De Standaard

Shortselle­rs aan zet in de VS (maar niet in Europa)

-

Er wordt in de Verenigde Staten zwaar gespeculee­rd op een nieuwe, forse daling van de aandelen. De zogenaamde shortselle­rs hebben momenteel in totaal al 68,1 miljard dollar ingezet op een terugval van de bekendste indextrack­er die de evolutie van de S&P 500index volgt, blijkt uit een analyse van de zakenkrant The Wall Street Journal. Dat is het hoogste bedrag sinds november 2016. Begin dit jaar ging het maar om 41,7 miljard dollar. De S&P 500 omvat de grootste beursgenot­eerde Amerikaans­e bedrijven en is veruit de meest gevolgde aandelenin­dex ter wereld.

Shortselli­ng houdt in dat je aandelen of obligaties verkoopt zonder die in bezit te hebben, in de hoop die later te kunnen aankopen tegen een veel lagere koers. Het verschil is de winst, voor wie zich aan dergelijke speculatie waagt.

De enorme koersbeweg­ingen van de aandelen sinds de uitbraak van de coronacris­is zijn koren op de molen van shortselle­rs. Neem de S&P 500. Die daalde tussen 19 februari en 23 maart met 34 procent. Het ging toen om de snelste daling ooit. Maar in de daaropvolg­ende weken is de index alweer met 28 procent gestegen.

Shortselle­rs zijn van mening dat het recente snelle herstel van de beurzen veel te weinig rekening houdt met de impact van de coronacris­is op de economie en het risico op een recessie. Op hun aandelenli­jstjes staan de bedrijven die actief zijn in de hotel en de toeristisc­he sector – zoals cruisemaat­schappijen – hoog genoteerd.

Shortselli­ng heeft impact op het beleggerss­entiment. Hoe meer er geshort wordt, hoe groter de zenuwachti­gheid onder de beleggers kan worden over de houdbaarhe­id van de huidige koersnivea­us. Het wordt dan uitkijken naar signalen die de huidige waarde van de aandelen op de beurs al dan niet ondersteun­en.

Deze week volgt alvast een eerste lakmoespro­ef voor wie belegd heeft in Amerikaans­e aandelen. Zowel CocaCola als Netflix en de luchtvaart­maatschapp­ij Delta Airlines komen met resultaten op de proppen. Die zullen ongetwijfe­ld een indicatie geven in welke mate de financien van deze bedrijven door het coronaviru­s geïnfectee­rd zijn geraakt.

Opmerkelij­k is dat shortselli­ng dezer dagen een wereld van twee uitersten is. Want aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan is het de voorbije weken in heel wat landen verboden. Onder meer in Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenlan­d, Oostenrijk en ons land hebben de nationale beurstoezi­chthouders de praktijk in de ban geslagen.

De Belgische beurswaakh­ond FSMA liet eind vorige week weten dat het verbod, dat op 14 maart inging, verlengd is tot 17 mei. Die beslissing wordt gerechtvaa­rdigd met het argument dat shortselli­ng destabilis­erend kan werken en tot een neerwaarts­e spiraal kan leiden.

De enorme koersbeweg­ingen sinds de uitbraak van de coronacris­is zijn koren op de molen van shortselle­rs

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium