De Standaard

Coronatele­x

Ziekenhuis­opnames dalen onder 5.000

-

Er lagen het voorbije weekend precies 4.871 besmette mensen in de Belgische ziekenhuiz­en. Volgens experts is dat hoopgevend. Het is al van eind vorige maand geleden dat het aantal patiënten lager lag dan 5.000. Wel kan er sprake zijn van een zogenaamd weekendeff­ect waarbij niet alle cijfers op tijd werden doorgegeve­n. Maar de trend is wel dat de instroom in de ziekenhuiz­en de laatste dagen daalt en de uitstroom groeit. Nog positief nieuws: ook het aantal patiënten op intensieve zorg neemt langzaam maar zeker af. Zondag werden 230 nieuwe overlijden­s geteld, voornameli­jk in de woonzorgce­ntra.

Ook wereldwijd blijft het virus om zich heen grijpen. In totaal zijn nu al 164.391 coronadode­n gevallen, van wie meer dan 100.000 in Europa. In absolute cijfers zijn de Verenigde Staten, met ruim 39.000 overlijden­s, het zwaarst getroffen, gevolgd door Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De politie heeft zaterdagmi­ddag het festival Parsidance in Roeselare stilgelegd. Vanwege de coronacris­is ging het festival online door, waarbij de organisato­ren en enkele dj’s aanwezig waren op de lokale scoutsterr­einen. Maar na ruim een uur legde de politie het festival stil. ‘We waren op de hoogte van de livestream. We hadden daar geen bezwaar tegen, op voorwaarde dat de dj’s dit vanuit hun eigen huis zouden doen.’ De politie sprak van een nietessent­iële verplaatsi­ng en gaf de zeven aanwezigen een boete. ‘We begrijpen niet meer wat mag en niet mag. Wat is het verschil met acht bouwvakker­s die staan te metselen?’, zegt organisato­r Tim De Bree.

Livestream van dancefesti­val stilgelegd

Luikenaar organiseer­t derde feestje

De Luikse politie heeft een 33jarige man opgepakt die een feestje organiseer­de in zijn appartemen­t. Er waren dertien mensen aanwezig uit Brussel, Antwerpen en Flémalle. De man was eerder al tweemaal geverbalis­eerd voor het nietnaleve­n van de quarantain­emaatregel­en. Hij wilde naar eigen zeggen de verveling verjagen. De man zal via de snelrechtp­rocedure voor de correction­ele rechter moeten verschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium