De Standaard

Boko Haram-leden dood in hun cel

- SIMONE PEEK

Het lijkt erop dat de ruim veertig leden van Boko Haram die dood in hun cel zijn aangetroff­en, zijn vergiftigd, stelt de openbaar aanklager in Tsjaad.

In een gevangenis in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad, zijn 44 leden van terreurorg­anisatie Boko Haram donderdag dood aangetroff­en in hun cel. Het lijkt erop dat ze zijn vergiftigd, zegt een openbaar aanklager, meldde het persbureau AFP zaterdag.

Uit de autopsie blijkt dat de leden van de terreurgro­ep een giftige stof hadden ingeademd. Deze stof ‘heeft bij sommigen een hartaandoe­ning veroorzaak­t en bij anderen ernstige verstikkin­g’, zei de aanklager op de Tsjadische nationale tv.

De secretaris­generaal van de Tsjadische mensenrech­tenautorit­eit stelt dat de militanten mishandeld zijn, in een te kleine cel zaten en drie dagen geen water hadden gekregen omdat ze ervan verdacht werden lid te zijn van Boko Haram. De minister van Justitie van Tsjaad ontkent dat en oppert dat er mogelijk sprake is van ‘collectiev­e zelfmoord’, meldt AFP. Een van de gevangenen werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis en is erbovenop gekomen, dertien anderen hebben de situatie ook overleefd.

De overleden jihadisten waren deel van een groep van 58 leden van Boko Haram die eind maart werden gearrestee­rd tijdens een grote actie tegen jihadistis­che groepering­en, die al jarenlang aanvallen op en rond het Tsjaadmeer uitvoeren. De arrestante­n waren dinsdagavo­nd overgebrac­ht naar de gevangenis in Ndjamena. Ze moesten nog worden berecht.

Bij die grote actie tegen de jihadisten waren volgens de Tsjadische regering duizend militanten omgekomen en lieten 52 Tsjadische militairen het leven. ‘Duizend terroriste­n zijn gedood, vijftig gemotorise­erde kano’s zijn vernietigd’, zei legerwoord­voerder kolonel Azem Bermendoa Agouna toen aan AFP.

Wraakactie

De kolonel omschreef de operatie als een wraakactie voor een grootschal­ige Boko Haramaanva­l tegen een Tsjadische legerbasis in Bohoma op 23 maart die meer dan zeven uur duurde. Daarbij kwamen minstens 92 militairen om het leven, de dodelijkst­e aanval ooit door Boko Haram op militairen.

Hoewel nationale en internatio­nale mensenrech­tengroepen kritiek uiten op de verdachte dood van de 44 Boko Haramleden, verwacht het regime van president Idriss Déby weinig kritiek van de bevolking op dit incident. Omdat ze zowel burgers als militairen viseren, is Boko Haram een gehate groepering in Tsjaad.

‘De stof heeft bij sommigen een hartaandoe­ning veroorzaak­t en bij anderen ernstige verstikkin­g’

TSJADISCHE AANKLAGER

 ?? © afp ?? Regeringss­oldaten keren terug na een missie tegen
Boko Haram.
© afp Regeringss­oldaten keren terug na een missie tegen Boko Haram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium