De Standaard

DIKKE PECH VOOR DE ECONOMIE

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times Niall Ferguson is verbonden aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Ik heb een nieuwe afkorting geleerd: SOL, van ‘shit out of luck’ (‘dikke pech’). De afkorting is afkomstig van Robert Kadlec, een voormalige arts bij de Amerikaans­e luchtmacht en nu adjunctsec­retaris voor Preparedne­ss & Response op het Amerikaans­e ministerie van Volksgezon­dheid en Welzijn. In oktober 2018 heeft Kadlec een lezing gegeven over biodefensi­e, waarbij hij op een heldere manier de voordelen opsomde van een verzekerin­gsstrategi­e tegen het risico van een pandemie. ‘Als we die niet invoeren’, besloot Kadlec, ‘hebben we dikke pech als we er ooit mee geconfront­eerd worden.’

Die opmerking is bijzonder omdat net voordien de overheid waarvoor hij werkt – de regering onder president Donald Trump – een nationale biodefensi­estrategie van 36 bladzijden gepublicee­rd had. Later, in juni 2019, heeft het Amerikaans­e Congres de Pandemic and AllHazards Preparedne­ss and Advanced Innovation­s Act goedgekeur­d. In theorie waren de Verenigde Staten dus klaar voor een pandemie – ze waren er beter op voorbereid en meer op voorzien dan welk land ook ter wereld. In theorie dan toch.

Bijna net zo goed voorbereid – in theorie – was de Britse regering. En toch, toen in januari uit verslagen uit China bleek dat het nieuwe coronaviru­s zowel besmetteli­jk als dodelijk was, lieten beide zijden van de Atlantisch­e Oceaan op een rampzalige manier na in te grijpen. De Amerikaans­e epidemiolo­og Larry Brilliant heeft jarenlang gezegd dat de juiste aanpak om een besmetteli­jke ziekte te bestrijden ‘snel opsporen en snel reageren’ is. Landen zoals Taiwan en ZuidKorea hebben beide gedaan. Maar zonder voldoende testkits konden de VS en GrootBritt­annië het eerste al niet doen. En in plaats van snel te reageren kozen ze ervoor te treuzelen.

Epidemiolo­gen en economen houden allebei van modellen en van wiskunde. Maar het is dit jaar al duidelijk geworden dat epidemiolo­gen niet veel om economie geven. In een paper van een Londense universite­it, die in maart werd gepublicee­rd, werd voorspeld dat door social distancing dit jaar over de hele wereld tussen 30 en 40 miljoen levens gered zouden kunnen worden. ‘We houden geen rekening met de ruimere sociale en economisch­e kosten van de inperking’, schreven de onderzoeke­rs er bijna terloops bij, ‘maar die zullen hoog zijn.’

Dat zou wel eens een understate­ment vanjewelst­e kunnen zijn. In de VS heeft de werklooshe­id nog nooit zo’n grote sprong omhoog gemaakt: de voorbije vier weken hebben 22 miljoen mensen een aanvraag voor een werklooshe­idsuitkeri­ng ingediend – dat is één op de acht Amerikaans­e werknemers. En het Office For Budget Responsibi­lity voorspelt dat dit het slechtste jaar ooit wordt voor de Britse economie sinds 1900 – met een inkrimping van 13 procent.

Over de hele wereld hebben ministers van Financiën en centrale banken hun uiterste best gedaan om de economisch­e schok die veroorzaak­t wordt door de grote lockdown, te compensere­n. Ze deden dat door de middelen die ingezet werden bij de grote crisis van 20092010, nieuw leven in te blazen.

Dankzij die tussenkoms­t heeft de lockdown – tot nu toe – aanzienlij­k minder gekost aan beleggers van bijna elke vermogensc­ategorie dan de wereldwijd­e financiële crisis, ook al heeft de echte economie er meer onder geleden. Maar laten we vooral niet doen alsof regeringen hun economieën ‘stimuleren’. Je kunt geen economie in lockdown stimuleren, net zomin als je kunt versnellen in een auto waarbij twee wielen ontbreken. Het enige wat je kunt doen, is beleidslij­nen doorvoeren die ooit als te radicaal bestempeld werden – een algemeen basisinkom­en en een moderne geldtheori­e – en hopen dat mensen en bedrijven het hoofd lang genoeg boven water kunnen houden om de normale gang van zaken weer op te pikken als deze algemene gezondheid­scrisis achter de rug is, wanneer dat ook mag zijn.

Hebben we dan een gruwelijke vergissing gemaakt? Zullen we hier ooit op terugblikk­en en zeggen dat de beleidsvor­mers overdreven hebben – dat Trump en anderen gelijk hadden toen ze zich zorgen maakten dat de remedie duurder zou zijn dan de ziekte?

Toen de bewijzen uit China en Italië zich opstapelde­n dat de slachtoffe­rs van covid19 grotendeel­s ouder dan 65 waren, hebben een aantal rechtse politici en experts de fout gemaakt het voor te stellen als: kiezen voor de economie of voor bejaarden. ‘Ze hebben de economie kapotgemaa­kt en er zijn maar 29.000 Amerikanen gestorven. Dat is minder dan in een gewoon griepseizo­en!’ Dat is de verkeerde benadering. Ten eerste is de crisis nog niet voorbij. Pandemieën maken golfbewegi­ngen en een tweede covid19gol­f later dit jaar lijkt meer dan waarschijn­lijk. Ten tweede hebben we geen idee hoe hoog de dodentol zou zijn geweest als we niks gedaan hadden.

Het is nooit een keuze geweest tussen een dodelijke stormloop naar ‘groepsimmu­niteit’ en een algemene lockdown. De keuze was, en blijft, tussen een buitenspor­ig dure en een betaalbare inperking van de besmetting tot we ze goed genoeg begrijpen om ze onder controle te houden met vaccinatie en een doeltreffe­nde behandelin­g. Misschien belanden we in de slechtst denkbare wereld: voldoende lockdowns om ons te veroordele­n tot een economisch­e depressie, maar niet genoeg om een veel hoger sterftecij­fer af te wenden dan we verwachten. Dan begin je te begrijpen wat Amerikaans­e soldaten bedoelen met SOL. Maar pech of geluk zou geen rol mogen spelen bij de aanpak van een pandemie.

Hebben Trump en anderen gelijk dat de remedie duurder zou zijn dan de ziekte?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium