan in de bestrijdin­g van het virus, en boeken er ook successen mee. In Azië worden technieken toegepast die bijzonder privacygev­oelig zijn. Westerse privacywaa­khonden zouden er waarschijn­lijk grote moeite mee hebben. Maar deze landen hebben zo wel een zware lockdown vermeden en konden de dodentol binnen de perken gehouden.

Als we openbaring van privégegev­ens moeten afwegen tegen het inperken van de persoonlij­ke vrijheid, wordt het ethische debat een stuk ingewikkel­der. Want zowel privacy als vrijheid is een waarde die we in het Westen koesteren. Kiezen tussen die twee is niet eenvoudig. Nog moeilijker wordt het als we met het opgeven van privacy levens kunnen redden.

De coronaapps roepen talloze vragen op. Bijvoorbee­ld: hoe vrijwillig is het gebruik van een app nog als het een voorwaarde zou worden voor toegang tot winkels, scholen of het openbaar vervoer? Of: mag technologi­e gebruikt worden om de verplichte quarantain­e van besmette covidpatië­nten te helpen afdwingen? En ook: hoe bereid zijn we om naleving van de social distancing­maatregele­n door technologi­e te laten controlere­n?

Dat we digitale technologi­e gaan gebruiken in de strijd tegen het virus, lijkt steeds waarschijn­lijker te worden. Hoogste tijd dus om ons te bezinnen over de ethische kwesties die daarmee samenhange­n.

Kiezen tussen privacy en vrijheid is niet eenvoudig

 ?? RUBEN MOOIJMAN ??
RUBEN MOOIJMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium