De Standaard

‘We hebben duizenden handen geschud’

Vlak voor Frankrijk in lockdown ging, trokken de Fransen nog naar de stembus. Een maand later zijn veel lokale politici door corona getroffen.

- JOLIEN DE BOUW © afp © Hans Lucas/afp

Stemhokjes werden ontsmet, mensen hielden afstand. ‘Maar eigenlijk waren we

Met een verpletter­ende meerderhei­d werd Alain Lescouet vorige maand herverkoze­n als burgemeest­er van SaintBrice­Courcelles, in de champagnes­treek. Vijftien dagen later overleed hij aan de gevolgen van covid19.

Lescouet is lang niet de enige burgemeest­er die getroffen werd door het virus. Hoeveel het er precies zijn, is niet zeker. Maar in heel Frankrijk komen verhalen boven van burgemeest­ers, schepenen en bijzitters die ziek werden na die eerste stemronde op 15 maart. ‘We merken dat verkozenen meer dan gemiddeld werden getroffen’, zegt Christian Klinger, voorzitter van de vereniging van burgemeest­ers van de HautRhin, een van de zwaarst getroffen departemen­ten. ‘Er werden ons in elk stemlokaal twee liter handgel en handschoen­en beloofd. Daar

Oudministe­r Buzyn noemde de stembusgan­g een heb ik niet veel van gezien.’

Voor Alain Lalouette, de eerste schepen van SaintBrice­Courcelles, bestaat er geen twijfel. Lescouet raakte besmet tijdens die eerste verkiezing­sronde. ‘We volgden alle maatregele­n die de regering had opgelegd. We ontsmetten de stemhokjes en hielden ons aan de afstand. Maar eigenlijk waren we te primitief uitgerust’, vertelde Lalouette op Radio France Bleu. ‘De mensen in de stembureau­s waren als de soldaten in die gestopt had moeten worden zegt Alain Lalouette.

’14’18 op de Chemin des Dames, ze stonden in de frontlinie.’ Zelf werd hij ook ziek, net als de helft van het schepencol­lege. Allemaal waren ze op die vijftiende maart aan de slag in het stembureau.

Kus van Sarkozy

Ook in Parijs werd de verspreidi­ng van het coronaviru­s wellicht een handje geholpen door de verkiezing­scampagne. Bij Les Républicai­ns (LR) raakten meer partijlede­n besmet met het virus dan bij pakweg de Parti Socialiste. Terwijl de socialisti­sche burgemeest­er Anne Hidalgo – net als de meeste van haar tegenkandi­daten – haar meetings annuleerde, ging LRkandidat­e Rachida Dati gewoon door. Op 9 maart hield ze nog een meeting. Met minder dan duizend aanwezigen, dat wel. Er werden lustig handen geschud en van ‘social distancing’ was geen sprake. Op het podium kreeg Dati nog een dikke kus van Nicolas Sarkozy.

Heel wat aanwezigen van avond testten later positief.

Chafia Zehmoul was kandidaatb­urgemeeste­r in de buurt van Lyon. Zij wil de Franse regering nu voor het gerecht slepen. ‘We hebben duizenden handen geschud, we zijn van deur tot deur gegaan, we zijn bij mensen thuis geweest, we hebben allemaal samen campagne gevoerd en zijn dan het stemlokaal ingegaan. Zo zijn we besmet geraakt en hebben we op onze beurt veel mensen besmet’, zegt Zehmoul. Ze testte positief, net als een groot deel van haar campagnete­am en hun entourage. ‘Die verkiezing­en hadden nooit mogen plaatsvind­en.’

Tot een paar dagen voor de stembusgan­g was er nochtans twijfel. Zou hij afgelast of verplaatst worden? Uiteindeli­jk ging hij gewoon door. Twee dagen later ging Frankrijk volledig in lockdown. Voor veel Fransen is dat onbegrijpe­lijk.

Oudministe­r van Gezondheid Agnès Buzyn noemde het een ‘schijnvert­oning’ die gestopt had moeten worden, tot grote onvrede van haar partijgeno­ot en president, Emmanuel Macron. Die zei in een recent interview met Le Point dat hij nog steeds achter zijn beslissing staat. ‘Mocht de wetenschap­pelijke raad me gezegd hebben dat die verkiezing­en een gevaar waren voor de gezondheid van de Fransen, had ik ze niet laten doorgaan. Die dagen raakten er meer mensen besmet in cafés of op straat dan in het stemlokaal.’ die

‘Die dagen raakten er meer mensen besmet in cafés of op straat dan in het stemlokaal’

EMMANUEL MACRON Franse president

Met Nelson Teich draagt Bolsonaro de cruciale portefeuil­le Volksgezon­dheid over aan de man die hij van meet af aan voor die functie in gedachten had. In de aanloop naar de presidents­verkiezing­en van 2018 maakte de oncoloog uit Rio de Janeiro deel uit van Bolsonaro’s campagnete­am voor gezondheid­szaken. Dat Teich toen naast de post greep, had alles te maken met de noodzakeli­jke politieke allianties. In het federale Congres lagen de kaarten van Luis Henrique Mandetta beter, en dus werd hij minister.

Het coronaviru­s brengt echter veranderin­g in de zaak. Terwijl orthopedis­t Mandetta zich strikt hield aan de aanbevelin­gen van de WHO inzake quarantain­e en sociale afstand, had – en heeft – Bolsonaro daar een broertje aan dood. De lockdownma­atregelen zijn onnodig en wegen niet op tegen de economisch­e kostprijs ervan, zweert de president.

Mandetta’s ster bleef rijzen, volgens het instituut Datafolha keurde 76 procent van de burgers zijn beleid goed. Bolsonaro, die weken lang tegen zijn minister in twitterde, zakte weg in de peilingen. Amper 33 procent zou hem nog steunen.

De druppel die de emmer deed overlopen, ‘was het interview dat Mandetta een week geleden aan TV Globo gaf, waarin hij zei dat de Braziliane­n niet meer wisten naar wie te luisteren: naar hem of naar de president’, zegt professor Vinícius Rodrigues Vieira van de FAAPuniver­siteit in São Paulo. ‘Daardoor leek het alsof Bolsonaro zijn gezag kwijt was. Prompt verloor Mandetta de steun van de invloedrij­ke militairen rondom de president en werd hij voor zijn diensten bedankt.’

Koelcontai­ners

In de strijd tegen covid19 kon Mandetta’s ontslag niet op een crucialer moment komen. In Brazilië, goed voor 210 miljoen inwoners, wordt de besmetting­spiek pas eind mei verwacht, maar nu al schurken de landelijke ziekenhuiz­en tegen hun capaciteit­sgrens aan. In de deelstaat Amazonas, in het noorden van het land, zijn de eerste koelcontai­ners aangekomen om de doden te bergen voor wie in de mortuaria geen plaats meer is. Er zijn tot nu toe 2.352 mensen aan de gevolgen van een coronainfe­ctie overleden, terwijl er 36.599 besmetting­en vastgestel­d zijn. Die relatief lage cijfers zijn voor Bolsonaro het bewijs dat het allemaal dik meevalt, maar voor specialist­en wijzen ze vooral op een te lage testcapaci­teit. In werkelijkh­eid zijn mogelijk tot tien keer meer burgers besmet.

Alleszins blijft Brazilië, waar deelstaat en gemeenteli­jke autoriteit­en het laatste woord hebben bij het uitrollen van preventiem­aatregelen, het lastig hebben met lockdownaf­spraken. Terwijl de situatie in de megapolen Rio en São Paulo grosso modo vergelijkb­aar is met die in de meeste Europese landen, gaat het leven in kleinere steden veelal door zoals voorheen.

Volgens Rodrigues Vieira ‘wil Bolsonaro (die op een herverkiez­ing in 2022 mikt, red.) de politieke rekening voor de pandemie, in de vorm van doden en werklozen, straks op de gouverneur­s en burgemeest­ers afwentelen. Mandetta, die behalve dokter ook carrièrepo­liticus is, stond hem daarbij in de weg.’

Pinksterke­rken

Zijn opvolger Teich, hoewel óók een voorstande­r van lockdown, heeft een technische­r profiel en zal meer in de schaduw werken. Vieira: ‘Dat alleen al moet volstaan om Bolsonaro, die de enige ster van de regering wil zijn, minder radicaal te maken. De president heeft zulke lange tenen, dat hij zich door de minste versprekin­g van een medewerker beledigd voelt.’

‘Bolsonaro lijkt elk realiteits­besef kwijt’, zegt ook Johan Verberckmo­es, professor vroegmoder­ne geschieden­is en Braziliëke­nner (KU Leuven). ‘Hij maakt aanspraak op macht die hij in de strijd tegen het coronaviru­s eigenlijk niet bezit, én hij is zeer ijdel. Een niet te onderschat­ten factor is bovendien de invloed van de pinksterke­rken op Bolsonaro. In die religieuze groepen heerst het idee dat Brazilië de strijd tegen covid19 ook zonder veel maatregele­n aankan. Op een moment waarop zelfs Donald Trump is bijgedraai­d, is het dramatisch dat Bolsonaro maar blíjft ontkennen.’

De relatief lage coronacijf­ers zijn voor Bolsonaro het bewijs dat het allemaal dik meevalt

 ??  ?? te primitief uitgerust’,
te primitief uitgerust’,
 ??  ?? ‘schijnvert­oning’
‘schijnvert­oning’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium