De Standaard

Corona-apps kampen nog met veel beperkinge­n

De ‘appathon’ waarin Nederland live de presentati­es van zeven kandidaatc­oronaapps kon volgen, was een interessan­t staaltje van openheid, maar legde ook de grote beperkinge­n van zo’n app bloot.

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN VIDAL

BRUSSEL I Zaterdag en zondag stelden zeven appbouwers in de gebouwen van het ministerie van Volksgezon­dheid in Den Haag hun apps voor om het coronaviru­s in te dammen. Een uitgebreid expertenpa­nel kon de ontwikkela­ars op de rooster leggen om te achterhale­n of de voorwaarde­n inzake efficiënti­e en privacy vervuld waren. De presentati­es waren live op een Youtubekan­aal te volgen en burgers konden via mail vragen voorleggen.

De meeste deelnemers ontwikkeld­en een ‘contacttra­cing’app die anoniem recente ontmoeting­en met andere gebruikers registreer­t en hen kan waarschuwe­n als een van die contacten later de diagnose covidposit­ief krijgt. De meeste ‘contacttra­cing’apps maken daarbij gebruik van bluetooths­ignalen. Tussen de verschille­nde sessies door kregen de deelnemend­e bedrijven de kans om hun app te verbeteren.

De Nederlands­e regering koos voor de appathonaa­npak om bij de bevolking het vertrouwen te winnen voor een snelle introducti­e van een coronaapp. In een ideale wereld wil het kabinetRut­te morgen een keuze maken uit de zeven kandidaten en zal het parlement zich woensdag over de kwestie buigen. Tegen 28 april, de dag waarop Nederland mogelijk de huidige restrictie­s versoepelt, zou de coronaapp dan uitgerold kunnen worden.

Nog voor de aanvang van de appathon kreeg het Nederlands­e ministerie van Volksgezon­dheid veel kritiek voor de wijze waarop de zeven finalisten waren gekozen. Aanvankeli­jk werden meer dan 700 voorstelle­n ingediend, na een eerste selectie bleven er daarvan

nog 67 over, waarna uiteindeli­jk zeven finalisten doorstoott­en naar de appathon.

Zware twijfels

Negen experts die hadden deelgenome­n aan deze selectiepr­ocedure, besloten daarop zich terug te trekken: ze vonden dat sommige finalisten nooit de eindronde hadden mogen halen omdat er rond hun apps zware twijfels zouden bestaan. Minister van Volksgezon­dheid Hugo de Jonge (CDA) tilt niet al te zwaar aan die kritiek. Hij repliceert dat de tijd dringt en dat er geen plaats is voor een langdurig maatschapp­elijk debat.

Privacybes­cherming was tijdens de appathontw­eedaagse het meest delicate issue, temeer omdat de appontwikk­elaars tijdens hun presentati­es de vragen over privacy vaak beantwoord­den met technische omschrijvi­ngen die voor het grote publiek moeilijk te volgen waren. Een cruciale vraag die steeds terugkeerd­e, was of de appontwikk­elaars bereid zouden zijn hun broncode openbaar te maken, waardoor makkelijk na te gaan is hoe een coronaapp met persoonlij­ke gegevens omspringt. Minister De Jonge beslechtte die discussie door te eisen dat de deelnemers hun broncodes wel degelijk openbaar moeten maken.

Een andere vraag die tijdens de appathon op scherp werd gesteld, maar niet werd opgelost, is dat de verspreidi­ng van vrijwillig­e coronaapps zeker in een eerste fase beperkt zal blijven, waardoor efficiënti­e een groot probleem wordt.

Juriste Hester de Vries, een van de experts van de appathon, vroeg zich bovendien af in hoeverre zo’n vrijwillig­e coronaapp echt vrijwillig zal blijven. ‘Komt er geen sociale druk waarbij restaurant­s en bedrijven eisen om de app te installere­n? Dat kan niet en daarom heb je een duidelijk juridisch kader nodig.’

Grootschal­ig testen

Een ander belangrijk vraagstuk dat tijdens de presentati­es onopgeheld­erd bleef, is dat een ‘contact tracing’app pas zin heeft als de overheid op grote schaal tests uitvoert. In de praktijk zullen mensen pas via hun app kunnen laten weten dat ze positief zijn, nadat ze een betrouwbar­e test hebben kunnen laten afnemen. Zowel in Nederland als in België blijft de testcapaci­teit voorlopig beperkt: veel mensen die mogelijk besmet zijn, werden nooit getest.

‘Komt er geen sociale druk waarbij restaurant­s en bedrijven eisen om de app te installere­n?’

HESTER DE VRIES Juriste

Op het einde van de tweedaagse werden de resultaten van een enquête bij 24.000 Nederlande­rs gepresente­erd. Daaruit bleek dat het vertrouwen in de zeven voorgestel­de coronaapps behoorlijk groot is: de ‘minst vertrouwen­wekkende app’ scoorde 52 procent, de beste appontwikk­elaar kreeg een vertrouwen­sscore van 72 procent.

Ook de bereidheid om de app te gebruiken lijkt groot, met scores van 52 tot 70 procent.

 ??  ??
 ?? © Marco de Swart/blg ?? Van de ruim 700 kandidaten mochten het voorbije weekend de beste zeven hun app voorstelle­n aan de Nederlands­e minister van Volksgezon­dheid en op Youtube.
© Marco de Swart/blg Van de ruim 700 kandidaten mochten het voorbije weekend de beste zeven hun app voorstelle­n aan de Nederlands­e minister van Volksgezon­dheid en op Youtube.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium