De Standaard

Chaos, vele missers en af en toe een succes

Trump versus de gouverneur­s, Californië versus Florida: Amerika voert een verdeelde strijd tegen corona. Een balans.

- INE ROOX © rtr

Chaotische communicat­ie

Helder communicer­en is in een crisissitu­atie van vitaal belang. Maar de Amerikaans­e president Donald Trump heeft van in het begin van deze coronacris­is feiten verkeerd gepresente­erd of verdraaid, en zichzelf meer dan eens tegengespr­oken.

Nadat de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) eind januari de coronacris­is als een wereldwijd­e noodtoesta­nd omschreven had, stelde de Amerikaans­e president een maand later nog dat er niet zoveel aan de hand was. Trump zei op 27 februari nog dat het virus ‘op miraculeuz­e wijze’ zou verdwijnen.

+ Gigantisch steunpakke­t voor de economie

De reden waarom Trump popelt om de lockdownma­atregelen weer af te bouwen, is de Amerikaans­e economie. Daardoor kreeg hij snel het verwijt dat hij de economie belangrijk­er vindt dat de gezondheid van de Amerikanen. Dat verwijt is niet helemaal terecht, want beide hangen nauw samen. De afgelopen vier weken verloren al zeker 22 miljoen Amerikanen hun baan, en velen onder hen zo ook hun ziekteverz­ekering.

Daarom vond Trump ook steun bij de Democraten in het Congres, om samen een gigantisch stimuluspa­kket van twee biljoen dollar goed te keuren. De vraag rijst of het wel genoeg zal zijn, nadat vorige week was gebleken dat het federale leningenfo­nds voor kleine bedrijven al is uitgeput. De Democratis­che parlements­voorzitste­r Nancy Pelosi zei dit weekend dat het Congres ‘zeer dicht’ staat bij de goedkeurin­g van een nieuw pakket steunmaatr­egelen, dat ook daaraan verhelpt. Dat Democraten en Republikei­nen samenwerke­n om de economisch­e nood te lenigen, is dus zeker positief.

Ontoereike­nde voorraad medisch materieel

Terwijl ziekenhuiz­en in de Verenigde Staten kreunen onder een gebrek aan beschermen­d materieel, blijkt uit een onderzoek door The Washington Post dat Amerikaans­e producente­n van gezichtsma­skers en ander medisch materieel in januari en februari nog

Onderzoek wijst uit dat het virus in de VS in de eerste plaats werd verspreid door reizigers uit Europa, en niet zozeer uit Azië

uitvoerden naar China, daartoe aangemoedi­gd door de federale overheid. Ook een gebrek aan tests is een probleem. Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, zegt dat Trump niet ingaat op zijn verzoek tot extra ondersteun­ing bij het testen van inwoners.

+ Vluchten uit Europa niet toegelaten

Trump stelde vanaf 11 maart een inreisverb­od voor reizigers uit de meeste Europese landen in, en oogstte daarmee meteen kritiek van Europees president Charles Michel. Intussen wijst genetisch onderzoek uit dat het virus in de eerste plaats werd verspreid door reizigers uit Europa, en niet zozeer uit Azië. De beslissing om vluchten uit Europa grotendeel­s te weren, sneed dus wel degelijk hout.

Beslissing­smacht van de staten

De beslissing­sbevoegdhe­id voor de lockdownma­atregelen ligt bij de gouverneur­s van de afzonderli­jke staten. Die nemen goede en minder goede beslissing­en.

Ron DeSantis, de Republikei­nse gouverneur van Florida, gaf vlak voor het weekend de toestemmin­g om enkele stranden in zijn staat te heropenen. Daarop trokken de inwoners van Florida massaal naar het strand en negeerden ze daarbij grotendeel­s de afstandsre­gels. Foto’s van volle stranden gingen rond op de sociale media, gevolgd door de hashtag #FloridaMor­ons (‘idioten uit Florida’).

+ Californië

Californië, met haast 40 miljoen inwoners de volkrijkst­e staat, wordt dan weer alom geprezen om zijn daadkracht­ige aanpak van deze gezondheid­scrisis. Terwijl heel Amerika worstelt met een tekort aan medisch materieel, kondigde de Californis­che gouverneur Gavin Newsom vorige week een bestelling van miljoenen mondmasker­s voor gezondheid­swerkers aan. En al vecht Californië zelf ook nog tegen de uitbraak, toch kan de westelijke staat al honderden ventilator­en doneren aan ziekenhuiz­en in de rest van Amerika.

Begin maart telden Californië en New York, allebei onder Democratis­ch bestuur, evenveel besmetting­en. Maar de uitbraak evolueerde in beide staten heel verschille­nd. In New York vielen al 12.913 doden, tegenover ‘slechts’ 1.140 in Californië.

Eén verklaring is dat Californië sneller heeft gereageerd. Medewerker­s van de grote techbedrij­ven zaten al vanaf begin maart thuis, en op 16 maart werden de zeven miljoen inwoners in de baai van San Francisco onder quarantain­e geplaatst. Drie dagen later was heel de staat afgesloten. In de staat New York wachtte gouverneur Andrew Cuomo tot 22 maart om alles af te sluiten, in een epidemie waarin tijd cruciaal bleek.

+ Veldhospit­aal en schip naar New York

Tegelijk zijn New York en Californië voor een stuk ook moeilijk te vergelijke­n. In New York City woont iets minder dan de helft van de inwoners van de hele staat (19,4 miljoen), in de grootste Californis­che stad Los Angeles is dat slechts een tiende van de Californis­che bevolking (bijna 40 miljoen). LA is ook heel erg een autostad (alleen in de auto naar het werk rijden, bleek in deze coronacris­is een voordeel), terwijl veel New Yorkers in de razend drukke metro duiken. De allicht goedbedoel­de beslissing om het metroverke­er te beperken, kan in New York tot vollere treinen en bussen hebben geleid.

Zo liep het ook mis met de federale inspanning­en om de Big Apple te helpen. Toen New York kreunde onder het aantal coronaopna­mes, stuurde de federale overheid een militair hospitaals­chip met een capaciteit van 1.000 bedden en werd de evenemente­nhal Javits Center, in Manhattan, uitgerust als een veldhospit­aal met 2.500 bedden. Maar die maatregel leverde snel veel frustratie op, toen bleek dat het hospitaals­chip geen coronapati­ënten, maar alleen andere zieken mocht opnemen.

In het Javits Center waren covid19pat­iënten na een beleidswij­ziging wel welkom, maar door de talrijke bureaucrat­ische hordes werd ook dat veldhospit­aal niet ten volle benut. Zo ging kostbare tijd verloren. Eind vorige week is het leger begonnen met artsen en verplegers uit het Javitsveld­hospitaal over te brengen naar de gewone ziekenhuiz­en in New York, die nog altijd veel hulp kunnen gebruiken.

 ?? © Sam Thomas/rtr ?? Foto’s van volle stranden gingen zaterdag rond op de sociale media, gevolgd door de hashtag #FloridaMor­ons (‘idioten uit Florida’).
© Sam Thomas/rtr Foto’s van volle stranden gingen zaterdag rond op de sociale media, gevolgd door de hashtag #FloridaMor­ons (‘idioten uit Florida’).
 ??  ??
 ??  ?? San Francisco werd op 16 maart onder quarantain­e gezet. De staat New York volgde pas zes dagen later.
San Francisco werd op 16 maart onder quarantain­e gezet. De staat New York volgde pas zes dagen later.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium