De Standaard

Haalt ‘afstandsal­arm’ ons uit de lockdown?

De crux om het nieuwe coronaviru­s in te dammen blijft social distancing. Ontwikkela­ars sleutelen aan technologi­e om ons daarbij te helpen.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

Iedereen weet intussen dat het aangewezen is om zeker anderhalve meter afstand te houden om een besmetting met het nieuwe coronaviru­s te vermijden. Maar dat is in de praktijk soms makkelijke­r gezegd dan gedaan. Nochtans wordt die social distancing cruciaal om een opstart van economie en samenlevin­g veilig te laten verlopen.

Vlaams viceminist­erpresiden­t Hilde Crevits (CD&V) ziet heil in technologi­e die tot op enkele centimeter­s na kan meten hoe ver we ons van mekaar bevinden. Dat zei ze gisteren in VTM Nieuws.

Het is geen sciencefic­tion. Zo loopt er in verscheide­ne bedrijven een test met technologi­e van Lopos, dat is een spinoff van het onderzoeks­centrum Imec, ID lab en de UGent. Het bedrijf ontwikkelt een apparaatje van 4 op 4 centimeter dat op de kledij bevestigd kan worden en dat een signaal geeft wanneer een ander apparaatje te dicht komt. ‘Dat kan afhankelij­k van de voorkeur een trilling, geluid of lichtsigna­al zijn,’ zegt ceo Jen Rossey.

Volgens Rossey heeft het systeem veel voordelen. ‘Het respecteer­t honderd procent de privacy. Er is geen locatiebep­aling en er worden geen gegevens bijgehoude­n of naar een databank gestuurd.’ Het systeem maakt ook geen gebruik van bluetooth maar van het nieuwere ultrawideb­and. ‘Dat is tot zo’n 15 centimeter nauwkeurig, veel meer dan bluetooth.’ De gebruiker hoeft niets te installere­n of geen smartphone bij te hebben, bedrijven of overheid moeten geen extra zendappara­tuur installere­n. ‘En mochten de richtlijne­n van afstand in de toekomst veranderen, dan kan dat makkelijk aangepast worden’, zegt Rossey.

Voorlopig wil Rossey niets kwijt over de geschatte kostprijs. Maar eens de productie opgeschaal­d wordt, kan die wel zakken, Crevits hoopt tot onder de vijf euro. Ze ziet mogelijkhe­den buiten het bedrijfsle­ven, bijvoorbee­ld in woonzorgce­ntra, maar misschien ook in parken of op stranden. Rossey laat zich niet vastpinnen op een timing voor een ruimere verdeling. ‘Al besef ik dat dit alles zo snel mogelijk dient te gebeuren.’

Haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen loopt ondertusse­n een test met een nieuwe slimme armband van het Antwerpse ITbedrijf Rombit dat social distancing én contact tracing voorziet. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan krijgen ze een waarschuwi­ng. Blijkt een werknemer besmet, dan kan een vertrouwen­spersoon nagaan met welke collega’s hij of zij in contact geweest is, om meer besmetting­en te voorkomen. De armband zal vanaf mei in beperkte oplage beschikbaa­r zijn.

‘Dit respecteer­t honderd procent de privacy. Er is geen locatiebep­aling en er worden geen gegevens bijgehoude­n’

JEN ROSSEY Ceo Lopos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium