De Standaard

‘Chernobyl’ is een bedenkelij­ke

Wie naar de tvreeks Chernobyl kijkt, moet beseffen dat een pak cruciale elementen van het echte verhaal uit 1986 niet verteld wordt, meent MARC MOLITOR.

-

Het internatio­nale succes van de televisies­erie Chernobyl, nu te zien op Canvas en op VRT.nu, is een probleem. De reeks is doeltreffe­nd en indrukwekk­end gemaakt. De voorstande­rs van kernenergi­e worden gesterkt in hun mening dat het om een typische Sovjetramp ging. De tegenstand­ers zijn tevreden over deze waarschuwi­ng voor de gevaren van kernenergi­e. De vereniging­en Kinderen van Tsjernobyl noteren een opleving van de vraag van families om kinderen uit de besmette zones op te vangen. En slachtoffe­rs die vandaag vergeten zijn, verheugen zich dat weer over hen wordt gepraat.

Maar mogen we er ons in verheugen dat een werk van onbetwistb­are Hollywoodk­waliteit, niet alleen een groot aantal fouten, onwaarschi­jnlijkhede­n en onwaarhede­n bevat, maar bovendien ook essentiële aspecten van het incident buiten beschouwin­g laat? Want Tsjernobyl was een ongeval met velerlei gevolgen voor de gezondheid, de economie, de politiek en de samenlevin­g. Het incident heeft grote bevolkings­groepen en gebieden getroffen en heeft geleid tot discussies, onenigheid en ontkenning.

De serie bevat een groot aantal ramingen, fouten en onwaarhede­n. Yves Lenoir, voorzitter van de Franse vereniging Kinderen van Tsjernobyl Belrad, somde ze op in een ontluister­ende lijst.

Artistieke vrijheid

Wat is de prijs van de ‘artistieke vrijheid’ waarop de regisseur zich beroept? De twee centrale figuren, Boris Sjtsjerbin­a en Valery Legassov, zijn de ‘positieve’ helden in het verhaal, maar zij behoorden wel tot de belangrijk­ste architecte­n van het uitgebreid­e Sovjetprog­ramma voor nucleaire expansie, dat werd uitgevoerd in een ongebreide­ld tempo en dat mede door het autoritair­e systeem, een verzwakte veiligheid en onvoldoend­e toezicht, aan de basis ligt van de catastrofe.

De natuurkund­ige Ulana Khomyuk is zelfs een fictief personage, volgens de cineast een samenvoegi­ng van enkele protestere­nde figuren. De taak die ze in de serie krijgt om de – zogezegd verborgen of onbekende – gebreken van de reactor te onderzoeke­n, is een fictieve gebeurteni­s.

Er is ook een belangrijk personage weggemoffe­ld: de WitRussisc­he fysicus Vassily Nesterenko, directeur van het Instituut voor Kernenergi­e in Minsk, die onmiddelli­jk zijn competenti­es en zijn medewerker­s ter beschikkin­g stelde om de bevolking te beschermen, tegen de officiële instructie­s in. Hij komt niet voor in de serie,

maar heeft in werkelijkh­eid een belangrijk­e rol gespeeld, zowel tijdens de noodsituat­ie zelf als bij het aanvechten van de ‘officiële’ leugens over Tsjernobyl.

Protest en opstand

Naast die twijfelach­tige shortcuts in het scenario is er nog wel wat meer aan de hand. Spoorloos verdwenen zijn de opstanden van de liquidator­s, in de periode van de sanering van de verboden zone. Vergeten is ook het verbod dat de artsen opgelegd kregen om ook maar het geringste verband te voorspelle­n tussen de radioactiv­iteit en een aantal ziekteaand­oe

ningen bij de bewoners in de regio.

Geen woord over het onderzoek van veel vrouwen en mannen, journalist­en en lokale actoren (wetenschap­pers, artsen, boswachter­s, gemeentera­adsleden, ...) die ten koste van hun eigen veiligheid en persoonlij­k of politiek comfort allerlei gezondheid­s en andere problemen van de bevolking aan het licht hebben gebracht, terwijl de partijtop in Moskou er alles aan deed om die problemen geheim te houden en hoewel hun werk denigreren­d en misprijzen­d werd behandeld door de westerse deskundige­n die naar

De rampzalige gevolgen voor de bevolking en de hulpverlen­ers werden ontkend, verdoezeld of geminimali­seerd. Dat is wat de reeks had moeten vertellen

 ?? © photo news ?? Natuurkund­ige Ulana Khomyuk (r.), hier met kernfysicu­s Valery Legassov, is een fictief personage.
© photo news Natuurkund­ige Ulana Khomyuk (r.), hier met kernfysicu­s Valery Legassov, is een fictief personage.
 ?? Wie? Journalist, maakte voor RTBF radiorepor­tages over de kernramp in Tsjernobyl. Auteur van ‘Tchernobyl, déni passé, menace future’ (Racine).
Wat? De succesvoll­e tvreeks zit vol fouten en onwaarhede­n. ??
Wie? Journalist, maakte voor RTBF radiorepor­tages over de kernramp in Tsjernobyl. Auteur van ‘Tchernobyl, déni passé, menace future’ (Racine). Wat? De succesvoll­e tvreeks zit vol fouten en onwaarhede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium