De Standaard

Laatste dag in quarantain­e

-

Het is dat ik de procedures niet ken om gehoord te worden door het Etymologis­ch Hof, want anders zou ik via een kort geding met ingang van morgen een hervatting van het leven eisen. Dit is de veertigste dag van onze quarantain­e en op basis van de woordaflei­dkunde zou het de laatste moeten zijn.

Sommige regio’s proberen kieren in de lockdown te forceren, maar de regering in Rome wil daar vóór 3 mei niet over praten. Ik heb dus nog minstens twee volle weken om mij op te winden over het etymologis­che onrecht dat ons wordt aangedaan.

De cijfers van het dagelijkse virusbulle­tin om zes uur hebben plaats gemaakt voor andere cijfers. Bijna de helft van de werknemers in de Italiaanse private sector, elf van de drieëntwin­tig miljoen, is zijn baan kwijt of krijgt geen salaris meer en heeft een beroep gedaan op staatssteu­n. Vier miljoen zelfstandi­gen hebben een aanvraag ingediend voor de eenmalige uitkering die is toegezegd.

Een vijfde van de inwoners van Genua bevindt zich op of onder de armoedegre­ns. Er worden voedselbon­nen uitgedeeld, maar het budget is niet toereikend.

Dit is geen pauze waarna de film verdergaat. Dit is een periode waarin we de adem inhouden voordat de nieuwe wereld op ons wordt losgelaten. Deze stilte is omineus. De rust die ons moest redden, is in stilte bezig onze toekomst zwart te kleuren.

De fontein op Piazza De Ferrari spuit voor de meeuwen. Verkeersli­chten op Via Dante en Via XX Settembre blijven met stompzinni­ge halsstarri­gheid op afwisselen­d rood en groen springen. Het getik van de signalerin­g voor blinden kun je op honderden meters afstand horen.

In Camogli, een badplaats even ten oosten van Genua, waar het toeristens­eizoen rond deze tijd van het jaar zou behoren los te barsten, liep gisteren een hert over de uitgestorv­en boulevard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium